Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 11:49

  Οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα εμβόλια

  Οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα εμβόλια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού γιορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (24-30/04) και αποσκοπεί στην προαγωγή της χρήσης των εμβολίων που προστατεύουν άτομα όλων των ηλικιών από διάφορες νόσους. Το 2021, το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι "Vaccines bring us closer". Και πράγματι, η πανδημία ανέδειξε, δυστυχώς, με βίαιο τρόπο τα εμβόλια ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους όχι μόνο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης αλλά και της σύγχρονης ζωής. 

  Οι εμβολιασμοί είναι το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για την επιστροφή μας στην κανονικότητα. 

  Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού επιδεινώνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα

  Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, κυρίως στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Ανάμεσα στους κύριους  προδιαθεσικούς παράγοντες για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος (περίπου 20%) με κυριότερες αυτές από τον ιό της γρίπης και από τον πνευμονιόκοκκο. Φαίνεται από σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες, ότι η παρόξυνση των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνει εποχιακά με αίτιο τους παραπάνω μικροοργανισμούς, σχετίζεται με αύξηση των νοσηλειών για απορρύθμιση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και δυσμενή βραχυχρόνια και μακροχρόνια πρόγνωση. Επίσης, παρόμοια βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν την συσχέτιση της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας με την εμφάνιση de novo καρδιακής ανεπάρκειας (έμμεση και άμεση μυοκαρδιακή προσβολή). Ο αυξημένος κίνδυνος των καρδιοπαθών ασθενών για λοιμώξεις επιβεβαιώνεται και στην τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού, όπου η καρδιαγγειακή νόσος αναγνωρίζεται ως έναν από τους παράγοντες κινδύνου για νόσηση και δυσμενέστερη έκβαση.

  Η αξία της ανοσοποίησης

  Ο εμβολιασμός αποτελεί την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόληψης και ελέγχου της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Ειδικότερα ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου μειώνει την επίπτωση της πνευμονίας στην κοινότητα και προκαλεί ταυτόχρονη ελάττωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ηλικιωμένους. Μια πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη έδειξε μείωση της θνητότητας στις 30 ημέρες και στο ένα έτος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε  αντι-πνευμονιοκοκκικό και αντιγριπικό εμβολιασμό.

  Διεθνείς και εθνικές συστάσεις για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα

  Τόσο η Ευρωπαϊκή  όσο και η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν ανεπιφύλακτα εμβολιασμό έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας συνιστά εμβολιασμό κατά των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων για την αποφυγή της επιδείνωσης καρδιακής ανεπάρκειας. 
  Ο εμβολιασμός για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία εκλαμβάνεται ως αυτοτελής παράγων κινδύνου), καθώς και για ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (π.χ ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές).

  Στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη διενέργεια των εμβολιασμών ρουτίνας στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συστήνεται η ανεμπόδιστη συνέχισή τους καθώς:

  •    Η όποια αναστολή τους θα οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων από λοιμώξεις που δύνανται να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.
  •    Η πρόληψη της αναπνευστικής νόσου και της νοσηλείας από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη μέσω του εμβολιασμού θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19.

  Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών νοσημάτων φαίνεται ότι είναι ένα ασφαλές και χαμηλού κόστους μέτρο πρόληψης, που βελτιώνει την επιβίωση και μειώνει τις καρδιαγγειακές επιπλοκές των αντίστοιχων λοιμώξεων σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ασθενείς με Στεφανιαία Νόσο και Καρδιακή Ανεπάρκεια.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  18:26 10/05

  ΣτΕ: Ο θάνατος (ή παρενέργειες) από το εμβόλιο εγείρουν δικαίωμα αποζημίωσης απο το Δημόσιο

  Το Α τμήμα του ΣτΕ ανοίγει με απόφασή του θέμα αποζημίωσης για παρενέργειες και άλλες σοβαρές βλάβες μετά τον εμβολισμό με αφορμή το θάνατο 7χρονου παιδιού μετά το εμβόλιο κατά της ιλαράς.

  08:34 10/05

  COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

  Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  23:59 09/05

  Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

  Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  11:58 06/05

  Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για εμβόλια κορονοϊού αλλάζει τις ισορροπίες

  Uα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων προτού υπάρξει ομοφωνία για το θέμα.

  09:25 06/05

  ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία για τους Podemos και προσπάθεια Τσίπρα για ρελάνς μέσω Biden

  Πικρή η επίγευση από τις εκλογές της Μαδρίτης στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντεπίθεση μέσω πατέντας εμβολίων και ΗΠΑ.

  11:52 05/05

  Οι ΥΠΕΞ της G7 συζητούν τα μέσα για πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων

  Υπό την πίεση του ΠΟΥ να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  21:45 28/04

  Εμβολιασμός: Ανοιξε η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών - μεγάλη η ζήτηση - και νέες εμβολιαστικές γραμμές

  Λόγω της κατακόρυφα αυξημένης ζήτησης σε ραντεβού θα υπάρξει άμεσα αύξηση εμβολιαστικών γραμμών και νέα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.