Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Ιουλ-2021 13:28

  Οι υγιεινές συνήθειες της μητέρας επηρεάζουν την επιτυχία της εγκυμοσύνης

  Οι υγιεινές συνήθειες της μητέρας επηρεάζουν την επιτυχία της εγκυμοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα, τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνει μία γυναίκα, οι διατροφικές της συνήθειες και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της κύησης.
   
  Τέσσερις νέες μελέτες δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι οι συνήθειες της μητέρας είναι πολύ σημαντικές για μία υγιή εγκυμοσύνη. 

  1 .Το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος επηρεάζεται από τα  συμπληρώματα
  Η ανάπτυξη του εμβρύου, η δημιουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η γενικότερη υγεία του μωρού επηρεάζονται από το μικροβίωμα που περιέχεται στο μητρικό γάλα. Η αυξημένη χρήση συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διαταράξει την ποικιλομορφία και την αφθονία μικροβίων στο μητρικό γάλα. 

  Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue χρησιμοποίησε δεδομένα από την CHILD Cohort Study για να εξετάσει εάν η διατροφή ή τα συμπληρώματα που ελήφθησαν προγεννητικά επηρέασαν τα μικρόβια του μητρικού γάλακτος σε 771 μητέρες.
   
  Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα συμπληρώματα συνδέονταν με αλλαγές στη σύνθεση των μικροβίων του μητρικού γάλακτος.
   
  Οι μητέρες που κατανάλωναν συμπληρώματα ιχθυελαίου ή φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν χαμηλότερη μικροβιακή ποικιλότητα από εκείνες που δεν έπαιρναν αυτά τα συμπληρώματα.  

  Επιπλέον, οι μητέρες που έπαιρναν βιταμίνη C είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία από εκείνες που δεν έπαιρναν. 

  Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση, προκειμένου να ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος.

  2. Η παχυσαρκία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επιπτώσεις στην υγεία του μωρού 
  Μελέτες που είχαν γίνει μέχρι τώρα δεν είχαν καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας της μητέρας στην υγεία του μωρού. Αυτό εκτιμάται ότι είχε συμβεί επειδή παίζουν σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο. 
   
  Στη νέα μελέτη του Pennington Biomedical Research Center, αναλύθηκαν δεδομένα για 22 παχύσαρκες μητέρες. Μερικές είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού σακχάρου και της υψηλής χοληστερόλης. Ο στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν οι πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν την υγεία του μωρού.
   
  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες με υψηλό σάκχαρο ή υψηλή χοληστερόλη είχαν και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. 

  Σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου ήταν πιο παχουλά.
   
  Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αρνητικά μεταβολικά χαρακτηριστικά των παχύσαρκων γυναικών (συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης και του σακχάρου) συνδέονται με υψηλότερα  επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων. Αυτό έχει ως συνέπεια αυξημένο βάρος και ποσοστό λίπους στα νεογέννητα.

  3. Η άσκηση της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης βελτιώνει τον μεταβολισμό του μωρού
  Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει θετικά αποτελέσματα για το μωρό. Οι επιγενετικές αλλαγές, όπως η μεθυλίωση του DNA, αλλάζουν τα επίπεδα έκφρασης γονιδίων χωρίς να αλλάζουν τον υποκείμενο γενετικό κώδικα. Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά αποτέλεσμα των συνηθειών μας. 
   
  Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα της μητέρας θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του μωρού μέσω επιγενετικών αλλαγών στον πλακούντα. 

  Η νέα μελέτη του Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), με στοιχεία για 296 εγκύους, δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με τη μεθυλίωση γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, την κυτταρική λειτουργία, την ανάπτυξη του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος. 

  Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ανάλυση των επιπέδων γονιδιακής έκφρασης δεν έδειξε σημαντική σύνδεση της σωματικής δραστηριότητας πριν από την εγκυμοσύνη με τη μεθυλίωση. Μόνο η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης άλλαξε τα επίπεδα μεθυλίωσης.

  4. Οι ώρες που τρώει μία έγκυος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου 
  Η σχέση της ώρας που καταναλώνουμε κάθε γεύμα με τον κιρκαδικό ρυθμό (το "βιολογικό ρολόι") του οργανισμού είναι γνωστή. Πολλές μελέτες έχουν δίξει ότι ο κιρκαδικός ρυθμός  βασίζεται στην κατανάλωση τροφής και στον ύπνο. 
   
  Στην εγκυμοσύνη, ο ύπνος βοηθά την υγεία της μητέρας, αλλά και την ανάπτυξη του μωρού. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCSI στη Μαλαισία είχε στόχο να βρει πως συνδέεται η λεγόμενη χρονοδιατροφή με την ποιότητα ύπνου και τους ρυθμούς της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
   
  Η μελατονίνη είναι μια βασική ορμόνη που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και βοηθά στη λειτουργία του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. 
   
  Στη μελέτη εξετάστηκε πώς άλλαξαν τα επίπεδα της μελατονίνης ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα και τη συχνότητα των γευμάτων, τα "παράθυρα φαγητού", την παράλειψη του πρωινού και την κατανάλωση τροφών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 114 γυναίκες που είχαν μείνει έγκυοι για πρώτη φορά.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο συχνά ή που κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες λίπους κατά το δείπνο συγκριτικά με το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που τρώνε πιο κοντά στην ώρα που πέφτουν για ύπνο είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:49 23/07

  Έρευνα: Μετάδοση SARS-COV-2 μέσα στην οικογένεια

  Νέα έρευνα για την ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους.

  08:48 23/07

  Σύνδρομο Sjögren: Επηρεάζει όλο το σώμα αλλά η διάγνωση είναι δύσκολη

  Η χρόνια κόπωση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα του Sjögren’s και διαφέρει σαφώς από τη συνηθισμένη κούραση.

  08:30 23/07

  Έγκριση νέου θεραπευτικού συνδυασμού για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο

  Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab αποτελεί το πρώτο σχήμα διπλής ανοσοθεραπείας που λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ορθοκολικό καρκίνο.

  10:54 22/07

  Μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά την αντιμετώπιση κήλης

  Σε πόσο καιρό θα επιστρέψετε πλήρως στην καθημερινότητά σας;

  09:25 22/07

  Έχετε ουλές στο δέρμα σας; Πώς θα είναι λιγότερο εμφανείς;

  Οι ουλές μπορεί να οφείλονται σε έναν τραυματισμό, ένα χειρουργείο ή ακόμη και σοβαρή ακμή.

  08:39 22/07

  Ποιοι και πότε μένουν καραντίνα, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στο ίδιο σπίτι

  Οι νέες οδηγίες του αμερικανικού φορέα CDC με μια γρήγορη ματιά.

  08:51 21/07

  Πάσχετε από κάποια ρευματική πάθηση; Να πώς θα ταξιδέψετε ευκολότερα

  Το καλοκαίρι έφτασε και μετά από ένα δύσκολο χειμώνα όλοι σκεφτόμαστε τις διακοπές. Πώς ένα χρόνιο νόσημα δεν θα γίνει εμπόδιο σε αυτές;

  08:51 21/07

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό

  Ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό διατηρείται η ανοσία προς τον κορονοϊό από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σύμφωνα με νέα μικρή μελέτη.

  09:32 20/07

  Βιο-ομοειδή φάρμακα: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους στο μικροσκόπιο

  Τα βιο-ομοειδή φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων.

  08:59 20/07

  Nωτιαία μυϊκή ατροφία: Εγκρίθηκε η πρώτη και μοναδική θεραπεία που λαμβάνεται στο σπίτι

  Η θεραπεία έχει εγκριθεί για χορήγηση σε ενήλικες ασθενείς, παιδιά και βρέφη ηλικίας από δύο μηνών και άνω.

  09:17 19/07

  Πρόληψη καρκίνου: Περνάει από το χέρι μας!

  Ποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητα συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου διαφόρων μορφών.

  09:11 19/07

  Long COVID σε εφήβους και παιδιά: Είναι συχνή επιπλοκή;

  Νέα έρευνα για τα παρατεινόμενα συμπτώματα της νόσου COVID-19 σε παιδιά και εφήβους.

  10:55 08/07

  Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης: Βραβεύτηκε από την Intuitive Surgical ως κορυφαίος ρομποτικός γενικός χειρουργός στον κόσμο

  Ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη που εφάρμοσε τη ρομποτική χειρουργική το 2006.