Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουλ-2021 09:07

  Η καλύτερη άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα

  Η καλύτερη άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακούμε συχνά για τα οφέλη της άσκησης και ότι θα πρέπει η καθημερινότητα μας να περιλαμβάνει μια μορφή άσκησης που να ταιριάζει στα δικά μας "θέλω" και ανάγκες. Σε αυτό συμφωνεί ο καθηγητής φυσικής αγωγής και trainer Θωμάς Ζάτας. "Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια τέτοια "ρουτίνα" στην ζωή σου, ώστε εκτός από τα άμεσα οφέλη, να επιτύχεις πιο μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία σου".

  Άσκηση σε ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα 

  Τι γίνεται όμως με εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας; Αν ανήκετε στα άτομα που έχουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σίγουρα σας ενδιαφέρει να μάθετε και να σιγουρευτείτε για το αν και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε όσον αφορά την σωματική σας δραστηριότητα. 

  Εν συντομία, να αναφέρουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, τα οποία προσβάλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
  - Στεφανιαία νόσο 
  - Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 
  - Ρευματική καρδιοπάθεια
  - Συγγενής καρδιοπάθεια 
  - Ανευρύσματα και διαχωρισμός αορτής
   - Θρόμβωση και πνευμονική εμβολή
   - Περιφερική αρτηριοπάθεια 
   - Αρτηριακή υπέρταση
   - Εγκεφαλικό ανεύρυσμα
   - Καρδιοπάθεια -  Βαλβιδοπάθειες  
   

  Άσκηση για την καλύτερη υγεία με καρδιαγγειακά νοσήματα

  Ομάδα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, εξέτασε άτομα από το γενικό πληθυσμό της Νότιας Αυστραλίας και της Νότιας Βραζιλίας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό Plos One, απέδειξε ότι το 70% των ανθρώπων που πάσχουν ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής πάθησης δεν ακολουθούν ένα κατάλληλο πρόγραμμα τακτικής μέτριας ή έντονης άσκησης με στόχο την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών ακόμη και θανάτου. 

  Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι στην προστασία αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων με καρδιοαγγειακά νοσήματα παίζει σημαντικό ρόλο μόνο η τρέχουσα σωματική δραστηριότητα και ότι η συμμετοχή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα σε άλλη στιγμή της ζωής μας δεν παρέχει κάποια προστασία. 

  Τι είδους σωματική δραστηριότητα συστήνεται λοιπόν;

  Αερόβια προπόνηση
  Η ESC (European Society of Cardiology) συστήνει σε ανθρώπους με καρδιαγγειακαά νοσήματα να κάνουν αερόβια προπόνηση τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Εάν μέχρι τώρα ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, ακόμη και 70 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή 10 λεπτά άσκησης την ημέρα, θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την καρδιοαναπνευστική σας κατάσταση. 

  Η ένταση της άσκησης θα πρέπει να είναι μέτρια. Με τον όρο μέτρια, αναφερόμαστε σε ένταση που είναι στο 40-70% της μεγίστης καρδιακής συχνότητας και εξαρτάται από το επίπεδο, το φύλλο, την ηλικία αλλά και το ακριβές νόσημα του ατόμου.

  Ένας απλός αλλά λειτουργικός τρόπος για να καταλάβετε αν βρίσκεστε μέσα σε αυτά τα όρια είναι να μπορείτε να διατηρήσετε συζήτηση κατά τη διάρκεια της της δραστηριότητας. 

  Η συχνότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και ιδανικά να μην είναι διαδοχικές. 

  Μερικά παραδείγματα που προτείνονται για σωματική δραστηριότητα είναι, έντονο περπάτημα, κολύμπι, χορός, γκολφ, ποδήλατο, κανόε καγιάκ, τσι-γκονγκ (qigong).

  Είναι σημαντικό να μην παραμελείτε μια προθέρμανση 5-10 λεπτών πριν την κύρια δραστηριότητα ώστε να προετοιμάσετε την θερμοκρασία του σώματος, την ελαστικότητα και το εύρος κίνησης των μυών, το νευρικό σύστημα, καθώς και να αυξήσετε την αιμάτωση των μυών και τους καρδιακούς παλμούς βελτιώνοντας την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Εξίσου σημαντικό είναι να αφιερώσετε 5-10 λεπτά για την αποκατάσταση σας, κάνοντας την ίδια δραστηριότητα σε πολύ ήπια ένταση, ή κάνοντας κάποιες ασκήσεις διατάσεων και κινητικότητας. 

  Προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης

  Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης περιλαμβάνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος, μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης, ελεύθερα βάρη (μπάρες, αλτήρες, kettlebell, ,λάστιχα και αλλά αξεσουάρ προπόνησης).

  Η ένταση θα πρέπει να είναι 40-60% της μεγίστης δύναμης και η προσέγγιση θα πρέπει να είναι κυκλικού προγράμματος. Επιλέγετε δηλαδή, με την βοήθεια του προπονητή σας, 10-12 ασκήσεις για μεγάλες, κυρίως, μυικές ομάδες και εκτελείτε 10-12 επαναλήψεις στην καθεμία με την ένταση που αναφέρθηκε.

  Ανάλογα με το προπονητικό σας επίπεδο θα εκτελέσετε από 1-3 κύκλους.
  Η συχνότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. 

  Όλες αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές και οι συστάσεις θα βοηθήσουν πολύ και ολόκληρος ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί. ΟΜΩΣ, δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε τίποτα από τα παραπάνω αν δεν έχετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, αφού κάθε οργανισμός και κάθε ασθενής είναι διαφορετικοί. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:06 28/09

  Αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID-19 από Έλληνες επιστήμονες

  Η θεραπεία δείχνει κατά 64% συνολική βελτίωση και 55% μείωση των θανάτων και αναμένεται η έγκριση του ΕΜΑ.

  08:10 28/09

  Καπνίζετε; Ένας (ακόμη) βασικός λόγος να το κόψετε

  Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου για τους καπνιστές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

  09:40 27/09

  Αντισώματα covid στο μητρικό γάλα και μετά το εμβόλιο

  Οι θηλάζουσες μητέρες που είχαν αρρωστήσει με Covid-19 εκκρίνουν αντισώματα στο γάλα τους έως δέκα μήνες μετά – Περισσότερα τα αντισώματα μετά από εμβόλιο Moderna.

  09:30 27/09

  Έχετε πολύ άγχος; Τεστ (θα) αποκαλύπτει εάν είστε υποψήφιος για καρδιοπάθεια

  Υψηλότερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ορμόνες του στρες, σύμφωνα με ελληνική έρευνα.

  09:15 27/09

  Covid-free φθινόπωρο: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που θα μας ενισχύσουν

  Δεν είναι βέβαια μόνο η COVID-19 που μας απασχολεί αλλά και οι πιο γνωστές μας ιώσεις, όπως το απλό κρυολόγημα και οι διάφορες λοιμώξεις.

  12:36 24/09

  Ανεβάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα;

  Για τα αβγά και τα θαλασσινά έχουμε μιλήσει, ο καφές όμως τώρα αρχίζει να μας απασχολεί ως προς τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

  09:02 24/09

  ΠΟΥ: Ναι στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για δύο μόνο ομάδες ασθενών

  Για δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19 συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron.

  08:55 24/09

  Ο ρευματοπαθής στην αγορά εργασίας, προϋποθέσεις, εμπόδια δυσκολίες και προτάσεις

  Live δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, 18:15-19:15.

  08:13 24/09

  Euromedica Κυανούς Σταυρός: Εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς

  Δύσκολες και εξαιρετικά απαιτητικές επεμβάσεις ενδοκρινικής χειρουργικής πραγματοποιούνται στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

  11:11 23/09

  Τι φοβάται ο κορονοϊός;

  Η πνευμονολόγος Δρ Σταματούλα Τσικρικά είναι αισιόδοξη κι εμείς θέλουμε να μάθουμε το λόγο.

  08:10 23/09

  ΗΠΑ: Έγκριση 3ης δόσης εμβολίου Pfizer στους άνω των 65

  Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους άνω των 65 ετών και σε όσους διατρέχουν "υψηλό κίνδυνο".

  08:05 23/09

  Η Novartis συνεπής στις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

  Η πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, η συνεισφορά στο ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας, η εργασιακή πολιτική της εταιρείας.

  07:58 23/09

  Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός

  Το "κότσι" είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

  10:06 22/09

  Αγαπάτε το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε!

  Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα διεθνή "αιρετική" μελέτη.

  10:03 22/09

  Δωρεάν εξέταση PSA για τον προστάτη

  Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Ο Ουρολόγος ξέρει!" από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.