Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 16:25
Διεθνής έρευνα: Τα νανο-αντισώματα από τα ζώα λάμα έχουν σημαντικές δυνατότητες ως θεραπεία της Covid-19 με ρινικό σπρέι

Ένας μοναδικός τύπος μικροσκοπικού εξουδετερωτικού αντισώματος που παράγεται από τα ζώα λάμα (προβατοκάμηλους), μπορεί να αποτελέσει μια νέα πρώτης γραμμής θεραπεία κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες από διάφορες χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα, Σιγκαπούρη), οι οποίοι προτείνουν τη χορήγηση της με τη μορφή απλού ρινικού σπρέι.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόζαλιντ Φράνκλιν και βρετανικών πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Λίβερπουλ, Ρέντινγκ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", βρήκαν ότι τα νανοσωματίδια - μία μικρότερη και απλούστερη μορφή αντισωμάτων - από λάμα και καμήλες μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αλυσίδες τέτοιων μορίων, που μπορούν να παραχθούν και εργαστηριακά σε μεγάλες ποσότητες, "φρενάρουν" σημαντικά την Covid-19 σε ζώα.
Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σφιχτά στα σωματίδια του ιού και έτσι τα καθιστούν πλέον μη μολυσματικά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορούν να παρέχουν μια ευκολότερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ανθρώπινα αντισώματα που προέρχονται από αναρρώσαντες ασθενείς.
Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανέφερε ότι η εν λόγω έρευνα "έχει σημαντικές δυνατότητες τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της Covid-19", προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια αντισωμάτων "είναι ανάμεσα στους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες εξουδετέρωσης του κορονοϊού που έχουμε έως τώρα δοκιμάσει".
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρέι Όουενς του Ινστιτούτου Rosalind Franklin δήλωσε ότι "τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια έχουν διάφορα πλεονεκτήματα έναντι των ανθρωπίνων αντισωμάτων. Είναι φθηνότερα στην παραγωγή τους και μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στους αεραγωγούς μέσω νεφελοποιητή ή ρινικού σπρέι, συνεπώς είναι δυνατό να ληφθούν στο σπίτι χωρίς την ανάγκη ένεσης. Αυτό έχει οφέλη για τους ασθενείς από άποψη ευκολίας χρήσης, ενώ παράλληλα επιτρέπει την εφαρμογή της θεραπείας επί τόπου στο σημείο της λοίμωξης στην αναπνευστική οδό".
Τα νανοσωματίδια κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν μετά τη χορήγηση της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού σε ένα λάμα με την ονομασία "Φίφι" του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. Μολονότι το ζώο δεν αρρώστησε, το σώμα του γέννησε νανο-αντισώματα κατά του ιού. Ένα δείγμα αίματος από το λάμα επέτρεψε στους ερευνητές να πάρουν αυτά τα αντισώματα και μετά να τα βελτιώσουν περαιτέρω στο εργαστήριο, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο ικανά να προσδένονται στον κορονοϊό, χάρη στο συνδυασμό τους σε μικρές αλυσίδες.
Διαπιστώθηκε ότι αυτές οι αλυσίδες νανοσωματιδίων μπορούν να εξουδετερώνουν τόσο το αρχικό στέλεχος του ιού (από την Κίνα), όσο επίσης τις παραλλαγές 'Αλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικανική). Τρωκτικά που έκαναν τη θεραπεία, είχαν μικρότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες τους μετά από επτά μέρες και λιγότερα σημάδια νόσησης όπως η απώλεια βάρους.
"Ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά επιτυχή, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι στον εμβολιασμό και η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους. Γι' αυτό είναι ακόμη πολύ σημαντικό να έχουμε φάρμακα που να μπορούν να θεραπεύουν τον ιό, ιδίως από τη στιγμή που δεν εμβολιάζεται όλος ο κόσμος με την ίδια ταχύτητα και παραμένει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές ικανές να υπερκεράσουν την ανοσιακή προστασία των εμβολίων", δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Νάισμιθ του ίδιου Ινστιτούτου.
Εφόσον τα εν λόγω αντισώματα αποδειχθούν ασφαλή στους ανθρώπους και εγκριθούν, θα παράσχουν μια νέα σημαντική θεραπευτική επιλογή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδίως από τη στιγμή που μπορούν να παραχθούν μαζικά πιο εύκολα από τα ανθρώπινα αντισώματα και επιπλέον δεν έχουν ανάγκη αποθήκευσης σε συνθήκες ψύξης.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: www.nature.com
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Λάδι από σπόρο ροδιού, φύκια, ρόφημα με βάση το αυγό και δίαιτες όπως η μεσογειακή, η κετογονική και η ΜΙΝD στη μάχη για την πρόληψη της νόσου Alzheimer.
Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης. Ο ειδικός μας ενημερώνει για τα βασικά αίτια, τα συμπτώματα και τις επιλογές στην αντιμετώπισή της.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, μια ανατρεπτική, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη τριώροφη πίτσα. Το σκέφτεστε ακόμη;
Οι στατίνες είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα.
Η Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece μιλά για την ευκαιρία για εξορθολογισμό στον τομέα της Υγείας μέσα από τις προκλήσεις της εποχής.
Τς εβδομάδες που ακολούθησαν την άρση της πολιτικής "μηδενικής COVID", σύμφωνα με μελέτη.
Αφήνοντας στην άκρη τα... ευφυολογήματα, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι παντρεμένοι και όσοι συζούν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φυσιολογικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.
Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά μας προτείνει μια νόστιμη και θερμαντική σούπα τραχανά.
Νέα δημοσιευμένη έρευνα επισημαίνει τους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν ώστε να μην νοσήσουμε με παρατεταμένα συμπτώματα.
Πρόκειται για τη λεκανεμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β αμυλοειδές, συσσώρευση του οποίου παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού...
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς αναφορικά με προκείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη...
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Η έγκυρη ενημέρωση στους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου.
Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, "καθησυχάζει" νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.