Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 15:39

  Το μητρικό γάλα βοηθά τα πρόωρα μωρά να ξεπεράσουν καρδιακά προβλήματα

  Το μητρικό γάλα βοηθά τα πρόωρα μωρά να ξεπεράσουν καρδιακά προβλήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Νέα μελέτη έδειξε την ευεργετική επίδραση του θηλασμού στην υγεία και την ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος των πρόωρων μωρών. 

  Στη μελέτη έλαβαν μέρος 80 πρόωρα βρέφη και για πρώτη φορά φάνηκε από τα αποτελέσματα ότι τα μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα είχαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία όταν έφθασαν σε ηλικία ενός έτους, σχεδόν σαν τα υγιή τελειόμηνα βρέφη.
   
  Η μελέτη έγινε από διεθνή ομάδα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

  Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, στην παιδική ηλικία αλλά και ως ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας, αρτηριακής και πνευμονικής υπέρτασης και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών παθήσεων. 

  Οι καρδιές των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Οι κοιλίες της καρδιάς έχουν μειωμένο όγκο και μικρότερο μήκος, χαμηλότερη συστολική και διαστολική λειτουργία και δυσανάλογη αύξηση της μυϊκής μάζας. 

  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας, η οποία είναι σημαντικά "υποδεέστερη" σε σύγκριση με των υγιών βρεφών που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Αυτή η δυσλειτουργία είναι φανερή όταν φθάσει η ώρα να βγουν από το μαιευτήριο τα πρόωρα μωρά, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας τους. 

  Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αποκλειστική κατανάλωση μητρικού γάλακτος τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού συνδέεται με επαναφορά στο φυσιολογικό ορισμένων δυσλειτουργιών. 

  Τα πρόωρα βρέφη που κατανάλωσαν περισσότερο μητρικό γάλα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είχαν καλύτερη λειτουργία  και δομή στο αριστερό και το δεξί μέρος της καρδιάς, χαμηλότερες πνευμονικές πιέσεις και αυξημένη ανταπόκριση της δεξιάς πλευράς της καρδιάς στο άγχος όταν έφθασαν σε ηλικία ενός έτους σε σύγκριση με τα πρόωρα βρέφη που είχαν καταναλώσει περισσότερο γάλα σε σκόνη. Όλες οι λειτουργίες πλησίαζαν εκείνες των υγιών μωρών που είχαν γεννηθεί τελειόμηνα. 

  Αυτά τα ευρήματα ήταν εμφανή πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο, αλλά και όταν τα μωρά έφθαναν τη ηλικία του ενός έτους. 
   
  Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής EL-Khuffash δήλωσε: "Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή του πρόωρου νεογνού συνδέεται με την καρδιακή λειτουργία όταν φθάσουν σε ηλικία ενός έτους και έρχεται να προστεθεί στα ήδη γνωστά οφέλη του μητρικού γάλακτος για βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα".
   
  "Τα πρόωρα βρέφη έχουν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, εκείνα που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους φαίνεται πως ανακτούν την καρδιακή λειτουργία σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα υγιή βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Τα πρόωρα βρέφη που τρέφονται με γάλα σε σκόνη δεν είχαν ανάλογη ανάκαμψη".
   
  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:08 16/09

  Οι εταιρείες απαντούν για τη διάρκεια των αντισωμάτων από τα εμβόλια

  Pfizer και Moderna λένε ότι η προστασία των εμβολίων τους Covid-19 εξασθενεί με τον χρόνο - Έχουν καταθέσει αιτήματα για διενέργεια τρίτης δόσης.

  09:09 16/09

  Υπό ανάπτυξη: Άμεσο και φθηνό τεστ αντισωμάτων COVID-19

  Ένα νέο τεστ αντισωμάτων Covid-19 που βγάζει αποτέλεσμα μόνο σε πέντε λεπτά θα μπει σε κλινική δοκιμή προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

  09:03 16/09

  Κλινική μελέτη: Είναι αποτελεσματική η ρεμδεσιβίρη στη θεραπεία της COVID-19;

  Η κλινική μελέτη DisCoVeRy αξιολογεί την αντι-ιική ικανότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

  09:04 15/09

  Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη;

  Για "πανδημία" μιλά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία όταν αναφέρεται στον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση για τη νόσο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

  23:59 14/09

  Διατροφή vs ιώσεις: Οι καλύτερες επιλογές για δυνατό ανοσοποιητικό

  Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός... Οι εποχικές ιώσεις "απαιτούν" ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και η διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να το επιτύχουμε.

  09:22 14/09

  Παθήσεις των ματιών και άνοια: Συνδέονται;

  Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών.

  08:39 14/09

  Ένα πιθανό σύμπτωμα εγκεφαλικού που αξίζει όλοι να γνωρίζουμε

  Αν παρατηρήσετε απώλεια ισορροπίας καθώς περπατάτε, τότε θα μπορούσε αυτό να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

  08:35 14/09

  Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας 2021

  Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ατοπική Δερματίτιδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο "Επιδέρμια".

  08:44 13/09

  Εμβολιασμός έναντι COVID-19 στα παιδιά: πού βρισκόμαστε;

  Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι ειδικοί μας δίνουν μια εικόνα για τον εμβολιασμό στις μικρές ηλικίες.

  08:38 13/09

  Κορονοϊός: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος Μ;

  Ένα από τα μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-COV-2 που έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων είναι το στέλεχος Μ.

  10:21 10/09

  Τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη σας – και πιθανώς δεν το γνωρίζατε

  Το ξέρετε ότι ο καφές που πίνετε μπορεί να ανεβάζει τη χοληστερόλη στο αίμα σας;

  09:19 10/09

  Αυτο-αντισώματα: Τι είναι και πώς προβλέπουν την εξέλιξη της COVID-19;

  Ένα νέο τεστ αίματος αυτο-αντισωμάτων μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  09:10 10/09

  Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης

  Προστατεύει ο εμβολιασμός από μεταδόσεις του κορονοϊού στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί;

  19:26 07/09

  Οι έγκυοι αντιδρούν καλά στο εμβόλιο COVID

  Μελέτη έδειξε πως δεν έχουν πιο έντονες αντιδράσεις από ότι οι γυναίκες που δεν είναι έγκυοι ή θηλάζουσες.

  15:30 31/08

  O βασικός κίνδυνος για την υγεία μας από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

  Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.