Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 08:38

  Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

  Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, καπνιστές και μη καπνιστές. Εφόσον κάποιος έχει πνεύμονες, δυνητικά έχει πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα σημεία και συμπτώματα της νόσου. 

  Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

  Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει μια πληθώρα συμπτωμάτων. Κάποια συμπτώματα, όπως ο επίμονος βήχας, εμφανίζονται συχνότερα από άλλα και είναι πιο αναγνωρίσιμα.

  • Ο επίμονος βήχας διάρκειας 3 εβδομάδων ή και περισσότερο
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αναπνευστικού
  • Θωρακικό άλγος ή άλγος στους ώμους
  • Απώλεια όρεξης ή/και ανεξήγητη απώλεια βάρος
  • Αλλαγή σε χρόνιο βήχα ή βήχα που επιδεινώνεται
  • Αποβολή αίματος με τα πτύελα
  • Ανεξήγητη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
  • Βράγχος φωνής που δεν περνάει
  • Πληκτροδακτυλία

  Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε τον ιατρό σας. Πιθανότατα δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε έναν έλεγχο. Δεν σπαταλάτε το χρόνο κανενός.

  Διάγνωση για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Συνήθως η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια της διερεύνησης κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα. Η πρώτη εξέταση που γίνεται είναι συνήθως μια ακτινογραφία θώρακος, στην οποία μπορεί να φαίνεται ο καρκίνος του πνεύμονα. Ακολούθως, πραγματοποιείται αξονική τομογραφία θώρακος (CT) για τον ακριβή καθορισμό της θέσης του όγκου και την εκτίμηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η λήψη βιοψίας από τον καρκίνο ή και από τυχόν ύποπτους λεμφαδένες, αφού ο ιστολογικός τύπος του όγκου σε συνδυασμό με την έκταση της νόσου θα καθορίσουν το είδος της θεραπείας. Η βιοψία γίνεται συνήθως με βρογχοσκόπηση και ορισμένες φορές, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να γίνει με διαδερμική παρακέντηση της μάζας υπό απεικονιστική καθοδήγηση με CT. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις η ταυτοποίηση του όγκου μπορεί να γίνει με κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων του ασθενούς.

  Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι: CT κοιλίας και εγκεφάλου, Σπινθηρογράφημα οστών, PET–CT, Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS).

  Εάν διαγνωσθείτε με καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει ο ιατρός να σας φέρει σε επικοινωνία με μια ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

  Εάν ο ιατρός σας δεν σας παραπέμψει για ακτινογραφία θώρακος ή τα αποτελέσματα αυτής δεν είναι σαφή, αλλά τα συμπτώματα παραμένουν, μη διστάσετε να ζητήσετε από τον ιατρό να σας δει ξανά. Δεν θα πρέπει ποτέ να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να δείτε τον ιατρό σας εάν ανησυχείτε για την υγεία σας. Εξηγήστε στον ιατρό σας πόσο αγχωμένος/η είστε και μην φοβηθείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη εάν αισθανθείτε ότι οι ανησυχίες σας δεν αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή.

  Η FairLife στον αγώνα για την πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Τα παραπάνω επιστημονικά στοιχεία προέρχονται από την "FairLife - Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα", τον πρώτο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας. Η FairLife αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συνδέσει την Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα  με τη φύση, την υγιεινή ζωή,  την άθληση, και  το βουνό, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.  Όπως δήλωσε η Κορίνα Πατέλη Bell, πρόεδρος της FairLife LCC, "σύμφωνα με το Ιπποκράτη: "Η φύση είναι η θεραπεία της νόσου. Συστρατευόμαστε  προς αυτή την κατεύθυνση με την κορυφαία Ελληνίδα ορειβάτη Κική Τσακαλδήμη για να ενώσουμε τη φωνή μας  στον αγώνα για την ενημέρωση για την πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα. Η δύναμη της θέλησης είναι η Δύναμη της Ζωής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μοναδικό κατόρθωμα της ανθρώπινης θέλησης, όπως αυτό της Κικής που το έτος 2017 επιχείρησε στο όρος Έβερεστ, πραγματοποιώντας την πρώτη Ελληνική γυναικεία αποστολή στη κορυφή του κόσμου. Eκεί χρειάστηκε να παλέψει με μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων ετών, σε υψόμετρο άνω των 8.000μ, που καθιστά την κάθε αναπνοή, αυτή την τόσο απλή ανθρώπινη λειτουργία, μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.