Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 09:23

  Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Μήνυμα πρόληψης για τη γρίπη και την πνευμονία

  Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Μήνυμα πρόληψης για τη γρίπη και την πνευμονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ την τελευταία δεκαετία, θα είναι για άλλη μια φορά Θεσμικός Εταίρος του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas. Όλες οι δράσεις κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης έχουν το κεντρικό μήνυμα "Επιλέγω για τη ζωή μου, Προστατεύω τους γύρω μου! Εμβολιάζομαι κατά της γρίπης και της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας!" και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δρομέων αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

  Η ανακοίνωση της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια Διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΕΠΕ, κ. Στυλιανού Λουκίδη και του εκπροσώπου του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ, κ. Παναγιώτη Δημάκου ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε και η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα. 

  Το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

  Ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. "Αττικόν", δήλωσε σχετικά: "Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ,  είναι καθήκον μας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης. Όταν μιλάμε για πρόληψη όσον αφορά την υγεία μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο βασικές συνιστώσες: κατ’ αρχάς, την υιοθέτηση συμπεριφορών, όπως η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, που έχουν θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση του ατόμου και κατά δεύτερον την πρόληψη, που μπορεί να μας παρέχει η ιατρική επιστήμη, μέσω του εμβολιασμού και των διαγνωστικών ελέγχων.  

  Η σύγχρονη Πνευμονολογία επισημαίνει την αξία και των δύο αυτών συνιστωσών για τη διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων. Ωστόσο, η σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, όπως είναι η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς μια ενδεχόμενη λοίμωξη μπορεί να τους αποσταθεροποιήσει. 
  Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το μήνυμα του εμβολιασμού και για όσους επισκεφθούν την Marathon Expo 2021 (10-13 Νοεμβρίου 2021), να σημειώσουμε ότι θα λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε., όπου ειδικοί πνευμονολόγοι θα μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του εμβολιασμού".

  Ο κ. Παναγιώτης Δημάκος, Α΄ Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και Μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, δήλωσε σχετικά: "Το μήνυμα της πρόληψης και η υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους, αποτελεί μια από τις βασικές αξίες, τις οποίες πρεσβεύει ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε αυτό το στόχο έχουμε συνοδοιπόρο όλα αυτά τα χρόνια την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Αυτή τη χρονιά εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, το μήνυμα της πρόληψης πιστεύουμε ότι γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο και πιο σημαντικό. Γίνεται Επιλογή Ζωής καθώς όλες οι παροτρύνσεις που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, υπό το πρίσμα της παρούσας υγειονομικής κρίσης, μεταβάλλονται σε μια κρίσιμη επιλογή για κάθε έναν και κάθε μια από εμάς. Την προστασία της υγείας και της ίδιας μας της ζωής". 

  Στην εκδήλωση, επίσης συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος ΔΣ Ε.Π.Ε, τ. Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Ιατρικής Εκπαίδευσης της E.R.S, Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, σημειώνοντας ότι: "Η πανδημία της νόσου COVID-19, κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τις επιπτώσεις των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ενδεχομένως, είχαν ατονίσει στη συλλογική μνήμη οι θάνατοι, που οφείλονταν στις επιδημίες γρίπης του παρελθόντος αλλά και ο ετήσιος υψηλός αριθμός νοσηρότητας και θνητότητας από τη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική πνευμονία, παρά τη διαθεσιμότητα προληπτικών εμβολίων, αντιβιοτικών και αντιικών στην περίπτωση της γρίπης. 

  Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας, καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, μειώθηκαν τα περιστατικά εμφάνισης κάποιων ιών, όπως του RSV και της γρίπης και παράλληλα μειώθηκε και η ανοσία του πληθυσμού. Υπάρχουν, ωστόσο, επιδημιολογικά μοντέλα που προβλέπουν ότι με τη χαλάρωση των μέτρων, τα νοσήματα αυτά θα επανέλθουν. Ενδέχεται, μάλιστα, να γίνουμε μάρτυρες μεγάλων επιδημιών, κυρίως γρίπης και RSV και μάλιστα για τον RSV ήδη υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

  Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τονίζουμε συνεχώς ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά την COVID-19. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, για τις οποίες η ιατρική φαρέτρα διαθέτει εμβόλια. Τις ίδιες οδηγίες δίνουν και ο ΠΟΥ και η UNICEF, επισημαίνοντας ότι τα ενδεικνυόμενα εμβόλια θα πρέπει να διενεργούνται κανονικά και να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα για το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με αυτό του πνευμονιοκόκκου ή του SARS-COV-2. Αλλιώς μεταξύ τους θα πρέπει να παρεμβάλλεται χρονικό διάστημα ενός μηνός.

  Ειδικά, όσον αφορά τις συνλοιμώξεις, να σημειώσουμε ότι, με βάση τα πρώτα δεδομένα, δεν είναι συχνές στους ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, o πνευμονιόκοκκος είναι από τα παθογόνα που ανιχνεύονται και όταν συνυπάρχει, συνήθως η έκβαση είναι χειρότερη. Ο πνευμονιόκοκκος αλληλεπιδρά τόσο με τη γρίπη όσο και με τον RSV και οι εξάρσεις τους συμπίπτουν χρονικά, συνεπώς είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τον πνευμονιόκοκκο."

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, παράλληλα με τις δράσεις της στο πλαίσιο του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, διοργανώνει και Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: "Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Νεότερα δεδομένα" την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στις 18.00 μμ., με αφορμή τον εορτασμό εκείνη την ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα hts.org.gr ή τη σελίδα της ΕΠΕ στο Facebook.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.

  09:19 27/09

  Άγχος και πρόωρος τοκετός: Συνδέονται;

  Ως "παράγοντα κινδύνου" για πρόωρο τοκετό αντιμετωπίζει το άγχος πρόσφατη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε όχι, γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι με πολλούς τρόπους επιβλαβές για την υγεία...

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  12:07 21/09

  Τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας;

  Οι εφιάλτες ιδίως στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατοπινής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.