Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 16-Απρ-2021 16:07

    Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

    Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ευχαριστούμε πολύ τον Δρα Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, M.D., ορθοπεδικό χειρουργό, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής κλινικής Υγεία, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία (www.georgokostasorthopaedics.gr).


    κ. Γεωργοκώστα:
    Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξεκίνησα να εμφανίζω πόνο στο δεξί μου χέρι. Είμαι αρχιτέκτονας και πάντα έκανα αρκετή δουλειά στον υπολογιστή. Τώρα με την πανδημία COVID-19, δουλεύω από το σπίτι και ξοδεύω ακόμη περισσότερο χρόνο σχεδιάζοντας και γράφοντας στον υπολογιστή μου. Ανακάλυψα ότι ο πόνος αυξήθηκε και αντιμετωπίζω μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα στο χέρι και στον καρπό μου. Άκουσα για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) και αναρωτιέμαι αν σχετίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα με αυτή την πάθηση. Αν έχω ΣΚΣ, τι μπορώ να κάνω για να βοηθηθώ;  

    Απάντηση:
    Υπάρχουν αρκετές παθολογίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα στο χέρι και τον καρπό. Η αίσθηση μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος μπορούν να προκληθούν στα χέρια από την πίεση των νεύρων, τα οποία μοιάζουν με ηλεκτρικά καλώδια που δίνουν την αίσθηση στα δάκτυλα. Η περιοχή κατανομής των συμπτωμάτων θα μας προσανατολίσει για την πάθηση την οποία έχετε. Είναι τα συμπτώματα σας όλη την ημέρα ή έχετε πόνο μόνο όταν γράφετε στον υπολογιστή; Για την περίπτωση που περιγράφετε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε μια με δύο συχνές παθολογίες που έχουν αυξήσει τη συχνότητα τους στην εποχή της τεχνολογίας. Η πρώτη είναι η τενοντίτιδα γνωστή και ως τενοντοελυτρίτιδα τύπου De Quervain. Αποτελεί έναν τραυματισμό από υπέρχρηση εξαιτίας επαναλαμβανόμενης κίνησης του χεριού και του καρπού. Η δεύτερη παθολογία θα μπορούσε να είναι ένα ΣΚΣ. Δραστηριότητες όπως γράψιμο στον υπολογιστή, σχεδιασμός, κηπουρικές δραστηριότητες, μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις.

    Η τενοντοελυτρίτιδα τύπου De quervain επηρεάζει τους τένοντες προς τη μεριά του αντίχειρα στην πλευρά του καρπού. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο σε αυτή τη μεριά και πόνος, ο οποίος αυξάνεται κατά τις στροφικές κινήσεις του καρπού ή κατά την άρση βάρους. 

    Το ΣΚΣ είναι μια παθολογία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πόνο, μούδιασμα και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάκτυλα. Συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το οποίο περνάει από το κέντρο της παλάμης και του καρπού πιέζεται ή ερεθίζεται με κάποιον τρόπο. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στον αντίχειρα, δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο. Πολλοί ασθενείς με ΣΚΣ αναφέρουν αρχικά τις ενοχλήσεις τη νύχτα και καθώς η παθολογία προχωράει, μπορεί να προκληθεί αδυναμία που θα οδηγήσει σε δυσκολία των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς μέχρι και πτώση αντικειμένων από τα χέρια του.

    Αν τα συμπτώματα σχετίζονται με την τενοντίτιδα De quervain, η χρησιμοποίηση πάγου και ήπια παυσίπονα μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Η καλύτερη θεραπεία είναι όμως να μειωθεί η δραστηριότητα που προκαλεί τις ενοχλήσεις. Για παράδειγμα, αν ο πόνος αυξάνεται κατά τις γραφικές δραστηριότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύστημα υπαγόρευσης με ενεργοποίηση φωνής. Επίσης, πρέπει ο καθένας να μεριμνά για τη σωστή εργονομία του χώρου του, καθώς και τη σωστή στάση σώματος στην εργασιακή του καθημερινότητα. Η θέση του καρπού λοιπόν πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση γιατί όταν καθόμαστε σε λάθος ύψος, ο καρπός θα βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη και θα δημιουργεί πίεση στα νεύρα και στους τένοντες.

    Για να βοηθήσουμε να υποχωρήσουν τα νυχτερινά συμπτώματα από το ΣΚΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νυκτερινός νάρθηκας με μεταλλική ενίσχυση στην παλαμιαία μεριά του καρπού που θα μειώσει τον ερεθισμό του νεύρου. Αν τα συμπτώματα προχωρήσουν πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό για να μας επαληθεύσει τη διάγνωση και να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα της θεραπείας. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.