Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 16:07

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ευχαριστούμε πολύ τον Δρα Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, M.D., ορθοπεδικό χειρουργό, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής κλινικής Υγεία, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία (www.georgokostasorthopaedics.gr).


  κ. Γεωργοκώστα:
  Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξεκίνησα να εμφανίζω πόνο στο δεξί μου χέρι. Είμαι αρχιτέκτονας και πάντα έκανα αρκετή δουλειά στον υπολογιστή. Τώρα με την πανδημία COVID-19, δουλεύω από το σπίτι και ξοδεύω ακόμη περισσότερο χρόνο σχεδιάζοντας και γράφοντας στον υπολογιστή μου. Ανακάλυψα ότι ο πόνος αυξήθηκε και αντιμετωπίζω μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα στο χέρι και στον καρπό μου. Άκουσα για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) και αναρωτιέμαι αν σχετίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα με αυτή την πάθηση. Αν έχω ΣΚΣ, τι μπορώ να κάνω για να βοηθηθώ;  

  Απάντηση:
  Υπάρχουν αρκετές παθολογίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα στο χέρι και τον καρπό. Η αίσθηση μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος μπορούν να προκληθούν στα χέρια από την πίεση των νεύρων, τα οποία μοιάζουν με ηλεκτρικά καλώδια που δίνουν την αίσθηση στα δάκτυλα. Η περιοχή κατανομής των συμπτωμάτων θα μας προσανατολίσει για την πάθηση την οποία έχετε. Είναι τα συμπτώματα σας όλη την ημέρα ή έχετε πόνο μόνο όταν γράφετε στον υπολογιστή; Για την περίπτωση που περιγράφετε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε μια με δύο συχνές παθολογίες που έχουν αυξήσει τη συχνότητα τους στην εποχή της τεχνολογίας. Η πρώτη είναι η τενοντίτιδα γνωστή και ως τενοντοελυτρίτιδα τύπου De Quervain. Αποτελεί έναν τραυματισμό από υπέρχρηση εξαιτίας επαναλαμβανόμενης κίνησης του χεριού και του καρπού. Η δεύτερη παθολογία θα μπορούσε να είναι ένα ΣΚΣ. Δραστηριότητες όπως γράψιμο στον υπολογιστή, σχεδιασμός, κηπουρικές δραστηριότητες, μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις.

  Η τενοντοελυτρίτιδα τύπου De quervain επηρεάζει τους τένοντες προς τη μεριά του αντίχειρα στην πλευρά του καρπού. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο σε αυτή τη μεριά και πόνος, ο οποίος αυξάνεται κατά τις στροφικές κινήσεις του καρπού ή κατά την άρση βάρους. 

  Το ΣΚΣ είναι μια παθολογία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πόνο, μούδιασμα και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάκτυλα. Συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το οποίο περνάει από το κέντρο της παλάμης και του καρπού πιέζεται ή ερεθίζεται με κάποιον τρόπο. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στον αντίχειρα, δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο. Πολλοί ασθενείς με ΣΚΣ αναφέρουν αρχικά τις ενοχλήσεις τη νύχτα και καθώς η παθολογία προχωράει, μπορεί να προκληθεί αδυναμία που θα οδηγήσει σε δυσκολία των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς μέχρι και πτώση αντικειμένων από τα χέρια του.

  Αν τα συμπτώματα σχετίζονται με την τενοντίτιδα De quervain, η χρησιμοποίηση πάγου και ήπια παυσίπονα μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Η καλύτερη θεραπεία είναι όμως να μειωθεί η δραστηριότητα που προκαλεί τις ενοχλήσεις. Για παράδειγμα, αν ο πόνος αυξάνεται κατά τις γραφικές δραστηριότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύστημα υπαγόρευσης με ενεργοποίηση φωνής. Επίσης, πρέπει ο καθένας να μεριμνά για τη σωστή εργονομία του χώρου του, καθώς και τη σωστή στάση σώματος στην εργασιακή του καθημερινότητα. Η θέση του καρπού λοιπόν πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση γιατί όταν καθόμαστε σε λάθος ύψος, ο καρπός θα βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη και θα δημιουργεί πίεση στα νεύρα και στους τένοντες.

  Για να βοηθήσουμε να υποχωρήσουν τα νυχτερινά συμπτώματα από το ΣΚΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νυκτερινός νάρθηκας με μεταλλική ενίσχυση στην παλαμιαία μεριά του καρπού που θα μειώσει τον ερεθισμό του νεύρου. Αν τα συμπτώματα προχωρήσουν πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό για να μας επαληθεύσει τη διάγνωση και να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα της θεραπείας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:39 06/02

  Νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη στη νόσου Αlzheimer αναμένεται να εγκρίνει ο ΕΜΑ

  Πρόκειται για τη λεκανεμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β αμυλοειδές, συσσώρευση του οποίου παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer.

  14:43 06/02

  Μετά από επέμβαση στο μαστό: Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού...

  12:49 06/02

  ΣΦΕΕ: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για την ανταγωνιστικότητα και τη μεταρρύθμιση της φαρμακοβιομηχνίας

  Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς αναφορικά με προκείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη...

  12:40 06/02

  Τιμητική διάκριση της Famar για τη συμβολή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

  Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

  11:47 06/02

  "Mαθαίνω για τον καρκίνο": 17 ενημερωτικά βίντεο με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καρκίνο

  Η έγκυρη ενημέρωση στους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου.

  09:47 06/02

  Παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση - κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα;

  Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, "καθησυχάζει" νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.

  23:59 05/02

  Χιονιάς και έντονο κρύο: Πώς αντιδρά το σώμα μας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

  Χειμώνας είναι, το κρύο και το χιόνι είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά, κάποιες μέρες όμως τα φαινόμενα είναι πιο έντονα. Πώς επηρεάζουν το σώμα μας οι χαμηλές θερμοκρασίες και ποια σημεία του σώματος...

  23:55 05/02

  Πώς καθαρίζουμε το χιόνι με ασφάλεια;

  Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.

  17:32 05/02

  Εμμηνόπαυση και λίμπιντο: Προβλήματα και λύσεις

  Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής της γυναίκας.

  11:41 03/02

  ΠΙΣ: Οφείλουμε να επενδύσουμε σε πρόληψη και θεραπεία για τον καρκίνο

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...

  09:37 03/02

  Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση κατά της COVID-19

  Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.

  16:00 02/02

  Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

  Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

  10:37 02/02

  Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.

  10:13 02/02

  Οι δύο παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια

  Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.