Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 09:36

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για την ψωρίαση, τα συμπτώματα και τις νέες θεραπείες για την ψωρίαση μίλησε η Ελισάβετ Λαζαρίδου, Αν. Καθηγήτρια, Β' Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. "Παπαγεωργίου", Θεσσαλονίκη.

  Η νόσος και τα συμπτώματα

  Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, συστηματική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος. Συνολικά, επηρεάζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σχεδόν 250.000 στην Ελλάδα. 

  Συνήθως, εκδηλώνεται μεταξύ των 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους εκλυτικούς παράγοντες όπως το άγχος, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, λοιμώξεις και τραυματισμούς του δέρματος.

  Η ψωρίαση εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ταξινομείται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου βασίζεται κυρίως σε κλινικούς δείκτες, ανάλογα με τη συνολικά προσβεβλημένη επιφάνεια του σώματος. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου στο 80% των ασθενών. Αυτή η μορφή ψωρίασης μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, με πιο δύσκολες εντοπίσεις αυτές σε παλάμες - πέλματα, νύχια και τριχωτό κεφαλής.

  Εκτός του πόνου και του κνησμού που μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση βιώνουν μεγάλη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική επιβάρυνση. Υπάρχουν σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αφήνουμε και να τις αγνοούμε. Γενικά, η ποιότητα ζωής πολλές φορές επηρεάζεται σημαντικά. Κάποιοι ασθενείς αισθάνονται ντροπή, θυμό ή λύπη. Το άγχος για πιθανή απόρριψη από άτομα του φιλικού και επαγγελματικού τους περιβάλλοντος είναι ένα συχνό φαινόμενο.

  Οι στόχοι κάθε θεραπείας για την ψωρίαση

  Η θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της φλεγμονής που έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Στις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται οι τοπικές, οι φωτοθεραπείες, οι από του στόματος συστηματικές θεραπείες και ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων που χορηγούνται με υποδόρια ή ενδοφλέβια ένεση. Παρόλο που οι νεότερες βιολογικές θεραπείες έχουν αυξήσει το ποσοστό των ασθενών που επιτυγχάνουν πλήρη η σχεδόν πλήρη κάθαρση του δέρματος, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων που υποθεραπεύεται.

  Αυτό που ζητάνε από τη θεραπεία τους οι ασθενείς με ψωρίαση, είναι να τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η νόσος τους. Δηλαδή, ένα καθαρό δέρμα και ως επακόλουθο, βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

  Τρεις νέες καινοτόμες θεραπείες για την ψωρίαση 

  Αυτό, έρχονται να το προσφέρουν οι τρεις νέες και καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο του 2021. Οι δύο από αυτές (Risankizumab και Guselkumab) είναι αναστολείς της ιντερλευκίνης-23 (IL-23), η οποία θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης.

  Ειδικά το Risankizumab, εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019 και κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Tο κλινικό πρόγραμμα του Risankizumab αποτελείται από πέντε μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου ένα χρόνο. Και στις πέντε μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν το Risankizumab πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης των ψωριασικών βλαβών τους σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες με τους οποίους συγκρίθηκε και σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση (απόλυτα καθαρό δέρμα). Μάλιστα η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη βαρύτητα της νόσου, το σωματικό βάρος, ή την προηγούμενη έκθεση ή μη σε βιολογικό παράγοντα. 

  Όσον αφορά στο δοσολογικό σχήμα του Risankizumab, είναι απλό και βολικό για τους ασθενείς, καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο 4 δόσεων συντήρησης τον χρόνο. Πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο, καθώς τόσο από τις μελέτες, όσο και από την εμπειρία που υπάρχει από την κυκλοφορία του σε διάφορες χώρες για σχεδόν 2 χρόνια, δεν φάνηκε η ύπαρξη σημάτων για  εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως σοβαρών λοιμώξεων. Το Risankizumab ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.

  Όπως εξηγεί η καθηγήτρια, "η χορήγησή του από εμάς, ήδη πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στην Ελλάδα, έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των κλινικών μελετών και στην καθημερινή κλινική πρακτική. Πρόκειται για ένα γρήγορο, ασφαλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο, όπλο μας στην επίτευξη απόλυτα καθαρού δέρματος, ελεύθερου από ψωρίαση".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.

  08:34 10/06

  Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Έγκριση νέας θεραπείας που αυξάνει την επιβίωση των ασθενών

  Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι η πιο συχνή μορφή οξείας λευχαιμίας παγκοσμίως.

  08:32 09/06

  Νέα μελέτη: Πώς και πότε θα μπορούμε να ξαναπάμε σε συναυλίες σε κλειστό χώρο

  Τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διεξαγωγή μουσικών συναυλιών σε κλειστούς χώρους με τη χρήση διαγνωστικών δοκιμασιών αντιγόνου έναντι του SARS-CoV-2 - Τι έδειξε.