Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 30-Νοε-2021 09:20

    Update: Η εξάπλωση και δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον

    Update: Η εξάπλωση και δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 συνοψίζουν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

    Οι νοσηλείες και η εξάπλωση των κρουσμάτων

    Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής, έως και το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανοσιακή απόκριση όσο και στο γεγονός ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί.

    Επιπλέον, παρατηρούνται νοσηλείες σε άτομα 20-40 ετών με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ μερικοί έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Περίπου το 65% αυτών των νέων δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι.

    Τα κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο στέλεχος Όμικρον αυξάνονται σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, ενώ οι νοσηλείες λόγω COVID-19 περίπου διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Στην επαρχία Gauteng, που αποτελεί το επίκεντρο του νέου κύματος της COVID-19 στη Νότια Αφρική, οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων από 135 σε 418. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων  ανήλθε από το 1% στο 30% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο. Παράλληλα, ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει το φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα, που αντικατοπτρίζει πιθανότατα την ευρεία διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα.

    Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε να εξακριβώσουμε το ακριβές δυναμικό μετάδοσης του νέου στελέχους Όμικρον, καθώς και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων COVID-19.

    Σε ποιες άλλες περιοχές έχουν καταγραφεί κρούσματα

    Έως σήμερα, έχουν καταγραφεί κρούσματα COVID-19 λόγω του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2 τόσο στην Αφρική, όσο και σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι το νέο στέλεχος ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης. Παράλληλα, δεν έχει καταστεί σαφής η καταλληλότερη στρατηγική πρόληψης της εξάπλωσης του νέου στελέχους.

    Η εφαρμογή γενικευμένου lockdown και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κρίνεται από πολλούς ως μη ενδεδειγμένη γιατί αφενός το στέλεχος φαίνεται να έχει ήδη διασπαρεί πέρα από τα φυσικά σύνορα μιας συγκεκριμένης χώρας και αφετέρου ο αποκλεισμός μιας χώρας όπως η Νότια Αφρική από τις διεθνείς διασυνδέσεις συνεπάγεται βαρύ πλήγμα για την οικονομία της, μείωση των εισαγωγών αναγκαίων αγαθών για τη διαχείριση ασθενών με COVID-19 και συνεπώς μειώνει την πιθανότητα ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

    Επιπλέον, αυστηρά μέτρα περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι μη αποδεκτά από την κοινή γνώμη και να μην είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμα και στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19, που φαίνεται ότι οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και να προσφέρει προστασία έναντι στη COVID-19. Παράλληλα, η εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων διαγνωστικών ελέγχων για SARS-CoV-2, καθώς και καραντίνας μετά από επιστροφή από ταξίδι σε χώρες με υψηλή επίπτωση κρουσμάτων COVID-19 λόγω του νέου στελέχους ή επαφής με κρούσμα COVID-19, είναι δυνατό να αποτρέψουν το κλείσιμο των συνόρων.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:45 06/11

    Από το κινητό μας θα βλέπουμε την αναμονή στα Επείγοντα πριν ξεκινήσουμε - Στις αρχές του επόμενου χρόνου διαθέσιμη η υπηρεσία

    Mέχρι τέλος του έτους το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα εφαρμόζεται σε 100 νοσοκομεία.

    00:01 06/11

    Γιατί να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

    Αναγνωρίζεται ως χρόνια, προοδευτική και υποτροπιάζουσα νόσος

    Γράφει η  Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη

    14:21 05/11

    Η σωστή πορεία μετά από κάποιον τραυματισμό: ποιες μέθοδοι βοηθούν πραγματικά στην επιστροφή στην δράση;

    Η επούλωση ενός τραυματισμού δεν σημαίνει αυτόματα και "επιστροφή στο παιχνίδι".

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.