Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 10:54

  Μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά την αντιμετώπιση κήλης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Γράφει ο Πιστοποιημένος Master Surgeon & Χειρουργός Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος.

  Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε οποιαδήποτε μορφή stress, μέσω μιας σειράς ενδογενών μηχανισμών, που στοχεύουν στη διατήρηση της ομοιόστασης. Έχει διαπιστωθεί πως οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία, μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του οργανισμού, με την ενεργοποίηση των προαναφερθέντων μηχανισμών, δηλαδή την έκκριση των υποφυσιακών ορμονών και την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. 

  Με λίγα λόγια, η ιδέα και μόνο οποιασδήποτε χειρουργικής διαδικασίας είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντικό stress  στον οργανισμό μας, είτε πριν την επέμβαση (προεγχειρητικό stress) είτε μετά (μετεγχειρητικό stress). Τόσο το προεγχειρητικό όσο και το μετεγχειρητικό stress, συνδέονται με διάφορους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη συνολική εμπειρία του ασθενούς, τον μετεγχειρητικό πόνο, την - παροδική - απώλεια της ανεξαρτησίας του, την αποχή από την εργασία και τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες. 

  Ο στόχος της σύγχρονης χειρουργικής, είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και η εξομάλυνση της διαδικασίας ανάρρωσης του ασθενούς, επομένως και η ελάττωση του stress  πριν και μετά το χειρουργείο. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες, εγκαινιάζοντας μια ολόκληρη ξεχωριστή υποειδικότητα της χειρουργικής, αυτήν της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. 

  Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που είναι πλέον διαθέσιμες, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το ιστικό τραύμα σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική τεχνική. Εκτός όμως από τη μείωση του τραύματος, η χρήση των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών προσφέρει πολλαπλά περαιτέρω οφέλη στους ασθενείς και διευρυμένες δυνατότητες στους χειρουργούς. Πλέον, όχι απλώς μειώνεται συνολικά η ταλαιπωρία του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, αλλά παρέχεται και η δυνατότητα αντιμετώπισης χειρουργικών περιπτώσεων που παλαιότερα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπισθούν. 

  Ελάχιστα Επεμβατική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος

  Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, κήλη των αθλητών, μετεγχειρητική κήλη), αποτελούν ορισμένες από τις συχνότερες παθήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

  Η χρήση των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών κατάφερε να μετατρέψει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση σε μια απλή και σύντομη διαδικασία, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. 

  Οι σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, που είναι διαθέσιμες για τη χειρουργική αντιμετώπιση μιας κήλης είναι οι εξής:

  Λαπαροσκοπική ενδοπεριτοναϊκή αποκατάσταση (IPOM, TAPP) (κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική)

  Ολικώς εξωπεριτοναϊκή ενδοσκοπική αποκατάσταση (TEP & eTEP)

  Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση

  Τι γίνεται αμέσως μετά την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος;

  Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών δεν απαιτείται νοσηλεία μετά την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της κήλης τους και η συνήθης παραμονή στο νοσοκομείο κυμαίνεται μεταξύ 3-6 ωρών. Επομένως αμέσως μετά την επέμβαση και αφού ο ασθενής συνέλθει από την αναισθησία, φάει κάτι ελαφρύ, πιει νερό και ουρήσει, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. 

  Προσοχή, ο ασθενής θα πρέπει να έχει φροντίσει να συνοδεύεται, καθώς η οδήγηση δεν περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες που επιτρέπονται την ίδια ημέρα του χειρουργείου. 

  Με ποια σειρά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες & μετά από πόσο καιρό;

   Η ημέρα του χειρουργείου, μετά την επιστροφή στο σπίτι, θα πρέπει να αφιερωθεί στην ξεκούραση του ασθενούς. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει συνήθως πόνος και οποιαδήποτε πιθανή ενόχληση μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως με ένα απλό παυσίπονο, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα αίσθημα κόπωσης της ίδια ημέρα, το οποίο δεν είναι απίθανο να παραμείνει για 1-2 ημέρες ακόμα. 

  Παρακάτω παρουσιάζονται με τη σειρά οι δραστηριότητες, τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε να εκτελείτε σταδιακά την πρώτη εβδομάδα του χειρουργείου. 

  Περπάτημα: Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο. Μάλιστα το περπάτημα, μπορεί να αποδειχθεί και ωφέλιμο, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων, χωρίς να επιβαρύνει το κοιλιακό τοίχωμα. 

  Μπάνιο: Το μπάνιο επιτρέπεται την ίδια ημέρα του χειρουργείου, μετά την επιστροφή στο σπίτι, με χρήση αδιάβροχων επιθεμάτων. 

  Οδήγηση: Η οδήγηση αυτοκινήτου επιτρέπεται από την επόμενη ημέρα

  Εργασία: Ανάλογα με τη φύση της εργασίας, η επιστροφή μπορεί να είναι άμεση ή να καθυστερήσει κάποιες ημέρες. Ανάλογα με τη δουλειά σας, ο Ιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχετε και τι να αποφύγετε. 

  Σεξουαλική επαφή: Επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες. 

  Άθληση: Ο ασθενής θα λάβει οδηγίες από το Χειρουργό, ανάλογα με τη φύση της αθλητικής δραστηριότητας. Η περίοδος αποχής από την άθληση κυμαίνεται από 2 έως 15-20 ημέρες μετά το χειρουργείο. 

  Ευχαριστούμε το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Πιστοποιημένο  Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη χειρουργική κηλών από το Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC) | Διευθυντή Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General | Διευθυντή Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών του Metropolitan General | Πιστοποιημένο Ρομποτικό Χειρουργό.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:13 03/08

  Κατάψυξη ωαρίων: Βήμα-βήμα όλη η διαδικασία

  Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία διαδικασία που κάνουν όλο και περισσότερες γυναίκες για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

  20:32 02/08

  ΕΟΔΥ: Τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

  Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

  09:46 30/07

  Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί, η μπύρα και άλλα ποτά

  Ο αριθμός των θερμίδων σε ένα ποτήρι κρασί μπορεί να κυμαίνεται από 120 έως 165, ανάλογα με το είδος του.

  08:45 30/07

  Συστάσεις ΗΠΑ: Και οι εμβολιασμένοι ξανά με μάσκες

  Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ συστήνει εκ νέου τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους.

  23:59 29/07

  Έχετε επάρκεια σε μαγνήσιο; Έχετε σημαντικούς λόγοι για να παίρνετε αρκετό

  Το μαγνήσιο είναι το μέταλλο που μας θωρακίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και την καρδιακή προσβολή.

  16:01 29/07

  Έρευνα ΙΣΑ: Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια αλλά το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό

  Αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

  09:26 29/07

  Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον καύσωνα

  Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι σημαντικό αυτές τις ζεστές ημέρες να έχουμε στο νου μας ορισμένες βασικές συμβουλές.

  09:23 29/07

  Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

  Βασικό θέμα, οι προκλήσεις της πανδημίας για το υγειονομικό μας σύστημα και οι επιπτώσεις της στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

  23:59 28/07

  Αλλαγές στην εμμηνόπαυση: Όσα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε

  Η εμμηνόπαυση στη γυναίκα είναι μια κατάσταση που φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές.

  13:48 28/07

  Ένας έξυπνος τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού των μωρών που γεννιούνται με καισαρική

  Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική χρειάζονται τα βακτήρια της μητέρας για το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

  09:30 28/07

  Γιατί κολλάνε κορονοϊό οι εμβολιασμένοι; Απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

  Οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους για SARS-CoV-2 και η επιστροφή στην κανονικότητα.

  09:25 28/07

  Βοηθάει το καρπούζι στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση;

  Το καρπούζι είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και η συμβολή του στη διατροφή μας είναι μεγαλύτερη απ' όσο ίσως φανταζόμαστε.

  07:06 28/07

  Πρεσβεία Ουγγαρίας και ΗΕΡΑ Greece: Επιστημονικό forum για τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στην "μετά-COVID" εποχή

  Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, αλλά και των ευκαιριών που θα εμφανιστούν στην νέα εποχή.

  23:59 27/07

  Δεν χρειάζεται να φύγουμε για να κάνουμε "διακοπές"

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:44 27/07

  Νοσήσατε με κορονοϊό αλλά δεν έχετε κάνει τεστ: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης και το εμβόλιο

  Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από ενδοοικογενειακή λοίμωξη χωρίς να έχουν κάνει το ανάλογο τεστ.