Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 08:34
Έρευνα εμβόλια COVID-19: Μπορεί να "φρενάρουν" τις μεταλλάξεις

Όχι μόνο αποτρέπουν την ασθένεια και τον θάνατο, αλλά τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί επίσης να βάζουν ένα "φρένο" στην ταχεία εξέλιξη του κορονοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων, άρα και των παραλλαγών (στελεχών) του που δυνητικά θα μπορούσαν να διαφεύγουν από τα αντισώματα. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν γενετικά δείγματα του κορονοϊού από 30 ασθενείς με Covid-19 που δεν είχαν εμβολιαστεί και άλλους 23 εμβολιασμένους που, παρόλα αυτά, είχαν μολυνθεί (κάτι που, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί). Η μελέτη εστίασε στην αναζήτηση γονιδίων που σχετίζονται με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των εμβολίων και των παραγομένων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.
Όσο συχνότερα και πιο εκτεταμένα μεταλλάσσεται η εν λόγω πρωτεΐνη, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα των εμβολίων. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερες μεταλλάξεις στην ακίδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, "η μελέτη παρουσιάζει τις πρώτες γνωστές ενδείξεις πως τα εμβόλια Covid-19 περιορίζουν θεμελιωδώς τις εξελικτικές και αντιγονικές οδούς διαφυγής του ιού SARS-CoV-2. Το κοινωνικό όφελος του μαζικού εμβολιασμού συνεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό και της μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της αχαλίνωτης εξέλιξης του ιού".
Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, κυρίως επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορονοϊός να μεταλλαχθεί, να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα μέσα στο σώμα λόγω μικρότερης ανοσολογικής αντίστασης που συναντά, καθώς επίσης να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του μεγαλύτερου ιικού φορτίου όσων μη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί.
Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.
Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.
Το νέο τεστ είναι αιματολογικό και σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.
Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.
Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.
Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.
Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.
Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.
Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.
Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.
Έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το γιατρό σας; Οι παρακάτω "καλές" και "κακές" συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση.