Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 15-Ιουν-2021 09:27

    mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

    Ελεύθερη η εισαγωγή εμβολίων στην Κολομβία από ιδιωτικές εταιρείες
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ήπιες, διαρκούν για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ παρατηρούνται κατά 80% με την πρώτη δόση των εμβολίων. Περιλαμβάνουν πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυϊκά άλγη, πόνος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ρίγος, διάρροια, ναυτία.  Με τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις αμέσως μετά τον εμβολιασμό που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και σοβαρές και να χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Τα εμβόλια βρίσκονται υπό κατάσταση συνεχούς επιτήρησης για την ανίχνευση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών (φαρμακοεπαγρύπνηση).

    mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές στους νέους

    Το τελευταίο διάστημα οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες όπου έχει επιτευχθεί ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αναφέρουν σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που ενδεχομένως να σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA BNTb162b (Pfizer vaccine) and mRNA-1273 (Moderna vaccine). Αντίστοιχη συσχέτιση δεν έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο Ad26.COV2.S (Janssen/Johnson & Johnson vaccine). Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί σε νέους μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο BNT162b2 έναντι του SARS-CoV-2.

    Τα διαθέσιμα δεδομένα από την βάση καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS) των ΗΠΑ που συγκεντρώνουν αναφορές ιατρών αλλά και ασθενών, κατέδειξαν 216 περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά την πρώτη δόση εμβολίου mRNA και 573 μετά την 2η δόση έως τη 31η Μαΐου. Η διάμεση ηλικία των περιστατικών ήταν 30 μετά την πρώτη δόση και 24 μετά τη 2η δόση. Το 75% των περιστατικών αναφέρεται σε άρρενες ενώ στις ηλικίες 16-24 ο αριθμός περιστατικών υπερβαίνει τον αναμενόμενο για την ηλικιακή ομάδα. Η ανάλυση των δεδομένων υπολογίζει την επίπτωση μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά τη 2η δόση εμβολίου mRNA στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 39 ετών σε 16.1 περιστατικά ανά εκατομμύριο.

    Μεταξύ των αναφερόμενων περιστατικών, σχεδόν όλα ήταν ήπια, με έναρξη πόνου στο στήθος εντός μίας εβδομάδας από τη 2η δόση και ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων εντός μιας εβδομάδας και βελτίωση των καρδιακών δεικτών εντός τριών εβδομάδων μετά από έναρξη υοπστηρικτικής αγωγής η οποία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε περιπτώσεις περικαρδίτιδας και συνδυασμούς κορτικοστεροειδών και ανοσοσφαιρίνης σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας (δημοσίευση Pediatrics 2021 Jun 4;e2021052478. doi: 10.1542/peds.2021-052478).

    Όλοι οι ασθενείς στη συγκεκριμένη δημοσίευση είχαν χαρακτηριστικές ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις (ανάσπαση του διαστήματος ST), αύξηση τροπονίνης στο αίμα, διαγνωστική μαγνητική καρδιάς για τα κριτήρια μυοκαρδίτιδας χωρίς οξεία λοίμωξη με COVID19 ή πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

    Η μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από συγκεκριμένους ιούς και αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιέχει ιό η αιτιολογική σύνδεση του με περιστατικά μυοκαρδίτιδας παραμένει υπό διερεύνηση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η φλεγμονή του μυοκαρδίου είναι ασυμπτωματική. Σε μια μειοψηφία ασθενών, η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται ως καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με αρρυθμίες ή και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Δεν έχουν αναφερθεί τέτοια σοβαρά περιστατικά συνδεόμενα με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) μέχρι σήμερα.

    Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο γιατρός

    Συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή και αίσθημα παλμών πρέπει να εγείρουν την υποψία πιθανώς σχετιζόμενης με το εμβόλιο μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας αλλά και τον αποκλεισμό άλλων αιτιών μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.

    Μέχρι σήμερα πάνω από 2.2 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 16-17 έχουν λάβει τις δύο δόσεις του BNT162b2 και πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Οι ρυθμιστικές αρχές επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον αμφισβητούμενο κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

    Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δεδομένη και επιτακτική κρίνεται η συνεχής φαρμακοεπαγρύπνηση με κύριο άξονα τις αναφορές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και με μοναδικό γνώμονα την ορθή και επιστημονική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:29 23/03

    Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

    Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

    11:53 23/03

    Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

    Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.

    11:25 23/03

    Μάρτιος, μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα

    Για το πολλαπλό μυέλωμα, είναι αρκετές οι θεραπευτικές επιλογές, και είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

    09:05 23/03

    Δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται και πότε ξεκινά το πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

    08:29 23/03

    Η παρουσία της Puma στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι τρεις αθλητές της PUMA, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Παναγιώτης Πετρουλάκης, διακρίθηκαν για άλλη μία φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    09:55 22/03

    Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

    Για πρώτη φορά το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει ύψιστη διάκριση σε ιατρικό ιδιωτικό φορέα για την κοινωνική του προσφορά.

    16:05 21/03

    Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

    Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

    12:33 21/03

    Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

    Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

    10:00 21/03

    Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

    Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

    09:30 21/03

    Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

    Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

    13:55 20/03

    4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

    Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

    10:16 20/03

    H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

    Πώς η μέτρηση της παραθορμόνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης σε κάθε περίπτωση.

    08:51 20/03

    Ουρολογικός καρκίνος: Δωρεάν εκδήλωση για το κοινό

    Το νεοσύστατο Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας διοργανώνει στις 31 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση για τους ουρολογικούς καρκίνους.

    16:01 17/03

    Το... επίσημο τέλος της πανδημίας;

    Η Covid-19 φτάνει στο σημείο να γίνει μια νόσος που συνιστά απειλή παρόμοια της εποχικής γρίπης, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    11:46 17/03

    Η συχνότητα της θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι υψηλότερη σε όσους νόσησαν με COVID-19

    Ίσως η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης κατά τη νόσησης από COVID-19 να προκαλεί ή να επισπεύδει την έναρξη θυρεοειδικής αυτοανοσίας σε ορισμένους ασθενείς.

    08:52 17/03

    Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από νεανικό ρευματικό νόσημα

    Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι μια ομάδα σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων που επιμένουν για πολλά χρόνια και συχνά συνεχίζονται μέχρι και την ενήλικη ζωή.