Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Μαρ-2023 23:59

  Απώλεια λίπους: Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση;

  Απώλεια λίπους: Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απώλεια λίπους είναι βασικός στόχος άσκησης για άντρες και γυναίκες. Ο καθηγητής φυσικής αγωγής και trainer Θωμάς Ζάτας εξηγεί το μηχανισμό πίσω από αυτό και πώς μπορούμε να επιτύχουμε με ασφάλεια το στόχο μας. 

  Ποια προπόνηση βοηθά στην απώλεια λίπους;

  Συχνά ακούμε πολλούς ειδικούς Υγείας να προτείνουν την αερόβια προπόνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα το έχετε δει γύρω σας στο γυμναστήριο ή στις προπονήσεις, πολλά άτομα να αφιερώνουν τον χρόνο τους μόνο σε κάποιο αερόβιο μηχάνημα (π.χ. διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτικό κ.ά.) ή να συμμετέχουν σε ένα αερόβιο ομαδικό μάθημα (πχ spinning).

  Πόσο όμως πραγματικά μας βοηθάει η αερόβια προπόνηση; Ή καλύτερα, μήπως υπάρχει άλλη μορφή προπόνησης που είναι πιο αποδοτική σε σχέση με τον στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε; Και αν υπάρχει, τι άλλο όφελος μας χαρίζει αυτή η μορφή προπόνησης;

  Φυσικά μιλάμε για την resistance training, δηλαδή προπόνηση με αντιστάσεις. Όταν ακούμε αυτό τον όρο, ίσως στο μυαλό κάποιων έρχονται τα βάρη, κάτι που ίσως τρομάζει, ωστόσο πρόκειται για μια κοινή παρανόηση. Ο όρος "αντιστάσεις" περιλαμβάνει λάστιχα, αλτήρες, μπάρες, kettlebells, τροχαλίες, δίσκους και ό,τι άλλο μπορούμε να βρούμε σε έναν χώρο εκγύμνασης. Σε αυτή τη μορφή προπόνησης περιλαμβάνονται επίσης οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος μας (bodyweight). Ίσως επίσης να το έχουμε ακούσει και σαν strength training, ή weightlifting.

  Σε μια πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη ερευνά στο The FASEB Journal, από το University of Kentucky College of Medicine, μπορούμε να καταλάβουμε τους λογούς που αυτή η μορφή προπόνησης είναι πιο αποδοτική αναφορικά με την καύση λίπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις, προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λιποκυττάρων. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται μηχανική φόρτιση (mechanical loading), οι μύες πιέζονται -"στρεσάρονται"- μέσω της σωματικής διαδικασίας ανύψωσης/ώθησης/έλξης που εκτελούμε σε μια άσκηση (lifting/pushing/pulling).

  Ως απάντηση σ´ αυτή την προσπάθεια, τα μυικά κύτταρα στους μύες που είναι είτε πρωταγωνιστές είτε συναγωνιστές της κίνησης, απελευθερώνουν μια ουσία που στέλνει οδηγία στα λιποκύτταρα, ωθώντας τα να ξεκινήσουν την διαδικασία καύσης λίπους. Τελικά όμως αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο τους μυς που επιβαρύνονται, αλλά είναι ικανές να ξεκινήσουν επίδραση καύσης λίπους σε όλο το σώμα.

  Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την προπόνηση με αντιστάσεις τείνουν να εστιάζουν σε βελτιώσεις στην λειτουργία του μυικού ιστού, ενώ οι μελέτες για ευρύτερα οφέλη άσκησης βασίζονται κυρίως σε επιλογές καρδιοαναπνευστικής προπόνησης όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση. Αυτή η νέα μελέτη είναι η εικόνα για το πώς η προπόνηση δύναμης παρέχει πλεονεκτήματα ακόμα και σε μη μυικό ιστό. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η μορφή προπόνησης, είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην δημιουργία προσαρμογών κυτταρικού επίπεδου που μπορούν να απλοποιήσουν την διαδικασία της καύσης λίπους.

  Άλλα οφέλη της προπόνησης με αντιστάσεις

  Εκτός όμως από τα οφέλη σε καύση λίπους και μεγαλύτερη μυική δύναμη, η προπόνηση με αντιστάσεις έχει επιπλέον πλεονεκτήματα:

  • Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 επειδή παρέχει βελτιώσεις στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τα λιπίδια του αίματος. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη μέτριας μυικής δύναμης μειώνει κατά 32% την πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2.
  • Βοηθάει στην μετακαύση (φαινόμενο EPOC - excess post-exercise oxygen consumption) που είναι και το ζητούμενο, δηλαδή συνέχεια των καύσεων και μετά την άσκηση.
  • Έχουμε καλύτερο μακροχρόνιο έλεγχο σωματικού βάρους. Το μέγεθος και η ποιότητα των μυών μας, παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεταβολικού ρυθμού ανάπαυσης (RMR).
  • Αυξημένη ταχύτητα βάδισης.
  • Ενισχυμένη λειτουργιά του εγκεφάλου.
  • Καλύτερα ικανότητα ελέγχου των σωματικών κινήσεων.
  • Βελτιωμένη φυσική απόδοση.
  • Υψηλότερη αυτοεκτίμηση.
  • Λιγότερο άγχος.
  • Πιθανότητα βελτίωσης του χρόνιου πόνου σε αρθρώσεις.


  Εάν είμαστε αρχάριοι σε τέτοια μορφή προπόνησης, θα ήταν κάλο να ξεκινήσουμε με αργή και σταθερή προσέγγιση για να μπορέσουν οι μυς και οι αρθρώσεις μας να προσαρμοστούν. Επίσης, οι κινήσεις που εκτελούμε κατά την διάρκεια των ασκήσεων θα πρέπει να είναι απλές και ξεκάθαρες.

  Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε την προπόνηση στην καθημερινότητα μας. Άλλοι έχουμε προτίμηση σε αερόβια προπόνηση και άλλοι σε προπόνηση δύναμης. Αυτή είναι και η πιο μεγάλη και σημαντική εικόνα. Όταν όμως έχουμε συγκεκριμένους στόχους, θα ήταν ωραίο να γνωρίζουμε πως μπορούμε να τους πετύχουμε πιο αποτελεσματικά!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:12 28/03

  Υπέρταση: Πώς μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

  Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια.

  12:20 28/03

  Δωρεάν μαστογραφία: Η διαδικασία βήμα - βήμα

  Οι γυναίκες άνω των 50 ετών δικαιούνται δωρεάν προληπτική μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά.

  12:06 28/03

  Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά;

  Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάς αναδεικνύεται με βάση τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

  09:10 28/03

  Το βότανο που μπορεί (μεταξύ άλλων) να ενισχύει την τεστοστερόνη

  Το αγιουρβεδικό βότανο ashwagandha θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη, από την ενίσχυση της αθλητικής επίδοσης μέχρι την αύξηση της γονιμότητας στους άντρες.

  23:59 27/03

  Είναι τα αυγά υγιεινά; Τι απαντά η διαιτολόγος

  Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής.

  13:20 27/03

  Ρήξη χιαστού συνδέσμου στο γόνατο: Τα συμπτώματα και η αποκατάσταση

  Μπορεί να έχετε ακούσει για ρήξη χιαστού σε αθλητές, ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε – είτε γυμνάζεται είτε όχι.

  09:13 27/03

  Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

  Οι δωρεάν εξετάσεις αφορούν γυναίκες από 21 έως 65 ετών και εντάσσονται στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου "Σπύρος Δοξιάδης".

  09:02 27/03

  4th SGS Family and Pet Festival

  Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

  08:10 27/03

  Πλατφόρμα ενημέρωσης για τη  Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά

  Η καλή και έγκυρη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση και εξέλιξη της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας.

  08:04 27/03

  Το νέο τεύχος ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

  Το τεύχος, βρίσκεται ήδη σε όλα τα καταστήματα My market, αλλά και στο eshop, για του e-πελάτες.

  12:07 24/03

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

  Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

  12:00 24/03

  ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

  Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.

  10:08 24/03

  Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

  Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  08:46 24/03

  Τεστ κοπώσεως: Ερωτήσεις και απαντήσεις

  Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.

  16:29 23/03

  Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

  Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

  11:53 23/03

  Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

  Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.