Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 27-Απρ-2021 09:32

    Παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

    Παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του στόματος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι άνθρωποι που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, ζώντας κοντά σε καπνιστές, έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

    Παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

    Οι καρκίνοι του στόματος (χείλους, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα) ευθύνονται για περίπου 448.000 νέα περιστατικά και 229.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. 

    Ο καπνός του τσιγάρου εκθέτει τους καπνιστές σε διάφορες χημικές καρκινογόνες ουσίες και σχετίζεται με περίπου έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο διεθνώς. Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.

    Στοιχεία από 192 χώρες δείχνουν ότι το 33% των ανδρών μη καπνιστών, το 35% των γυναικών μη καπνιστών και το 40% των παιδιών εκτίθενται χωρίς τη θέληση τους στον καπνό των άλλων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού άλλων) αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, μεταξύ άλλων καρκίνου των πνευμόνων.

    Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμάν Γουαρνακουλασουρίγια του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος "Tobacco Control", ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 7.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 3.452 εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα.

    Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση), σύμφωνα με τους ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει "αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στον καρκίνο του στόματος", ιδίως αν η έκθεση στον καπνό των άλλων έχει χρόνιο χαρακτήρα (πάνω από 10 έως 15 χρόνια).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:36 07/05

    Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

    Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

    09:20 07/05

    Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

    H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

    23:59 06/05

    Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

    Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

    09:26 06/05

    Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

    Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

    09:03 06/05

    Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

    Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

    14:42 05/05

    Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

    Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

    09:08 05/05

    Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

    Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

    08:56 05/05

    Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

    Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

    23:59 04/05

    "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

    Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

    23:59 02/05

    Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

    Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

    15:13 29/04

    Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

    Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

    09:34 29/04

    Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

    09:07 29/04

    Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

    Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

    23:59 28/04

    Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

    Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

    10:50 28/04

    Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

    Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

    09:01 28/04

    Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

    Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.