Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 11:27

  Πώς θα διαλέξουμε το πιεσόμετρο για το σπίτι;

  Πώς θα διαλέξουμε το πιεσόμετρο για το σπίτι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά και για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες στα μάτια, στους νεφρούς καθώς και για ανεύρυσμα αορτής και βλάβες στις αρτηρίες των κάτω άκρων, αν παραμένει χωρίς αντιμετώπιση για πολύ καιρό. Μπορεί ωστόσο να προλάβει κανείς τις συνέπειες της αυξημένης πίεσης, αν την εντοπίσει έγκαιρα. Γι΄ αυτό η μέτρησή της κατά καιρούς έχει σημασία ακόμη και για όσους θεωρούν πως έχουν φυσιολογική πίεση. 

  Πώς μετράμε σωστά την πίεση

  Η μέτρηση της πίεσης γίνεται στο ιατρείο αλλά και στο  σπίτι. Επανειλημμένες μετρήσεις άνω των 140 mmHg για τη συστολική / "μεγάλη" και άνω των 90 mmHg για τη διαστολική / "μικρή" πίεση, σε περισσότερες από μία επισκέψεις, θεωρούνται εκτός φυσιολογικών ορίων. Υπέρταση έχουμε όταν είτε η μεγάλη, είτε η μικρή, είτε και οι δύο πιέσεις ταυτόχρονα, είναι αυξημένες. 

  Οι μετρήσεις στο σπίτι αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για τη διαπίστωση και την παρακολούθηση της αυξημένης πίεσης. Γι’ αυτό παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και την παρακολούθηση της υπέρτασης. Στις μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι, δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια όρια με εκείνα του ιατρείου. Στο σπίτι τα όρια είναι λίγο χαμηλότερα: 135 mmHg για τη μεγάλη πίεση και 85 mmHg για τη μικρή. Και τούτο γιατί το περιβάλλον είναι οικείο και δεν υπάρχει η επίδραση της "λευκής μπλούζας". Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως λίγες μετρήσεις με αυξημένες τιμές δε σημαίνουν αυτόματα και διάγνωση αρτηριακής υπέρτασης. Πρέπει ο μέσος όρος σειράς μετρήσεων να είναι πάνω από τα προαναφερόμενα όρια. Έτσι δεν πανικοβαλόμαστε με αυξημένες μετρήσεις μιας ή δυο ημερών.

  Πώς θα διαλέξουμε το σωστό για εμάς πιεσόμετρο

  Υπάρχουν διάφορα είδη πιεσομέτρων για να τη μέτρηση της πίεσης στο σπίτι. Διατίθενται πιεσόμετρα με ακουστικά και μανόμετρο (που μοιάζει με ρολόι) αλλά απαιτούν καλή εκπαίδευση αυτού που μετρά, οπότε είναι πιο κατάλληλα για επαγγελματίες της υγείας. Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα θεωρούνται η καλύτερη λύση για τις μετρήσεις στο σπίτι. 

  Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού είναι πρακτικά, γιατί διευκολύνουν την τοποθέτησή τους, αλλά δε δίνουν πάντα το ίδιο αξιόπιστες μετρήσεις με τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα. Όταν τα χρησιμοποιούμε, είναι σημαντικό να τοποθετούμε τον καρπό με το πιεσόμετρο στο ύψος της καρδιάς και να μην κουνάμε το χέρι μας κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. 

  Όλα τα πιεσόμετρα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν υποχρεωτικά την ένδειξη "CE”. Αυτό δε διασφαλίζει όμως πως κάνουν πολύ αξιόπιστες μετρήσεις. Τα καλά ηλεκτρονικά πιεσόμετρα περνούν επιπλέον αυστηρές "εξετάσεις" αξιοπιστίας, εκτός του "CE” και λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση, σύμφωνα με πρωτόκολλα διεθνών επιστημονικών φορέων. 

  Εκτός από την πιστοποίηση για την αξιοπιστία, υπάρχουν κι άλλα μυστικά επιλογής πιεσομέτρου. Αν κάποιος έχει παχύ μπράτσο, πρέπει να προμηθευτεί πιεσόμετρο με μεγάλη περιχειρίδα (το πανί που τυλίγεται στο χέρι μας), γιατί διαφορετικά οι μετρήσεις δε θα είναι σωστές. Οι περιχειρίδες έχουν μεγέθη που μοιάζουν με εκείνα των ρούχων (Medium, Large). Όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή - μια όχι σπάνια αρρυθμία σε μεγαλύτερες ηλικίες -  πρέπει να προμηθευτούν ειδικό πιεσόμετρο, γιατί τα συνήθη δεν μετρούν ορθά. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα πιεσόμετρα που έχουν ελεγχθεί για χρήση σε εγκύους και παιδιά.

  Σχεδόν όλα τα πιεσόμετρα έχουν πια μνήμες, κάποια μετρούν 3 φορές και βγάζουν αυτόματα το μέσο όρο ή έχουν τη δυνατότητα ξεχωριστής  αποθήκευσης των μετρήσεων για περισσότερους από έναν χρήστες. Τα τελευταίας τεχνολογίας συνδέονται ενσύρματα με υπολογιστή ή ασύρματα με κινητό τηλέφωνο, επιτρέποντας τη μετάδοση των μετρήσεων στο θεράποντα.

  Είναι σφάλμα να διαλέξει κανείς πιεσόμετρο με μόνο κριτήριο την τιμή. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιλογή του πιεσομέτρου πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το φαρμακοποιό μας. Είναι ο σύμβουλός μας. Διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να προμηθευτούμε ξανά και η συνολική οικονομική δαπάνη να είναι υπολογίσιμη, είτε γιατί η πρώτη μας επιλογή δεν ήταν αξιόπιστη, είτε γιατί δεν ταίριαζε στις πραγματικές ανάγκες μας. 

  Το κείμενο είναι βασισμένο σε υλικό από το βιβλίο: "Συνήθεις Ύποπτοι της Καρδιάς και των Αγγείων", εκδόσεις Εν Πλω 2020, που συντόνισε ο ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ υπέρτασης Περικλής Γιόβας
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.