Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 07:58

  Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός

  Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το "κότσι" είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι υπάρχουν νεότερες μέθοδοι στην αντιμετώπισή του που κάνουν πολύ πιο εύκολη την αποθεραπεία. Περισσότερα για το θέμα αυτό μας λέει ο Δρ Αθανάσιος Ι. Γεωργοκώστας, M.D., Ορθοπεδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία (www.georgokostasorthopaedics.gr).

  Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης για το κότσι, πώς γίνεται η σωστή διάγνωση και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.

  Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κοινώς "κότσι" αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του άκρου ποδός, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο και το πρώτο μετατάρσιο παρεκτοπίζονται δημιουργώντας παραμόρφωση, συνδυαστικά με πόνο στην περιοχή, δυσκολία στη χρήση κλειστών υποδημάτων και συχνά φλεγμονή στο πλάγιο εξόγκωμα του δακτύλου εξαιτίας της τριβής. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, λόγω κακής στάσης και βάδισης που δημιουργεί η παραμόρφωση, προσβάλλονται και τα υπόλοιπα δάχτυλα, με αποτέλεσμα να κάμπτονται (σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία) ή να "καβαλάνε" το ένα το άλλο (επικαθήμενος δάκτυλος).

  Οι αιτίες

  Μολονότι η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες -λόγω ορμονικών παραγόντων αλλά και συχνή χρήση στενών υποδημάτων με τακούνι-, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό υπάρχει και γενετική προδιάθεση και στα δυο φύλα, με κυριότερα αίτια διάφορους μεταβολικούς και τραυματικούς παράγοντες, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις παραμορφώσεις άκρου ποδός (όπως π.χ. πλατυποδία), τις νευρογενείς διαταραχές και την ανισορροπία της εκβιομηχανικής του ποδιού, αλλά και την παχυσαρκία.

  Η διάγνωση

  Η διάγνωση είναι εύκολη, καθώς η παραμόρφωση είναι εμφανής ακόμα και στα αρχικά στάδια. Ωστόσο είναι απαραίτητος ο ακτινολογικός έλεγχος του ποδιού με φόρτιση για τη σταδιοποίηση της πάθησης, γεγονός που καθορίζει και την τελική θεραπεία που εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή ανάλογα και το βαθμό της παραμόρφωσης.

  Η συντηρητική θεραπεία

  Ενδείκνυται μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου με σκοπό την καθυστέρηση την εξέλιξη αυτής. Αποτελείται από χρήση ειδικών ορθοπεδικών ενθέτων κατάλληλου υποδήματος (φαρδύ στο μπροστινό τμήμα αυτού με υποστήριξη της ποδικής καμάρας), αναλγητική θεραπεία και ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης του πέλματος.

  Η χειρουργική θεραπεία

  Η χειρουργική θεραπεία είναι η συνηθέστερη επιλογή διόρθωσης της παραμόρφωσης των δακτύλων. Ανάλογα με το βαθμό της παραμόρφωσης, συνυπάρχουσες παθήσεις και την ηλικία του ασθενούς, αποφασίζεται και το είδος της επέμβασης. Η επέμβαση εκτελείται με μία ή περισσότερες τομές. Σε πολύ ήπιες μορφές αρκεί η διόρθωση των μαλακών μορίων και η αφαίρεση της εξόστωσης, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διόρθωση του ανατομικού άξονα με οστεοτομία. Συχνά εκτελείται η επέμβαση ταυτόχρονα και στα δύο πόδια και ο ασθενής την ίδια μέρα, με τη χρήση κατάλληλου υποδήματος, μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει χωρίς τη χρήση κάποιου βοηθήματος. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επόμενη ημέρα από το Νοσοκομείο, και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του είναι σχετικά άμεση. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι σύγχρονες τεχνικές μικρής παρεμβατικότητας, με μικρές τομές και συγκράτηση της διόρθωσης με βιοαπορροφήσιμο pin-καρφίδα, το οποίο λίγους μήνες μετά την επέμβαση "διαλύεται", με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ξένο σώμα στον ασθενή που παλαιότερα προκαλούσε πόνο, ερεθισμό στα μαλακά μόρια ακόμα και κάταγμα ή θραύση-χαλάρωση αυτού. Το αποτέλεσμα με τις τεχνικές αυτές δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά λειτουργικό και μόνιμο έχοντας σαν συνέπεια την πλήρη κινητοποίηση και φόρτιση των ποδιών από την πρώτη ημέρα.

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  12:07 21/09

  Τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας;

  Οι εφιάλτες ιδίως στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατοπινής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:40 21/09

  Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: "Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο"

  Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο σήμερα.

  09:18 21/09

  Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μπορούσε να είχε αποτραπεί

  Αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με την περιγεννητική θνησιμότητα προκύπτει από έκθεση του CDC.

  15:49 20/09

  Γυναικολογικοί καρκίνοι: Πάνω από 1 εκατομμύριο διαγνώσεις το χρόνο

  Για πολλές μορφές γυναικολογικών καρκίνων η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού είναι χαμηλή. Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο στις γυναίκες.

  14:35 20/09

  Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022": Ένας κόσμος αγάπης με όλους νικητές!

  Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022" φέτος θα διεξαχθούν στο Λουτράκι Κορινθίας από 3 έως 8 Οκτωβρίου.

  11:38 20/09

  Είστε νυχτερινός τύπος; Έχετε πιθανά οφέλη για την υγεία σας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους πρωινούς για διαβήτη και καρδιοπάθεια, δείχνει αμερικανική μελέτη.

  09:00 20/09

  Πώς μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τις πανδημίες;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση συσχετίζει την εμφάνιση πανδημιών με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

  08:54 20/09

  7 απλές συμβουλές για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος

  Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (26 - 30 Σεπτεμβρίου 2022).