Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 10:52

  Τα γονίδια προδιάθεσης καρκίνου του μαστού πιθανόν συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα

  Τα γονίδια προδιάθεσης καρκίνου του μαστού πιθανόν συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Τα γονίδια προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού (BRCA1 και BRCA2) επηρεάζουν τα γόνιμα χρόνια ορισμένων γυναικών, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μετα-ανάλυση.

  Μέχρι τώρα υπήρχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα από μελέτες για το πώς οι μεταλλάξεις BRCA επηρεάζουν τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης (AMH), η οποία θεωρείται δείκτης των αποθεμάτων ωαρίων που έχει μία γυναίκα και κατά συνέπεια της γονιμότητάς της.

  Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η  μετάλλαξη BRCA1 συνδέεται με μειωμένα επίπεδα AMH, άλλες δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

  Διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Yale, υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη BRCA1 μειώνει τα επίπεδα της ΑΜΗ, αλλά ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τη μετάλλαξη BRCA2.
   
  Ο καθηγητής Kutluk Oktay, διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Αναπαραγωγής και Διατήρησης της Γονιμότητας στο Yale, και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφραστούν σε μια δεκαετή μείωση της αναπαραγωγικής ζωής των συγκεκριμένων γυναικών. Αυτό  σημαίνει ότι οι γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την οικογένειά τους. Επίσης, μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων, εφόσον θέλουν να αποκτήσουν αργότερα παιδιά". 

  Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις γυναικών που είχαν μεταλλάξεις BRCA. Ανέλυσαν πέντε βάσεις δεδομένων και είχαν στοιχεία για 824 γυναίκες. Από αυτές τις γυναίκες, οι 246 έφεραν μετάλλαξη BRCA1 και / ή BRCA2, ενώ 578 δεν είχαν γονίδια προδιάθεσης καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες από τις φορείς μετάλλαξης BRCA, είχαν καρκίνο του μαστού.

  Το μέσο επίπεδο AMH στον ορό αίματος των φορέων BRCA1 / 2 ήταν 2,04 ng / mL έναντι 3,36 ng / mL στις γυναίκες που δεν ήταν φορείς. Τα επίπεδα της ΑΜΗ ήταν σημαντικά μειωμένα, ακόμα και όταν διορθώθηκαν στατιστικά παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, το κάπνισμα και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.  
   
  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέσο επίπεδο ΑΜΗ ήταν σημαντικά χαμηλότερο στις γυναίκες που είχαν μόνο τη μετάλλαξη  BRCA1 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις φορείς BRCA2.
   
  Ο καθηγητής Oktay τόνισε ότι "αν και αυτή η μετα-ανάλυση δεν έδειξε χαμηλότερα επίπεδα AMH σε φορείς της μετάλλαξης BRCA2, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή υπήρχαν λιγότερες γυναίκες με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη". 

  Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA είχαν καρκίνο του μαστού. Ηχημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει το αποθεματικό των ωοθηκών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να γίνουν μελέτες σε γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA, χωρίς καρκίνο του μαστού.
   
  Ο καθηγητής Oktay κατέληξε λέγοντας: Ο καρκίνος είναι μια "ασθένεια γήρανσης" και αυτές οι μελέτες θα βοηθήσουν τόσο στη διαμόρφωση της συμβουλευτικής γονιμότητας για τις γυναίκες που έχουν γονιδιακές μεταλλάξεις του DNA, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς της γήρανσης γενικότερα.   
   
  Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.
   
  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  14:21 11/06

  Νέα σύσταση EMA: Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca

  Όπως ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  10:23 04/06

  Εξάρθημα ώμου και χρόνια αστάθεια. Από τους χειρότερους τραυματισμούς για αθλητές και ασκούμενους

  Τα εξαρθρήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί και απαιτούν την άσκηση υψηλής ενέργειας.

  10:23 04/06

  Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: 5 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε

  Τι γνωρίζουμε για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και κυρίως τι περισσότερο πρέπει να μάθουμε;