Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 08:16

  Μετάλλαξη Δέλτα: Κάνει τελικά ανέφικτη την ανοσία της αγέλης;

  Μετάλλαξη Δέλτα: Κάνει τελικά ανέφικτη την ανοσία της αγέλης;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο εμβολιασμός κατά του SARS-COV-2 σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού ήταν η βασική λύση για την επίτευξη του τείχους ανοσίας κατά της COVID-19. Κι όταν λέμε μεγάλα ποσοστά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εάν εμβολιαστεί πλήρως το 70-80% του πληθυσμού της χώρας -ή της Ευρώπης- θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση της νόσου. Ώσπου εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία άλλαξε το τοπίο και τα δεδομένα. 

  Μετάλλαξη Δέλτα: Κάνει τελικά ανέφικτη την ανοσία της αγέλης;

  Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Andrew Pollard, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσίας Joint Committee on Vaccination and Immunisation, που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη μετάλλαξη Δέλτα, η συλλογική ανοσία δεν βρίσκεται πλέον στις πιθανότητές μας. Το σχόλιό του αυτό προέκυψε μετά την έκδοση της προδημοσίευσης των τελευταίων στοιχείων της μελέτης Real-time Assessment of Community Transmission 1 (REACT 1), η οποία υποδεικνύει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 παρέχουν μόνο 49% ανοσία κατά της μετάλλαξης Δέλτα. 

  * Μ. Θεοδωρίδου: Ποιους αφορά η τρίτη δόση εμβολίου - θα γίνεται με εμβόλιο mRNA

  Το πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα

  Στην εν λόγω μελέτη, για την οποία ελέγχθηκαν τυχαιοποιημένα για COVID-19 150.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχούσε απόλυτα και πως είχε μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 49%. Σύμφωνα με τον καθηγητή Pollard, το πρόβλημα είναι ότι ο ιός αυτός δεν είναι ιλαρά. Εάν το 95% του πληθυσμού εμβολιαζόταν για την ιλαρά, η νόσος δεν θα μπορούσε πια να μεταδοθεί στην κοινότητα. Όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί στη χώρα μας, ο καθηγητής επισημαίνει ότι "η μετάλλαξη Δέλτα θα μολύνει και ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε είναι ανεμβολίαστος θα έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό". 

  "Για ένα πραγματικό τείχος ανοσίας, χρειαζόμαστε ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού και στοιχεία για στείρα ανοσία στην κοινότητα, που σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος δεν μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη για την οποία εμβολιάστηκε. Με την COVID-19, δεν έχουμε στοιχεία στείρας ανοσίας για όλους τους ανθρώπους, είτε από το εμβόλιο είτε από φυσική λοίμωξη, παρότι για πολλούς προσφέρει προστασία είτε από τη συμπτωματική είτε από τη σοβαρή νόσηση", εξηγεί η Sheena Cruickshank PhD, καθηγήτρια στο τμήμα Λοιμώξεων, Ανοσολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο ΗΒ. "Αυτό σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, ωστόσο υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι μεταδίδουν πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο από τους μη εμβολιασμένους". 

  Είναι λοιπόν "άχρηστα" τα εμβόλια;

  Σε καμία περίπτωση, αν διαβάσουμε τα σχόλια των καθηγητών από τη Βρετανία. "Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει μειωθεί λίγο προς τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά μας προσφέρουν ακόμη ένα καλό επίπεδο προστασίας από τη συμπτωματική ή τη σοβαρή νόσηση. Αυτό το συμπέρασμα συνάδει με τη μελέτη REACT 1, η οποία έδειξε πως η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ήταν ανεμβολίαστοι", τονίζει ο καθηγητής Cruickshank. 

  "Μπορούμε να είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, καθώς το εμβόλιο σταματά τη σοβαρή νόσηση στους περισσότερους ανθρώπους. Παρότι φαίνεται πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προσβάλει και να μεταδοθεί από κάποιους εμβολιασμένους, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν αρρωσταίνουν ή, τουλάχιστον, δεν αρρωσταίνουν βαριά", συμφωνεί η καθηγήτρια Valley.

  Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και η σημασία του παγκόσμιου εμβολιασμού

  Και οι δύο καθηγητές συμφωνούν ότι σε ορισμένες μερίδες του πληθυσμού μία ενισχυτική δόση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας. Εγείρουν όμως το σημαντικό πρόβλημα του εμβολιασμού στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς αυτό θα συνέβαλε στην παγκόσμια μείωση της μετάδοσης του ιού. "Εφόσον υπάρχουν υψηλά επίπεδα μετάδοσης, υπάρχει υψηλό επίπεδο αναπαραγωγής του ιού και έτσι και περισσότερες ευκαιρίες για να μεταλλαχτεί σε πιο σοβαρές μορφές ή να ξεφύγει περισσότερο από τον έλεγχο των εμβολίων", προειδοποιεί η καθηγήτρια Valley.

  Να προσθέσουμε κι εμείς ως δημοσιογραφικό συμπέρασμα, ότι όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν όχι μόνο την ανάγκη για επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού  εμβολιασμού στην κοινότητα, σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και το ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για όσο διάστημα η νόσος συνεχίζει να μεταδίδεται. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:36 24/09

  Ανεβάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα;

  Για τα αβγά και τα θαλασσινά έχουμε μιλήσει, ο καφές όμως τώρα αρχίζει να μας απασχολεί ως προς τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

  09:02 24/09

  ΠΟΥ: Ναι στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για δύο μόνο ομάδες ασθενών

  Για δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19 συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron.

  08:55 24/09

  Ο ρευματοπαθής στην αγορά εργασίας, προϋποθέσεις, εμπόδια δυσκολίες και προτάσεις

  Live δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, 18:15-19:15.

  08:13 24/09

  Euromedica Κυανούς Σταυρός: Εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς

  Δύσκολες και εξαιρετικά απαιτητικές επεμβάσεις ενδοκρινικής χειρουργικής πραγματοποιούνται στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

  00:19 23/09

  Η Κίνα δεν θέλει να μάθει να ζει με τον κορονοϊό, αλλά ίσως αναγκαστεί

  "Πόσο τυχερός είμαι που γεννήθηκα στην Κίνα", δήλωσε προ ημερών Κινέζος επιστήμονας στο WeChat του. Ήταν περήφανος, αφού, μετά τη χειρότερη εγχώρια έξαρση της covid-19 από την εποχή της Ουχάν, η Κίνα ...

  21:39 21/09

  ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα εκτόπισε τις τρεις άλλες "ανησυχητικές" παραλλαγές

  Εντοπίζεται σε 185 χώρες σε όλον τον κόσμο.

  21:29 10/09

  Biontech: Δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε τη μετάλλαξη Δέλτα χωρίς τρίτη δόση

  "Θα αντιμετωπίσουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο Σαχίν.

  10:45 09/09

  Γ. Γεωργαντάς: Έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά 12-14 ετών

  "Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50%...

  17:33 08/09

  Κορονοϊός: 2.198 νέα κρούσματα και 37 ημερήσιοι θάνατοι - Στους 390 οι διασωληνωμένοι

  To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,99. Στα 499 τα κρούσματα στην Αττική, 270 στη Θεσσαλονίκη.

  09:31 08/09

  Διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τους λόγους "κυριαρχίας" της μετάλλαξης Δέλτα

  Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού είναι λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα λόγω εμβολίων ή νόσησης, δείχνει νέα διεθνής μελέτη.

  17:33 07/09

  Κορονοϊός: 2.807 νέα κρούσματα και 38 θάνατοι - 388 οι διασωληνωμένοι

  Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς. 635 τα κρούσματα στην Αττική, 336 στη Θεσσαλονίκη, 114 στην Αχαΐα. Αύξηση του ιικού φορτίου στις 7 από τις 12 περιοχές.

  21:48 03/09

  CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους

  Η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η Δέλτα στις μικρότερες ηλικίες αυξάνεται εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία.

  23:40 01/09

  Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν πεταχθεί από τον Μάρτιο στις ΗΠΑ

  Ο αριθμός αυτός είναι πιθανώς υποτιμημένος, καθώς αρκετές Πολιτείες ή ομοσπονδιακές υπηρεσίες διαθέτουν ελλιπή στοιχεία.

  17:42 01/09

  Κορονοϊός: Αυξήθηκαν στους 47 οι ημερήσιοι θάνατοι - 2.871 νέα κρούσματα και 346 οι διασωληνωμένοι

  To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99. Στα 638 τα κρούσματα στην Αττική, 330 στη Θεσσαλονίκη, 116 στην Αχαΐα και 102 στην Ηλεία.

  18:23 30/08

  Μ. Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα τον Ιούλιο ήταν παιδί

  Αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ για την τρίτη δόση.

  08:34 30/08

  Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού;

  Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει μόνο πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, φαίνεται πως έχει επίσης κάποια διαφορετικά συμπτώματα απ' όσα γνωρίζαμε έως τώρα για την COVID-19.