Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 09:40
Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!
Το πόσο ωφέλιμες για την υγεία είναι οι σαρδέλες, λίγο πολύ το γνωρίζουμε: τα υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν συμβάλουν στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ. Νέα μελέτη με επικεφαλής τη Diana Diarz Rizzolo, λέκτορα και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya’s (UOC), τμήμα Επιστημών Υγείας και στο ινστιτούτο August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS), ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση σαρδελών συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στις σαρδέλες, όπως η ταυρίνη, τα ωμέγα 3 λιπαρά, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, δρουν προστατευτικά απέναντι του διαβήτη. "Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο φτηνές και εύκολο να τις βρούμε, αλλά είναι ασφαλείς για κατανάλωση και συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Αυτή είναι μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, αφού πρόκειται για μια τροφή που αγαπούν οι περισσότεροι και είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας", σχολίασε η ερευνήτρια.
Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από τους ισπανικούς φορείς υγείας Diabetes and Obesity Research Laboratory και Primary Care Research Group, τα ερευνητικά ινστιτούτα IMIM και Fatty Acid Research Institute (EUA), το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του νοσοκομείου Hospital Clínic de Barcelona.
Η μελέτη συμπερίλαβε 152 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, που είχαν διαγνωστεί με προδιαβήτη (με επίπεδα σακχάρου μεταξύ 100 και 124 mg/dl). Όλοι οι ασθενείς μπήκαν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά μόνο στην ομάδα παρέμβασης προστέθηκαν στη διατροφή τους 200 γραμμάρια σαρδέλες την εβδομάδα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο κονσέρβες σαρδέλα σε ελαιόλαδο). Στους συμμετέχοντες δόθηκε η σύσταση να καταναλώνουν τις σαρδέλες ολόκληρες, χωρίς να αφαιρούν τα κόκκαλα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
Από την ομάδα που η διατροφή τους δεν περιλάμβανε τις σαρδέλες, το 27% των συμμετεχόντων είχε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μετά από έναν χρόνο, το 22% από αυτούς βρισκόταν στην ίδια κατάσταση. Από την ομάδα παρέμβασης, το 37% είχε υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσει διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Μετά από έναν χρόνο, μόνο το 8% διατηρούσε αυτό τον υψηλό κίνδυνο. Βελτίωση παρατηρήθηκε επίσης σε άλλους σημαντικούς βιοχημικούς δείκτες, όπως ο δείκτης μειωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη, αυξημένη "καλή" χοληστερόλη (LDL), αύξηση στην ορμόνη που επιταχύνει τη διάσπαση της γλυκόζης και μείωση στα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση.
"Παρότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνω των 65 ετών, τα αποτελέσματα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει αντίστοιχα προστατευτική επίδραση και σε νεότερο πληθυσμό", σχολίασε η Dr Rizzolo.
Το γεγονός ότι τροφές όπως οι σαρδέλες, που είναι πλούσιες σε ταυρίνη, ωμέγα 3, ασβέστιο και βιταμίνη D, έχουν σαφή προστατευτική επίδραση έναντι του διαβήτη, δεν σημαίνει ότι η λήψη μεμονωμένων συμπληρωμάτων με τα παραπάνω συστατικά θα έχει την ίδια επίδραση. "Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, αλλά η επίδρασή τους συνήθως οφείλεται στη συνέργεια που υπάρχει μεταξύ τους και στις τροφές που περιέχονται".
Αναφορικά με τις σαρδέλες, έχει ήδη ξεκινήσει δεύτερη φάση της μελέτης για την επίδρασή τους στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς αυτό ρυθμίζει πολλές βιολογικές διαδικασίες και οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν εάν συμμετέχει με κάποιον τρόπο στην προστασία κατά το διαβήτη τύπου 2.
Στόχος της κοινής πρωτοποριακής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδήγησης και αυτοελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι.
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.
Η επανάσταση της νευροδιέγερσης και τα νέα όπλα στα φαρέτρα των ειδικών.
Γράφει ο Κυριάκος Βαμβακίδης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025, το Stanford Club of Greece διοργανώνει την εκδήλωση "Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης; | Who’s that Type 1?", την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00 στο St...
Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος στην Ευρώπη.
Λιγότερο γνωστά συμπτώματα, σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις.
Τα νεότερα για τη διατήρηση των μοσχευμάτων, τα επαναστατικά φάρμακα και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης
Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μέτρηση.
Τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων.
Γράφει η Rachel E. Gross
Η έκθεση συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, αναλυτικά δεδομένα και στοιχεία για την κατάσταση της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, αναδεικνύοντας τις σημαντικές και αυξανόμενες...
Πέντε χρόνια μετά, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν πώς ο ιός μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες αλλαγές
Γράφουν οι Dani Blum, Nina Agrawal και Alice Callahan
Φαίνεται να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη με τη μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL).
"Η πρόληψη σώζει ζωές – Μίλα με τον γιατρό σου σήμερα".
Γράφει ο Γεράσιμος Αλιβιζάτος
Οι υποσχέσεις από μια νέα πειραματική θεραπεία με αντίσωμα.