Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 08:41

  Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση; Το τσάι και η σοκολάτα;

  Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση; Το τσάι και η σοκολάτα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι ευεργετικές ή επιβαρυντικές για την υγεία μας. Αναφορικά με την αρτηριακή πίεση και την κατανάλωση ορισμένων ποτών, ροφημάτων και γλυκών εξηγεί ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

  Αλκοόλ και αρτηριακή πίεση

  Το αλκοόλ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιεινοδιαιτητικής συνήθειας, η μέτρια κατανάλωση του οποίου είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ η κατάχρησή του αποδεικνύεται καταστροφική. Έτσι, η κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ (περίπου 150 ml κρασιού ή 300 ml μπύρας) από τις γυναίκες και ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ από τους άνδρες, προκαλεί ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης (κατά μέσο όρο 3 mmHg στην συστολική και 2 mmHg στην διαστολική πίεση), ενώ παράλληλα μειώνει και την επίπτωση της στεφανιαίας νόσου. Αντίθετα, η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μυοκαρδιοπάθεια. 

  Τσάι και αρτηριακή πίεση

  Το τσάι και η σοκολάτα, όπως και το κρασί, η μπύρα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (ουσίες που ανήκουν στις πολυφαινόλες), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που ονομάζονται κατεχίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι τσαγιού την ημέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ολικής θνητότητας, σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου. Ένας από τους μηχανισμούς αυτής της ευεργετικής δράσης φαίνεται να είναι και η μείωση της αρτηριακής πίεσης (αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αποσαφηνιστεί η ακριβής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυτού του ροφήματος και της αρτηριακής πίεσης). Σύμφωνα δε με τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το 2005, συστήνεται η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως, για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. 

  Σοκολάτα και αρτηριακή πίεση

  Όσον αφορά στη σοκολάτα, πολλές μελέτες συνηγορούν πλέον στην ευεργετική της επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας ημερησίως από υπερτασικούς ασθενείς οδηγεί σε μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης κατά περίπου 5 και 3 mmHg, αντίστοιχα. Η επίδραση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν σκεφθεί κανείς ότι η μείωση της συστολικής πίεσης κατά 5 mmHg συνοδεύεται από μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 20%. Ειδικά για τη μαύρη σοκολάτα, μελέτες από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν ότι η κατανάλωσή της οδηγεί σε μείωση της σκληρίας των μεγάλων αρτηριών. Γενικά, καλό είναι να προτιμάται η μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητα >70% σε κακάο) από τη γάλακτος (η πρώτη έχει περισσότερες ποσότητες φλαβονοειδών, ενώ στη δεύτερη το γάλα εμποδίζει την απορρόφηση των ευεργετικών αυτών ουσιών). Προσοχή όμως! Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους -ιδιαίτερα αν η σοκολάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης- και έτσι να εξανεμιστεί το οποιοδήποτε ευνοϊκό αποτέλεσμα. 
   

  Πηγή: Περικλής Γιόβας, Δημήτρης Παπαδογιάννης "Τα 100 Μυστικά της Υπέρτασης", Εκδόσεις Εν Πλω

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:53 05/12

  Post Covid μετά από Όμικρον vs Δέλτα: Υπάρχουν διαφορές

  Νέα μεγάλη μελέτη εξετάζει τη συμπτωματολογία μετά από COVID-19 ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις, ειδικά εάν το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

  11:20 02/12

  Novartis Hellas: Το αποτύπωμα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

  Ο ασθενής στο επίκεντρο, η ευθύνη προς την κοινωνία και η βιωσιμότητα παραμένουν ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις της Novartis Hellas.

  11:14 02/12

  Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:49 02/12

  Το 1555 απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

  "Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας; Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πώς και πού την χρησιμοποιώ;" Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που μπορούμε να λύσουμε καλώντας στο 1555.

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.