Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 09:05

  Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα: Ασθενείς και ειδικοί συνομιλούν με στόχο την ενημέρωση

  Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα: Ασθενείς και ειδικοί συνομιλούν με στόχο την ενημέρωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τους αιματολογικούς καρκίνους. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. οργάνωσε διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα "Κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Ας μιλήσουμε μεταξύ μας" τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου. 

  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους αιματολογικούς καρκίνους, τις επιπτώσεις τους για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς και γιατροί σε καθημερινή βάση. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης αυτή τη φορά ήταν οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο, που συμμετείχαν στο πλούσιο πάνελ θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα στους αιματολόγους και έδωσαν στους θεατές μια εικόνα από το ταξίδι του ασθενή και των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει στην αναμέτρησή του με τη νόσο.

  Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Κώστας Σταματόπουλος, Αιματολόγος, Διευθυντής του ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., κυρία Ζωή Γραμματόγλου.
  Στο πάνελ έλαβαν μέρος οι ιατροί: 

  • Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ
  • Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. "Λαϊκό"
  • Παπαδάκη Ελένη, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ)
  • Παπαϊωάννου Μαρία, Καθηγήτρια Αιματολογίας Α.Π.Θ.
  • Πουλή Αναστασία, Επιστημονική Υπεύθυνη Αιματολογικού Τμήματος Παθολογικού Τομέα και Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, ΓΑΟΝΑ "Ο Άγιος Σάββας"
  • Σταυρογιάννη Νίκη, Αιματολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπανικολάου
  • Και η κα Σαμαρά Αθανασία, Ασθενής, Επικεφαλής Ομάδας ασθενών με αιματολογικό καρκίνο του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. μαζί με την ομάδα των ασθενών: Αναστασόπουλος Γιώργος, Καραμπάτου Παναγιώτα, Μαργαρίτης Μάρκος, Μαργαρίτης Μανώλης, Μπράτσου Ελένη, Σιδερίδης Αλέξανδρος, Τσιαούση Μαρία και Χριστάκος Σταύρος.

  Οξείες λευχαιμίες: Η αιφνίδια έναρξη και η "δυσάρεστη έκπληξη" της διάγνωσης

  Στο πάνελ των ειδικών συζητήθηκαν οι οξείες λευχαιμίες. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της θετικής ατμόσφαιρας στο νοσοκομείο και της θετικής διάθεσης του ιατρικού προσωπικού, ώστε να ενισχύεται η ψυχολογία των ασθενών, οι οποίοι μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης όπου η ζωή τους ανατρέπεται ριζικά, είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε πολυήμερες νοσηλείες. Είναι εξαιρετικά σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, ενώ ίσως να βοηθούσε ψυχολογικά τους ασθενείς η εργασιοθεραπεία. Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, είναι ότι λόγω των πολλών περιστατικών που παρακολουθεί ένας γιατρός, δεν έχει πάντα τον απαραίτητο χρόνο για να συζητήσει με τον ασθενή τα προβλήματά του.

  Αναφορικά με τις οξείες λευχαιμίες, επισημάνθηκε ότι έχουν αιφνίδια έναρξη και η διάγνωση αφήνει έκπληκτο τον ασθενή. Δεν υπάρχει γνωστή αιτιολογία, ούτε κληρονομικότητα. Η κυρία Σταυρογιάννη παρατήρησε ότι κληρονομικές κακοήθεις αιματολογικές παθήσεις δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν κάποιες οικογενείς νόσοι, δηλ. κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να πάσχουν από το ίδιο νόσημα, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας ούτε μεταβιβάζεται κληρονομικά.

  Ένα θετικό που επεσήμαναν οι αιματολόγοι, είναι ότι χάρη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες, σε αντίθεση με κάποιες χώρες της Ευρώπης, και καλούμαστε απλά να βρούμε την ιδανική θεραπευτική οδό για κάθε ασθενή, χωρίς να σκεπτόμαστε την οικονομική επιβάρυνση. 

  Αιματολογικές κακοήθειες και γονιμότητα

  Η κα Μπράτσου, ασθενής με λέμφωμα, επεσήμανε ότι ειδικά η γυναικεία γονιμότητα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και πολύπλοκο θέμα και η απώλειά της εξαιτίας του αιματολογικού καρκίνου είναι συγκλονιστική για την ασθενή και αποτελεί ένα ιδιαίτερο πένθος. Στην περίπτωση που η διατήρηση της γονιμότητας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη υποστήριξη από τον γιατρό.

  Η κα Πουλή στο θέμα αυτό παρατήρησε ότι δεν προκαλούν όλες οι θεραπείες μόνιμη στειρότητα. Στους άντρες υπάρχει η δυνατότητα της κατάψυξης σπέρματος. Στις γυναίκες είναι πιο σύνθετο το ζήτημα. Στις λευχαιμίες ωστόσο οι θεραπείες πρέπει να γίνουν γρήγορα και δεν υπάρχουν πολλές φορές τα περιθώρια να γίνει σχετική μέριμνα για το θέμα της γονιμότητας.

  Η κα Σταυρογιάννη πρόσθεσε ότι στους άντρες γίνεται πάντα κατάψυξη σπέρματος, ενώ στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια εκτός από κάποια περιστατικά οξείας λευχαιμίας και κάποια πολύ επιθετικά λεμφώματα όπου δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, γίνεται πάντα προσπάθεια να γίνει διατήρηση.

  Αιματολογικός καρκίνος – Εμβόλια – Ανοσοκαταστολή

  Στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της ανοσοκαταστολής των ασθενών και στο ερώτημα αν έχουν να ωφεληθούν από το εμβόλιο του κορoνοϊού, σύσσωμη η ομάδα των αιματολόγων παραδέχτηκε ότι ανοσοκαταστολή δεν έχουν όλοι οι ασθενείς στον ίδιο βαθμό, ακόμη και αν πάσχουν από το ίδιο νόσημα. Κάθε ασθενής εξετάζεται ως μοναδικό άτομο και η ασθένειά του έχει διαφορετική κατά περίπτωση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Από τις έρευνες προκύπτει ότι κάποιοι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή δεν αναπτύσσουν επαρκή αντισώματα ούτε με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οπότε μία τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει την ανοσία. 

  Άλλο ένα φλέγον θέμα που έθιξαν οι ασθενείς αφορούσε την ομοιοπαθητική και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η κα Παπαδάκη τόνισε ότι οι ασθενείς συχνά δεν ενημερώνουν τους γιατρούς για σκευάσματα που παίρνουν, είτε ομοιοπαθητικά, είτε βιταμίνες, γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό. Εντούτοις ένα σκεύασμα ομοιοπαθητικής μπορεί να επηρεάσει την θεραπευτική αγωγή, να ενισχύσει ή να υποβαθμίσει τον καταβολισμό του φαρμάκου. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικά σκευάσματα με τη θεραπεία τους και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό.

  Αναφορικά με το πολλαπλό μυέλωμα, οι ομιλητές παρατήρησαν ότι έχει πολλές όψεις. Χάρη στις θεραπείες που υπάρχουν, το μυέλωμα έχει γίνει μια χρόνια νόσος. Έχει πολύ καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη ζωή του, αλλά συχνά εμφανίζει και υποτροπές.

  Ένα άλλο πρόβλημα που επισημάνθηκε είναι ότι το Σύστημα Υγείας συνήθως σε περιφερειακά νοσοκομεία δεν εγκρίνει κοστοβόρες θεραπείες και αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβούν στα κεντρικά νοσοκομεία για θεραπεία με αποτέλεσμα περισσότερα έξοδα και ταλαιπωρία για τους ασθενείς αλλά και συνωστισμό στα κεντρικά νοσοκομεία, με μεγάλη αναλογία ασθενών ανά γιατρό.

  Επίσης δεν τρέχουν κλινικές μελέτες σε περιφερειακά νοσοκομεία, παρόλο που μπορεί να έχουν πολλούς ασθενείς. Δεν υπάρχουν οργανωμένα εξωτερικά αιματολογικά ιατρεία που να χορηγούν τις θεραπείες, ενώ στις υπάρχουσες δομές πολύ συχνά δεν επαρκούν οι διαθέσιμες κλίνες.

  Ένα τελευταίο θέμα που τέθηκε ήταν η τοξικότητα των θεραπειών. Τις περισσότερες φορές λόγω της τοξικότητας υπάρχουν παρενέργειες, όπως η απώλεια των μαλλιών, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται έκτακτη νοσηλεία για την τοξικότητα, όπου συχνά οι ασθενείς δεν βρίσκουν διαθέσιμη κλίνη. Συνήθως αναγκάζονται να καταφύγουν στο εφημερεύον νοσοκομείο, όμως εκεί υπάρχει πολύωρη αναμονή, αισθάνονται ανασφάλεια και νιώθουν ότι χάνουν την αξιοπρέπεια και την αυτονομία τους. 

  Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές, καθώς και τις φαρμακευτικές εταιρείες GlaxoSmithKline, Gilead, Sanofi, Takeda και Genesis για την πολύτιμη υποστήριξή τους.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:23 22/10

  Εμβόλιο Pfizer: Έρευνα δείχνει σε ποιους μειώνεται η ανοσία

  Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer μειώνεται η ανοσία σε μέρος του πληθυσμού.

  08:40 22/10

  Αλκοόλ, λιπώδης νόσος του ήπατος και ηπατίτιδα

  Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος.

  08:39 22/10

  Τι αφήνει πίσω της η πανδημία στην ψυχική μας υγεία

  Η παγκόσμια επίπτωση των καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών σε 204 χώρες το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

  08:38 22/10

  Προσοχή Εύθραυστον: Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη για την οστεοπόρωση

  Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση από την Amgen Hellas.

  08:03 22/10

  Νοέμβριος: Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Η καινούργια εκστρατεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FairLife μας προσκαλεί να είμαστε #en_drasi.

  13:49 21/10

  42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο: Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις

  Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

  09:42 21/10

  Εμβόλια Moderna & Jonhson: Έγκριση από τον FDA για ενισχυτική δόση

  Τα εμβόλια αυτά μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο αναφορικά με την δόση ενίσχυσης.

  08:44 21/10

  Νέα συνεργασία της GENESIS Pharma με την Seagen για τη διάθεση νέας αντικαρκινικής θεραπείας

  Η θεραπεία αφορά ενήλικες ασθενείς ενηλίκων με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

  08:06 21/10

  Έρευνα: Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός των Γυναικών στην Ελλάδα

  Το σύνολο των αντιλήψεών μας περί χρημάτων ανήκει στην "ομπρέλα" του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

  08:43 20/10

  Κάθε 16 μήνες επαναμόλυνση με κορονοϊό

  Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορονοϊό κάθε 16 μήνες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:22 20/10

  Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά;

  Τα παιδιά στη συντριπτική του πλειοψηφία όταν κολλήσουν SARS-CoV-2 θα περάσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

  08:18 20/10

  Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιστρέφει δυναμικά με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ

  30.000 δρομείς έτοιμοι να συμμετάσχουν στο σπουδαίο αθλητικό γεγονός στις 13-14 Νοεμβρίου.

  08:14 20/10

  Συνάντηση του CEO της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

  H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας "Patients in Focus Week 2021" που είναι αφιερωμένη στους ασθενείς.

  08:07 20/10

  Η IQVIA πλατινένιος χορηγός στο "2ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας"

  Εξωστρέφεια, νέοι επιστήμονες και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στον πυρήνα της φιλοσοφίας της IQVIA Ελλάδος.

  08:00 20/10

  "Μήπως φταίει η γλουτένη;" - Η κοιλιοκάκη και τα συμπτώματά της

  Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή νόσος που σχετίζεται με την κατανάλωση γλουτένης και προκαλεί συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα.

  18:56 19/10

  32ο Συνέδριο Ηγεσίας της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων

  O Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, μιλά για τη χαρισματική ηγεσία.