Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 13:02

  Θεραπεία υπνικής άπνοιας χωρίς μάσκα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μελέτη EFFECT απέδειξε την αποτελεσματικότητα της διέγερσης του υπογλώσσιου νεύρου στη θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας τόσον όσον αφορά στη βαρύτητά της όσο και στα συμπτώματά της. Πρόκειται για μια μεθοδολογικά αξιόπιστη μελέτη που αποτελεί σημαντική προσθήκη στην πλειάδα των κλινικών μελετών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας Inspire

  Τα αποτελέσματα της μελέτης EFFECT (Effect of Upper Airway Stimulation in Patients with Obstructive Sleep Apnea - Επίδραση της διέγερσης των ανώτερων αεραγωγών σε ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια) που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας διέγερσης του υπογλωσσίου νεύρου Inspire.

  Ο καθηγητής Dr. Clemens Heiser, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ύπνου στην ΩΡΛ Κλινική Klinikum Rechts der Isar του Μονάχου και κύριος ερευνητής της μελέτης EFFECT, συνοψίζει: "Με τη μελέτη, μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι η διέγερση του υπογλώσσιου νεύρου, σε σύγκριση με την εικονική θεραπεία, μειώνει τη σοβαρότητα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα των πασχόντων. Η χρήση ενός πολύ αυστηρού σχεδιασμού μελέτης αυξάνει επίσης σημαντικά το επίπεδο τεκμηρίωσης αυτής της καινοτόμου θεραπευτικής μεθόδου". Η διέγερση του υπογλώσσσιου νεύρου συνιστάται επί του παρόντος ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για την αποφρακτική υπνική άπνοια, όταν ο αερισμός θετικής πίεσης με τη μάσκα CPAP δεν είναι ανεκτός.  

  Στην μελέτη EFFECT, μια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή μελέτη, η διέγερση του υπογλώσσιου νεύρου συγκρίθηκε με εικονική θεραπεία. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση της θεραπείας διέγερσης του υπογλωσσίου νεύρου στη σοβαρότητα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και στα συμπτώματα αυτής. Συμμετείχαν συνολικά 89 ασθενείς από τρία γερμανικά κέντρα στους οποίους είχε εμφυτευθεί διεγέρτης του υπογλώσσιου νεύρου τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Οι ασθενείς έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια με δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας 15 επεισόδια ανά ώρα ή περισσότερο πριν από τη θεραπεία. Μετά την τυχαιοποίηση, η μία ομάδα έλαβε αρχικά θεραπευτική διέγερση, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε εικονική διέγερση. Μετά από επτά ημέρες, έγινε αντιστροφή στον τρόπο θεραπείας.

  Όσον αφορά στο δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας και στην υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μελέτη EFFECT έδειξε σημαντική υπεροχή της διέγερσης του υπογλώσσιου νεύρου έναντι της εικονικής θεραπείας. Το ποσοστό των ασθενών με δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας ≤ 15 επεισόδια ανά ώρα μετά από μία εβδομάδα ήταν 76,7% στην ομάδα θεραπευτικής διέγερσης σε σύγκριση με 29,5% στην ομάδα εικονικής διέγερσης. 

  Επιπροσθέτως, εξαιρετικά σημαντική ήταν η επίδραση της θεραπείας Inspire στην υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μετρήθηκε με την κλίμακα υπνηλίας Epworth (ESS):  η κλίμακα ESS ήταν 7,5 ± 4,9 μονάδες υπό θεραπευτική διέγερση σε σύγκριση με 12,0 ± 4,3 μονάδες υπό εικονική διέγερση, δίνοντας μια διαφορά 4,6 μονάδων (p < 0,001). Συνολικά, το 76% των ασθενών υπό θεραπευτική διέγερση παρουσίασε κλινική βελτίωση, ενώ το 95% των ασθενών στην ομάδα εικονικής θεραπείας παρουσίασε επιδείνωση. Η θεραπεία διέγερσης ήταν καλά ανεκτή από τους ασθενείς και δεν εμφανίστηκαν επιπλοκές που σχετίζονται με το εμφύτευμα ή τη θεραπεία. 

  Ο Andreas Henke, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Ευρώπης της Inspire Medical Systems Inc., σχολιάζοντας  τα αποτελέσματα της μελέτης EFFECT τονίζει: "Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες αποτελούν τον χρυσό κανόνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ιατρικών θεραπειών. Είμαστε ευτυχείς που η διέγερση του υπογλωσσίου νεύρου της Inspire απέδειξε και πάλι την αποτελεσματικότητά της σε μια μελέτη με το υψηλότερο επίπεδο τεκμηρίωσης. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για πολλούς ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις κλασικές θεραπείες της υπνικής άπνοιας".

  Η θεραπεία Inspire είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.  Επικεφαλής ιατρός της θεραπείας Inspire στην Ελλάδα είναι ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κουτσουρελάκης Ιωάννης. Για περισσότερες πληροφορίες www.inspiresleep.gr.

  Heiser C et al. Effect of Upper Airway Stimulation in Patients with Obstructive Sleep Apnea (EFFECT): A Randomized Controlled Crossover Trial. J. Clin. Med. 2021, 10, 2880. https://doi.org/10.3390/jcm10132880

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:11 23/09

  Τι φοβάται ο κορονοϊός;

  Η πνευμονολόγος Δρ Σταματούλα Τσικρικά είναι αισιόδοξη κι εμείς θέλουμε να μάθουμε το λόγο.

  08:10 23/09

  ΗΠΑ: Έγκριση 3ης δόσης εμβολίου Pfizer στους άνω των 65

  Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους άνω των 65 ετών και σε όσους διατρέχουν "υψηλό κίνδυνο".

  08:05 23/09

  Η Novartis συνεπής στις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

  Η πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, η συνεισφορά στο ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας, η εργασιακή πολιτική της εταιρείας.

  07:58 23/09

  Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός

  Το "κότσι" είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

  16:25 22/09

  Διεθνής έρευνα: Τα νανο-αντισώματα από τα ζώα λάμα έχουν σημαντικές δυνατότητες ως θεραπεία της Covid-19 με ρινικό σπρέι

  Ένας μοναδικός τύπος μικροσκοπικού εξουδετερωτικού αντισώματος που παράγεται από τα ζώα λάμα (προβατοκάμηλους), μπορεί να αποτελέσει μια νέα πρώτης γραμμής θεραπεία κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα...

  10:06 22/09

  Αγαπάτε το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε!

  Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα διεθνή "αιρετική" μελέτη.

  10:03 22/09

  Δωρεάν εξέταση PSA για τον προστάτη

  Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Ο Ουρολόγος ξέρει!" από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.

  09:38 22/09

  Ποιοι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19;

  Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ των δύο νοσημάτων.

  09:29 22/09

  Lilly: Συμφωνία για ταχεία πρόσβαση σε θεραπεία αντισωμάτων για την COVID-19

  Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του συνδυασμού αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου.

  07:25 22/09

  Ευρωκλινική Αθηνών: Χρυσό και Ασημένιο βραβείο, δύο κορυφαίες διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2021

  Οι καινοτόμες και σύγχρονες υπηρεσίες της ξεχώρισαν για ακόμη μια φορά.

  22:23 21/09

  ΙΑΣΩ: επιστημονικό- εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Β’ μαιευτική - γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου

  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπαίδευση σε πραγματικά χειρουργεία με παράλληλη ζωντανή αναμετάδοση.

  11:26 21/09

  Τα εμβόλια Covid-19 προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο

  Αυτό διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με βάση νέες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

  09:15 21/09

  Είναι αποδοτικό το καθημερινό τεστ για τις επαφές θετικού κρούσματος;

  Νέα μελέτη ερευνά την αποτελεσματικότητα του καθημερινού ελέγχου αναφορικά με τη μετάδοση σε σχολεία και πανεπιστήμια.

  23:59 20/09

  Ιδανική για το γραφείο: Σαλάτα με κοτόπουλο

  Χορταστική και νόστιμη, αυτή η σαλάτα με κοτόπουλο και νεκταρίνια θα σας δώσει κάτω από 300 θερμίδες.

  22:55 20/09

  Οι εμβολιασμένες θηλάζουσες μπορεί να προσφέρουν παθητική ανοσία στα μωρά τους

  Το μητρικό γάλα μητέρων που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 περιέχει πολλά αντισώματα.

  09:34 20/09

  Long COVID στα παιδιά: Τα συμπτώματα και η διάρκεια

  Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνά τους τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.