Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 08:40

    Αλκοόλ, λιπώδης νόσος του ήπατος και ηπατίτιδα

    Αλκοόλ, λιπώδης νόσος του ήπατος και ηπατίτιδα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο 3ος συχνότερος παγκοσμίως και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται αύξηση των περιστατικών τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο δεν είναι όλα "μαύρα". Οι ειδικοί βλέπουν με αισιοδοξία κάποιες παραμέτρους της νόσου καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να διαγνώσουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο, καθώς ο καρκίνος αυτός μπορεί να εξελίσσεται για χρόνια πριν δώσει συμπτώματα. Επιπλέον, ο καθολικός εμβολιασμός για την ηπατίτιδα οδηγεί στην εκρίζωση ενός από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου, της ηπατίτιδας Β. 

    Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας", η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), στα πλαίσια του Επίσημου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος. 
    Με κεντρικό μήνυμα την πρόληψη μέσα από έγκαιρες εξετάσεις και ενημέρωση για μια νόσο η οποία βάσει στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας κατέχει την 3η θέση σε θανάτους, χαρτογραφήθηκαν ενδελεχώς οι παράγοντες κινδύνου, οι νέες καινοτόμες θεραπείες που βρίσκονται στην επιστημονική φαρέτρα, καθώς και αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση. 

    Σκιαγραφώντας τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη νόσο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), Καθηγητής κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η πρόληψη μέσα από εξετάσεις, έγκαιρη ενημέρωση, ορθό τρόπο ζωής και τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, αποτελούν διαχρονικά την κατάλληλη ασπίδα προστασίας απέναντι στον Καρκίνο του Ήπατος, μια ασθένεια με σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο  που πολλές φορές τυγχάνει ελλιπούς ενημέρωσης και πληροφορίας".

    Η κα. Ζένια Σαριδάκη -  Ζώρα, Πρόεδρος Δ.Σ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), αναφερόμενη στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο, προσέθεσε: "Όλο και περισσότερα είναι τα όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η εξατομικευμένη προσέγγιση, με την χρήση νέων καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες είναι βασισμένες στην βιολογία του νοσήματος, και η ανοσοθεραπεία, που έχει αλλάξει την ιστορία σε πολλούς τύπους καρκίνου, επιτρέπουν επιτέλους στους ασθενείς μας και σε μας τους θεράποντες γιατρούς τους να ελπίζουμε". 

    Τέλος, ο Βασίλης Γράβαρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας", παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Προμηθέα προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας: "Η ενημέρωση αμφότερων των ασθενών ήπατος, των συγγενών αυτών, καθώς και του γενικού πληθυσμού που ενδέχεται να ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου χωρίς να το γνωρίζει, πάντοτε αποτελούν το καλύτερο "εμβόλιο" απέναντι σε μια παγκόσμια συνεχιζόμενη πανδημία, όπως αυτή του καρκίνου του ήπατος, η οποία εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τα συστήματα υγείας". 

    Τη Συνέντευξη Τύπου χαιρέτησαν οι κα. Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, αναφερόμενη τόσο στην ανάγκη της πρόληψης, όσο και στην ταχεία όξυνση των γενικότερων θεμάτων υγείας ενόψει της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής και κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας", αναφερόμενος στις δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπεία ασθενών με χρόνια ηπατικά νοσήματα συναρτήσει και της πανδημίας COVID-19. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:52 22/12

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    09:42 21/12

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.