Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 08:31

  Καρκίνος του παγκρέατος: 8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε

  Καρκίνος του παγκρέατος: 8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πάγκρεας είναι ένα βασικό όργανο στο σώμα, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το στομάχι. Στον οργανισμό, εκτελεί δύο βασικούς ρόλους: παράγει πεπτικά υγρά (ένζυμα) τα οποία συμβάλουν στη διάσπαση των τροφών και ορμόνες -ανάμεσά τους ινσουλίνη- που ελέγχου τη χρήση σακχάρων και αμύλου από το σώμα. 

  Τα αίτια του καρκίνου του παγκρέατος

  Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την ηλικία (συνήθως διαγιγνώσκεται σε ανθρώπους άνω των 45 ετών), τον διαβήτη, τη χρόνια παγκρεατίτιδα, την κίρρωση του ήπατος, οικογενειακό ιστορικό της νόσου, το φύλο (είναι πιο συχνός στους άντρες) και την παχυσαρκία. 

  Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός μας

  Σύμφωνα με διεθνείς πηγές όπως το American Cancer Society ο καρκίνος του παγκρέατος αργεί να εκδηλώσει συμπτώματα και κατ’ επέκταση καθυστερεί η διάγνωσή του. Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλεί είναι ο πόνος στο επάνω τμήμα του στομάχου και μερικές φορές στην πλάτη. Ο πόνος αυτός μπορεί να επιδεινώνεται στην ξαπλωτή θέση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα και οφείλεται συχνότερα σε άλλες παθήσεις. 

  Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΚΕΦΙ (Σύλλογος Ασθενών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Καρκίνου) τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω, δυστυχώς όμως όταν εκδηλωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί τοπικά ή ακόμη και έξω κι από το πάγκρεας.

  Ίκτερος: Ο ίκτερος είναι η κίτρινη χρώση των ματιών και του δέρματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος θα έχουν ίκτερο ως ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα και προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης στους ιστούς.
  Προσοχή: Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι η συνηθέστερη αιτία του ίκτερου. Άλλες αιτίες, όπως οι χολόλιθοι, η ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες του ήπατος και των χοληφόρων, προκαλούν ίκτερο σε μεγαλύτερη συχνότητα.

  Σκουρόχρωμα ούρα: Μερικές φορές, το πρώτο σημείο του ίκτερου είναι τα σκουρόχρωμα ούρα. Καθώς τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνονται, τα ούρα αποκτούν χροιά σαν κονιάκ.

  Ανοιχτόχρωμα ή λιπαρά κόπρανα: Η χολή δίδει στα κόπρανα το καφέ χρώμα τους. Εάν ο χοληφόρος πόρος μπλοκαριστεί, τα κόπρανα μπορεί να είναι ανοιχτά ή λευκωπά. Επίσης, εάν τα ένζυμα της χολής και του παγκρέατος δεν μπορούν να περάσουν στα έντερα για να βοηθήσουν στη διάσπαση των λιπών, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν λιπαρά και να επιπλέουν στην τουαλέτα.

  Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους: Η ακούσια απώλεια βάρους είναι πολύ συχνή σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν μικρή ή καθόλου όρεξη.

  Ναυτία και έμετος: Εάν ο καρκίνος πιέζει το απώτερο άκρο του στομάχου, μπορεί να εμποδίσει ή δυσκολέψει τη διέλευση της τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και πόνο που τείνουν να είναι χειρότερα μετά το φαγητό.

  Ενοχλήσεις δυσπεψίας: Εάν ο καρκίνος αποφράξει τον παγκρεατικό πόρο ο οποίος στο τελικό τμήμα του συνδέεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί τα ένζυμα που προκαλούν την πέψη των λιπαρών γευμάτων να μην μπορούν να φτάσουν από τους πόρους αυτούς στο έντερο. Αυτό προκαλεί δυσπεψία μετά τα γεύματα με αίσθημα βάρους στο επιγάστριο, ναυτία ή εμέτους.

  Θρομβοεμβολικά επεισόδια: Ανεξήγητα θρομβοεμβολικά επεισόδια αποτελούν μερικές φορές την πρώτη εκδήλωση του παγκρεατικού καρκίνου. Αφορούν αρτηρίες αλλά και επιπολής (επιφανειακές), καθώς και εν τω βάθει φλέβες. Συμβαίνουν συνήθως σε προχωρημένη νόσο και συνήθως σε καρκίνους που εντοπίζονται στο σώμα ή στην ουρά του παγκρέατος.

  Συχνή εντόπιση των εν τω βάθει φλεβών θρομβώσεων είναι τα κάτω άκρα. Τα συμπτώματα τότε είναι πόνος, οίδημα, θερμότητα, κυάνωση του προσβεβλημένου ποδιού. Επιπλοκή τους είναι η απόσπαση τμήματος του θρόμβου από το θρομβωμένο αγγείο και η μεταφορά του στους πνεύμονες με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

  Προσοχή: Η ύπαρξη θρομβοεμβολικού επεισοδίου δεν σημαίνει συνήθως ότι έχετε καρκίνο. Η κατάσταση αυτή τις περισσότερες φορές οφείλεται σε άλλα αίτια.

  Η συνέχεια

  Στα αρχικά στάδια της νόσου, η διάγνωση μπορεί να γίνει με απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή με αξονική τομογραφία. Εάν ο γιατρός εντοπίσει κάτι "ύποπτο" θα κάνει βιοψία ώστε να γίνει κυτταρολογική εξέταση. 
  Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κακοήθεια, πιθανότατα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και θα ακολουθήσουν θεραπείες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες μακράς επιβίωσης του ασθενούς. Σήμερα εκτός από τις κλασικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, χρησιμοποιούνται στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο που έχουν κυριολεκτικά "αλλάξει το παιχνίδι". 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:34 20/09

  Long COVID στα παιδιά: Τα συμπτώματα και η διάρκεια

  Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνά τους τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

  09:30 20/09

  Πόσο ψηλή πρέπει να είναι η "καλή" χοληστερόλη για να είναι πραγματικά καλή;

  Οι στόχοι για υγιή χοληστερόλη σε άντρες και γυναίκες σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

  09:00 20/09

  Δωρεάν WEBINAR: "Προ-αθλητικός Έλεγχος σε Παιδιά & Αθλητές"

  Η ενδιαφέρουσα Διαδικτυακή Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

  09:35 17/09

  Μεγάλη ελληνική έρευνα: Η ανοσολογική απάντηση μετά το εμβόλιο του κορονοϊού σε ασθενείς με καρκίνο

  Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου.

  09:21 17/09

  Εμβόλιο γρίπης: Πότε πρέπει να γίνει - πόσο διαρκούν τα αντισώματα

  Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τη γρίπη παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό.

  09:20 17/09

  Έρευνα: Πώς σχετίζεται ο καφές με την υγεία του ήπατος

  Νέα έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία για το πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με ένα υγιές συκώτι.

  10:08 16/09

  Οι εταιρείες απαντούν για τη διάρκεια των αντισωμάτων από τα εμβόλια

  Pfizer και Moderna λένε ότι η προστασία των εμβολίων τους Covid-19 εξασθενεί με τον χρόνο - Έχουν καταθέσει αιτήματα για διενέργεια τρίτης δόσης.

  09:09 16/09

  Υπό ανάπτυξη: Άμεσο και φθηνό τεστ αντισωμάτων COVID-19

  Ένα νέο τεστ αντισωμάτων Covid-19 που βγάζει αποτέλεσμα μόνο σε πέντε λεπτά θα μπει σε κλινική δοκιμή προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

  09:03 16/09

  Κλινική μελέτη: Είναι αποτελεσματική η ρεμδεσιβίρη στη θεραπεία της COVID-19;

  Η κλινική μελέτη DisCoVeRy αξιολογεί την αντι-ιική ικανότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

  09:04 15/09

  Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη;

  Για "πανδημία" μιλά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία όταν αναφέρεται στον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση για τη νόσο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

  23:59 14/09

  Διατροφή vs ιώσεις: Οι καλύτερες επιλογές για δυνατό ανοσοποιητικό

  Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός... Οι εποχικές ιώσεις "απαιτούν" ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και η διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να το επιτύχουμε.

  09:22 14/09

  Παθήσεις των ματιών και άνοια: Συνδέονται;

  Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών.

  08:39 14/09

  Ένα πιθανό σύμπτωμα εγκεφαλικού που αξίζει όλοι να γνωρίζουμε

  Αν παρατηρήσετε απώλεια ισορροπίας καθώς περπατάτε, τότε θα μπορούσε αυτό να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

  08:35 14/09

  Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας 2021

  Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ατοπική Δερματίτιδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο "Επιδέρμια".

  08:44 13/09

  Εμβολιασμός έναντι COVID-19 στα παιδιά: πού βρισκόμαστε;

  Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι ειδικοί μας δίνουν μια εικόνα για τον εμβολιασμό στις μικρές ηλικίες.