Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 08:31

  Καρκίνος του παγκρέατος: 8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε

  Καρκίνος του παγκρέατος: 8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πάγκρεας είναι ένα βασικό όργανο στο σώμα, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το στομάχι. Στον οργανισμό, εκτελεί δύο βασικούς ρόλους: παράγει πεπτικά υγρά (ένζυμα) τα οποία συμβάλουν στη διάσπαση των τροφών και ορμόνες -ανάμεσά τους ινσουλίνη- που ελέγχου τη χρήση σακχάρων και αμύλου από το σώμα. 

  Τα αίτια του καρκίνου του παγκρέατος

  Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την ηλικία (συνήθως διαγιγνώσκεται σε ανθρώπους άνω των 45 ετών), τον διαβήτη, τη χρόνια παγκρεατίτιδα, την κίρρωση του ήπατος, οικογενειακό ιστορικό της νόσου, το φύλο (είναι πιο συχνός στους άντρες) και την παχυσαρκία. 

  Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός μας

  Σύμφωνα με διεθνείς πηγές όπως το American Cancer Society ο καρκίνος του παγκρέατος αργεί να εκδηλώσει συμπτώματα και κατ’ επέκταση καθυστερεί η διάγνωσή του. Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλεί είναι ο πόνος στο επάνω τμήμα του στομάχου και μερικές φορές στην πλάτη. Ο πόνος αυτός μπορεί να επιδεινώνεται στην ξαπλωτή θέση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα και οφείλεται συχνότερα σε άλλες παθήσεις. 

  Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΚΕΦΙ (Σύλλογος Ασθενών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Καρκίνου) τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω, δυστυχώς όμως όταν εκδηλωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί τοπικά ή ακόμη και έξω κι από το πάγκρεας.

  Ίκτερος: Ο ίκτερος είναι η κίτρινη χρώση των ματιών και του δέρματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος θα έχουν ίκτερο ως ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα και προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης στους ιστούς.
  Προσοχή: Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι η συνηθέστερη αιτία του ίκτερου. Άλλες αιτίες, όπως οι χολόλιθοι, η ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες του ήπατος και των χοληφόρων, προκαλούν ίκτερο σε μεγαλύτερη συχνότητα.

  Σκουρόχρωμα ούρα: Μερικές φορές, το πρώτο σημείο του ίκτερου είναι τα σκουρόχρωμα ούρα. Καθώς τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνονται, τα ούρα αποκτούν χροιά σαν κονιάκ.

  Ανοιχτόχρωμα ή λιπαρά κόπρανα: Η χολή δίδει στα κόπρανα το καφέ χρώμα τους. Εάν ο χοληφόρος πόρος μπλοκαριστεί, τα κόπρανα μπορεί να είναι ανοιχτά ή λευκωπά. Επίσης, εάν τα ένζυμα της χολής και του παγκρέατος δεν μπορούν να περάσουν στα έντερα για να βοηθήσουν στη διάσπαση των λιπών, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν λιπαρά και να επιπλέουν στην τουαλέτα.

  Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους: Η ακούσια απώλεια βάρους είναι πολύ συχνή σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν μικρή ή καθόλου όρεξη.

  Ναυτία και έμετος: Εάν ο καρκίνος πιέζει το απώτερο άκρο του στομάχου, μπορεί να εμποδίσει ή δυσκολέψει τη διέλευση της τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και πόνο που τείνουν να είναι χειρότερα μετά το φαγητό.

  Ενοχλήσεις δυσπεψίας: Εάν ο καρκίνος αποφράξει τον παγκρεατικό πόρο ο οποίος στο τελικό τμήμα του συνδέεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί τα ένζυμα που προκαλούν την πέψη των λιπαρών γευμάτων να μην μπορούν να φτάσουν από τους πόρους αυτούς στο έντερο. Αυτό προκαλεί δυσπεψία μετά τα γεύματα με αίσθημα βάρους στο επιγάστριο, ναυτία ή εμέτους.

  Θρομβοεμβολικά επεισόδια: Ανεξήγητα θρομβοεμβολικά επεισόδια αποτελούν μερικές φορές την πρώτη εκδήλωση του παγκρεατικού καρκίνου. Αφορούν αρτηρίες αλλά και επιπολής (επιφανειακές), καθώς και εν τω βάθει φλέβες. Συμβαίνουν συνήθως σε προχωρημένη νόσο και συνήθως σε καρκίνους που εντοπίζονται στο σώμα ή στην ουρά του παγκρέατος.

  Συχνή εντόπιση των εν τω βάθει φλεβών θρομβώσεων είναι τα κάτω άκρα. Τα συμπτώματα τότε είναι πόνος, οίδημα, θερμότητα, κυάνωση του προσβεβλημένου ποδιού. Επιπλοκή τους είναι η απόσπαση τμήματος του θρόμβου από το θρομβωμένο αγγείο και η μεταφορά του στους πνεύμονες με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

  Προσοχή: Η ύπαρξη θρομβοεμβολικού επεισοδίου δεν σημαίνει συνήθως ότι έχετε καρκίνο. Η κατάσταση αυτή τις περισσότερες φορές οφείλεται σε άλλα αίτια.

  Η συνέχεια

  Στα αρχικά στάδια της νόσου, η διάγνωση μπορεί να γίνει με απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή με αξονική τομογραφία. Εάν ο γιατρός εντοπίσει κάτι "ύποπτο" θα κάνει βιοψία ώστε να γίνει κυτταρολογική εξέταση. 
  Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κακοήθεια, πιθανότατα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και θα ακολουθήσουν θεραπείες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες μακράς επιβίωσης του ασθενούς. Σήμερα εκτός από τις κλασικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, χρησιμοποιούνται στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο που έχουν κυριολεκτικά "αλλάξει το παιχνίδι". 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:12 03/10

  Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

  Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

  09:04 03/10

  Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

  Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

  08:02 03/10

  Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

  Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.