Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 15:47

  Είναι ασφαλής ο τοκετός στο σπίτι;

  Είναι ασφαλής ο τοκετός στο σπίτι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια νέα μελέτη που έγινε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έδειξε ότι ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι δεν είναι επικίνδυνος, όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και είναι παρούσα καλά εκπαιδευμένη μαία.
   
  Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 10.000 τοκετούς που έγιναν εκτός μαιευτηρίου στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τις προϋποθέσεις ενός τοκετού στο σπίτι ή σε αδειοδοτημένο κέντρο τοκετών.
   
  Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν μαίες, επιδημιολόγοι και μαιευτήρες και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology (Μαιευτική & Γυναικολογία).
   
  "Ο τόπος του τοκετού δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο είτε για τη μητέρα είτε για το βρέφος", δήλωσε η Elizabeth Nethery, επικεφαλής της μελέτης. "Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όταν ένα κράτος έχει συστήματα για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της μαίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όπως έχει κάνει η πολιτεία της Ουάσινγκτον, τα αδειοδοτημένα κέντρα τοκετών και τα σπίτια είναι ασφαλή περιβάλλοντα για να γεννηθεί ένα μωρό".

  Ο τοκετός στο σπίτι αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα

  Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) τονίζει ότι ο τοκετός είναι πιο ασφαλής σε νοσοκομείο ή σε διαπιστευμένο κέντρο τοκετών σε σχέση με τον τοκετό στο σπίτι. Τα στοιχεία για το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν σαφώς αυξημένα ποσοστά νεογνικών θανάτων όταν ο τοκετός γίνεται στο σπίτι. 
   
  Η Ουάσινγκτον έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική πολιτεία για να ενσωματώσει τη μαία στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων εκτός μαιευτηρίου στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 3,5% του συνόλου των γεννήσεων (περίπου 3.000 ετησίως) γίνονται με τη βοήθεια μαιών είτε στο σπίτι είτε σε αδειοδοτημένο από το κράτος κέντρο τοκετών. 
   
  Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Ουάσιγκτον, υπάρχει χαμηλό ποσοστό περιγεννητικών θανάτων, 0,57 ανά 1.000 γεννήσεις, ποσοστό που είναι ίδιο με το σημείο αναφοράς του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων για τοκετούς χαμηλού κινδύνου.

  Ενώ η πολιτεία της Ουάσινγκτον ενισχύει το μοντέλο της γέννησης στο σπίτι ή σε κέντρο τοκετών παρουσία μαίας, σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται σε μαίες να γεννούν μωρά εκτός μαιευτηρίων.
   
  Η άποψή μου
  Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται εντυπωσιακά και να ενθαρρύνουν πολλές γυναίκες να γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου, αλλά κοιτώντας προσεκτικά τα στοιχεία, βλέπουμε ότι αναφέρονται σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου. Θα μπορούσα να πω ότι τα κριτήρια είναι για ιδανικές περιπτώσεις τοκετού: μονήρεις, τελειόμηνες κυήσεις, χωρίς ιστορικό καισαρικής τομής, με το έμβρυο να "έρχεται" κανονικά με το κεφάλι, χωρίς να έχει υπάρξει διαβήτης κύησης ή προεκλαμψία.

  Μακάρι όλοι το τοκετοί να γίνονταν υπό ιδανικές συνθήκες. Πολλές φορές όμως, έχουμε δει περιπτώσεις στις οποίες δεν συντρέχει κανένας αντικειμενικός λόγος ανησυχίας κι όμως ένα ξαφνικό γεγονός κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή της μητέρας και του μωρού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο άρτιος ιατρικός εξοπλισμός του μαιευτηρίου και οι ιατρικές γνώσεις του μαιευτήρα, σώζουν τη ζωή τόσο της μητέρα όσο και του μωρού. 

  Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:41 26/11

  Ο SARS-CoV-2 κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο

  Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19.

  17:51 25/11

  Πως επηρεάζει η καισαρική και ο θηλασμός την απόκριση του μωρού σε δύο βασικά εμβόλια

  Τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό για τις πνευμονικές λοιμώξεις και τη μηνιγγίτιδα.

  12:13 25/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό

  Παρότι η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους, συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

  09:11 25/11

  Νέα δεδομένα για την προστασία από τα δισθενή εμβόλια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον

  Μια από τις επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον είναι η υπομετάλλαξη BQ1.1 και οι εταιρείες παραγωγής δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια.

  09:00 25/11

  Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

  H Sanofi παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

  08:13 25/11

  Βράβευση της Advanced Hair Clinics στα Cyprus Wellness Awards 2022

  Το Bronze Βραβείο στην κατηγορία "Hair Restoration Clinic", απονεμήθηκε στην Advanced Hair Clinics στο πλαίσιο βράβευσης του θεσμού Cyprus Wellness Awards.

  14:03 24/11

  Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

  Η μελέτη του εγκεφάλου παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για τους επιστήμονες, και σίγουρα έχει πολλά να αποκαλύψει.

  11:07 24/11

  Ο εθελοντισμός και τα εγγόνια "αντιμετωπίζουν" τη μοναξιά μετά τα 50

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα μεγάλη μελέτη, ωστόσο έχει και ένα απρόσμενο εύρημα.

  08:55 24/11

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε τουλάχιστον 238.000 Ευρωπαίους το 2020

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κυριότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

  21:29 23/11

  Ιλαρά: ΠΟΥ και CDC προειδοποιούν ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν

  Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς, αλλά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη της λοίμωξης. Ωστόσο, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 95%...

  12:16 23/11

  Ένας καλός λόγος να πίνουμε (και) τσάι

  Τα καλά νέα είναι ότι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, που μεταξύ άλλων περιέχονται στο κρασί και το τσάι, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:52 23/11

  34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

  To συνέδριο έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

  09:18 23/11

  Διαβήτης τύπου 1: Το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο

  Ο αμερικανικός FDA έδωσε έγκριση για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αλλιώς γνωστό ως παιδικό διαβήτη.

  13:34 22/11

  Ο πόνος και οι πιο κοινές αιτίες του

  Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε πόνο. Σε τι χρησιμεύει ο πόνος στον οργανισμό και πώς μπορούμε να τον ανακουφίσουμε;

  11:54 22/11

  Ο καιρός αλλάζει: Η vegan κολοκυθόσουπα θα μας ζεστάνει και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας

  Μια ζεστή σούπα είναι ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και γεμάτο βιταμίνες γεύμα. Επιπλέον, είναι μια εύκολη και οικονομική επιλογή.

  08:31 22/11

  Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο;

  Ο συνδυασμός αλλαγών στη χρήση γης και στο κλίμα φαίνεται πως είναι δύο από τους παράγοντες που προκαλούν γεγονότα μεταδόσεων παθογόνων από τις νυχτερίδες σε άλλα είδη.