Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 09:40

    Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

    Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Το πόσο ωφέλιμες για την υγεία είναι οι σαρδέλες, λίγο πολύ το γνωρίζουμε: τα υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν συμβάλουν στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ. Νέα μελέτη με επικεφαλής τη Diana Diarz Rizzolo, λέκτορα και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya’s (UOC), τμήμα Επιστημών Υγείας και στο ινστιτούτο August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS), ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση σαρδελών συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

    Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στις σαρδέλες, όπως η ταυρίνη, τα ωμέγα 3 λιπαρά, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, δρουν προστατευτικά απέναντι του διαβήτη. "Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο φτηνές και εύκολο να τις βρούμε, αλλά είναι ασφαλείς για κατανάλωση και συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Αυτή είναι μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, αφού πρόκειται για μια τροφή που αγαπούν οι περισσότεροι και είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας", σχολίασε η ερευνήτρια. 

    Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από τους ισπανικούς φορείς υγείας Diabetes and Obesity Research Laboratory και Primary Care Research Group, τα ερευνητικά ινστιτούτα IMIM και Fatty Acid Research Institute (EUA), το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του νοσοκομείου Hospital Clínic de Barcelona.

    Δύο κονσέρβες σαρδέλες την εβδομάδα

    Η μελέτη συμπερίλαβε 152 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, που είχαν διαγνωστεί με προδιαβήτη (με επίπεδα σακχάρου μεταξύ 100 και 124 mg/dl). Όλοι οι ασθενείς μπήκαν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά μόνο στην ομάδα παρέμβασης προστέθηκαν στη διατροφή τους 200 γραμμάρια σαρδέλες την εβδομάδα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο κονσέρβες σαρδέλα σε ελαιόλαδο). Στους συμμετέχοντες δόθηκε η σύσταση να καταναλώνουν τις  σαρδέλες ολόκληρες, χωρίς να αφαιρούν τα κόκκαλα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. 

    Από την ομάδα που η διατροφή τους δεν περιλάμβανε τις σαρδέλες, το 27% των συμμετεχόντων είχε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μετά από έναν χρόνο, το 22% από αυτούς βρισκόταν στην ίδια κατάσταση. Από την ομάδα παρέμβασης, το 37% είχε υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσει διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Μετά από έναν χρόνο, μόνο το 8% διατηρούσε αυτό τον υψηλό κίνδυνο. Βελτίωση παρατηρήθηκε επίσης σε άλλους σημαντικούς βιοχημικούς δείκτες, όπως ο δείκτης μειωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη, αυξημένη "καλή" χοληστερόλη (LDL), αύξηση στην ορμόνη που επιταχύνει τη διάσπαση της γλυκόζης και μείωση στα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση. 

    "Παρότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνω των 65 ετών, τα αποτελέσματα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει αντίστοιχα προστατευτική επίδραση και σε νεότερο πληθυσμό", σχολίασε η Dr Rizzolo. 

    Ο προστατευτικός ρόλος της τροφής αλλά όχι των συμπληρωμάτων

    Το γεγονός ότι τροφές όπως οι σαρδέλες, που είναι πλούσιες σε ταυρίνη, ωμέγα 3, ασβέστιο και βιταμίνη D, έχουν σαφή προστατευτική επίδραση έναντι του διαβήτη, δεν σημαίνει ότι η λήψη μεμονωμένων συμπληρωμάτων με τα παραπάνω συστατικά θα έχει την ίδια επίδραση. "Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, αλλά η επίδρασή τους συνήθως οφείλεται στη συνέργεια που υπάρχει μεταξύ τους και στις τροφές που περιέχονται". 

    Αναφορικά με τις σαρδέλες, έχει ήδη ξεκινήσει δεύτερη φάση της μελέτης για την επίδρασή τους στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς αυτό ρυθμίζει πολλές βιολογικές διαδικασίες και οι ειδικοί προσπαθούν να  καταλάβουν εάν συμμετέχει με κάποιον τρόπο στην προστασία κατά το διαβήτη τύπου 2. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:01 17/06

    Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

    Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

    09:00 17/06

    Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

    Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

    09:03 16/06

    Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

    Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

    09:03 16/06

    Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

    Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

    12:21 15/06

    Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

    Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

    09:27 15/06

    mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

    Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    09:20 15/06

    Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

    Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

    09:25 14/06

    Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

    Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

    09:24 14/06

    Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

    Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

    09:14 14/06

    HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

    Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

    09:19 11/06

    Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

    Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

    09:09 11/06

    Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

    Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

    11:24 10/06

    Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

    Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

    09:14 10/06

    Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

    Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.

    08:34 10/06

    Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Έγκριση νέας θεραπείας που αυξάνει την επιβίωση των ασθενών

    Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι η πιο συχνή μορφή οξείας λευχαιμίας παγκοσμίως.

    08:32 09/06

    Νέα μελέτη: Πώς και πότε θα μπορούμε να ξαναπάμε σε συναυλίες σε κλειστό χώρο

    Τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διεξαγωγή μουσικών συναυλιών σε κλειστούς χώρους με τη χρήση διαγνωστικών δοκιμασιών αντιγόνου έναντι του SARS-CoV-2 - Τι έδειξε.