07:54 12/01
Τι κρύβεται πίσω από τα αλλαντικά και τα δημητριακά πρωινού: Νέα μελέτη για τα συντηρητικά που περιέχουν και η σύνδεσή τους με την εμφάνιση καρκίνου μαστού και προστάτη
Σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά.
Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος με θέμα "Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία", όπου, όπως επισήμανε η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης, κα Κωνσταντίνα Μπρούσα, αφορμή για την πραγματοποίησή της αποτέλεσε η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και συνέχισης τήρησης των μέτρων προστασίας στο νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα. Η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, απευθυνόμενη στο κοινό έκανε έκκληση προς όλους όσους παραμένουν επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και προς όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιούν την μάσκα και να προχωρήσουν στην επαναληπτική δόση ώστε όλοι να παραμείνουν ασφαλείς.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σχολίασε: "Σήμερα είναι μια διαφορετική συνέντευξη τύπου, που πρωταγωνιστές είναι οι ασθενείς, οι πολίτες που ανήκουν στις "ευπαθείς" ομάδες εμβολιασμού Α ή Β. Η πανδημία τους τελευταίους 18 μήνες επηρέασε πάρα πολύ τις ζωές όλων μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά τις ζωές των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τις επηρέασε δραματικά. Είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από μια σοβαρή νόσο και πρέπει να ακουστούν οι δικές τους φωνές. Εμείς, ως Πολιτεία, Επιχείρηση "Ελευθερία" και Υπουργείο Υγείας, είμαστε εδώ και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους, έτσι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερα άτομα από τις ομάδες αυτές να εμβολιαστούν αλλά και, γενικότερα, να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες ξεπερνά το 82%, ενώ στην πραγματικότητα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 90%, καθώς κάποιοι πολίτες έχουν ενταχθεί εσφαλμένα σε αυτές τις ομάδες. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο εμβολιασμός αυτών των συμπολιτών μας θα πρέπει να φτάσει στο 100%, γιατί είναι οι πιο ευάλωτοι και πιο ευπαθείς στη νόσο Covid.
Δυστυχώς, ορισμένες φορές, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν ακόμα το εμβόλιο και να περιμένουν. Αυτό πρέπει να τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Εμείς έχουμε μιλήσει και με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τις Επιστημονικές Εταιρείες, με τους ιατρούς δηλαδή που παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς. Από εκεί και πέρα, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες του κορονοϊού και τη σημασία του εμβολιασμού. Είναι θέμα απόφασης του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι. Φυσικά και στα εμβολιαστικά κέντρα εξειδικευμένο προσωπικό λύνει τις όποιες απορίες και δίνει απαντήσεις σε ανησυχίες που τυχόν υπάρχουν σχετικά με τον εμβολιασμό".
Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Ένωση Ασθενών Ελλάδας αφού παρουσίασε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό ασθενών ακόμα και σε προηγμένα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας, ανέφερε πως "o σκοπός της Συνέντευξης Τύπου είναι να γίνει έκκληση, να εμπιστευτούμε την επιστήμη, και να προβούμε στον εμβολιασμό που αυτή τη στιγμή αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί συνδυαστικά με τον εμβολιασμό ώστε συνδυαστικά να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ως κοινωνία. Είναι μια απόφαση που πρέπει να τη λάβουμε όλοι. Κι αν κάποιος δε σκέφτεται τη δική του υγεία, ας σκεφτεί την υγεία των συνανθρώπων του, και ειδικά των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις."
Κλείνοντας, η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη ατόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται κάθε μέρα, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Παιδιά που έμειναν χωρίς γονείς, οικογένειες ολόκληρες που ξεκληρίστηκαν ,άνθρωποι που χάθηκαν άδικα μόνοι μακριά από τους δικούς τους. Τέλος η Πρόεδρος δήλωσε " Η πανδημία και η διαχείρισή της αποτελεί θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό. Η Ένωση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κάλεσε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε στους πολίτες ότι απέναντι στις τραγικές απώλειες της πανδημίας και τα κοινωνικά οικονομικά επακόλουθα, είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε."
Σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά.
Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η νέα βάση: κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και λιπαρά.
Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.
Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.
μετά από παρέμβαση του ΙΣΑ.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.