Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 10:20

  Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε τι τιμές φτάνουν και πόσο διατηρούνται στο αίμα τα αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού μετά από φυσική λοίμωξη, είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Πρόσφατη μελέτη σε κατοίκους της περιοχής του Wuhan στην Κίνα, του επίκεντρου της πανδημίας COVID-19, έδειξε ότι άτομα που μολύνθηκαν με το νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα έναντί του, διατήρησαν σταθερά τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 9 μηνών. Η εργασία με τίτλο "Seroprevalence and humoral immune durability of anti-SARS-CoV-2 antibodies in Wuhan, China: a longitudinal, population-level, cross-sectional study” (Οροεπιπολασμός και χυμική ανοσολογική ανθεκτικότητα των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο Wuhan της Κίνας: μια διαχρονική, σε πληθυσμιακό επίπεδο, συγχρονική μελέτη) δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα κυριότερα αποτελέσματα του άρθρου.

  Ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από μόλυνση με κορονοϊό

  Στόχοι της μελέτης ήταν αφ’ ενός ο προσδιορισμός του οροεπιπολασμού στον πληθυσμό του Wuhan και αφ΄ ετέρου πώς μεταβάλλονται τα επίπεδα των αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εξουδετερωτικών, σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν δείγματα πλάσματος από περίπου 9.500 κατοίκους του Wuhan ξεκινώντας από τον Απρίλιο 2020 (δηλ. μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή),  και σε δύο διαδοχικά διαστήματα, τον  Ιούνιο και τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2020.

  Σημαντικό στοιχείο της εργασίας αυτής ήταν ότι συμπεριλήφθησαν άτομα από οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή και παρέμειναν αρνητικά για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν εκτέθηκαν για δεύτερη φορά στον ιό. Τα δείγματα πλάσματος ελέγχθηκαν με διάφορα τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν το σύνολο των αντι-SARS-CoV-2 ανοσοσφαιρινών (pan-Igs), τα αντισώματα των τάξεων Μ (IgM), G (IgG) και A (IgA) ξεχωριστά, αλλά και τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού.

  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2020, ο σταθμισμένος οροεπιπολασμός στο επίκεντρο της πανδημίας ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 6,9%, και ήταν παρόμοιος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυξημένος επιπολασμός παρατηρήθηκε στις ηλικίες άνω των 66 ετών (9,51%), ενώ ο χαμηλότερος στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών (3,22%). Εντυπωσιακό αποτέλεσμα κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας στην περιοχή του Wuhan ήταν το υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών περιστατικών, που υπολογίστηκε σε πάνω από 80% των θετικών για αντισώματα ατόμων. Επιπλέον, όλοι οι θετικοί για αντισώματα κάτοικοι του Wuhan είχαν αναπτύξει αντισώματα IgG (100%), το 13% είχε και αντισώματα IgM, το 15,8% και αντισώματα IgA, και το πλέον σημαντικό, ποσοστό 40% των θετικών είχαν αναπτύξει ειδικά εξουδετερωτικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2. 

  Η διάρκεια "ζωής" των αντισωμάτων

  Κατά τον επανέλεγχο των ίδιων ατόμων τον Ιούνιο (δηλ. μετά από 2 μήνες) και τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο (δηλ. μετά από 6-9 μήνες), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των ολικών αντισωμάτων (pan-Igs) και κυρίως των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού παρέμειναν σταθερά για τουλάχιστον 9 μήνες. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν εν μέρει αναμενόμενο, καθώς έχει παρατηρηθεί και για άλλους κορονοϊούς, για παράδειγμα η ανοσία έναντι των εποχιακών κορονοϊών διατηρείται για 1-2 χρόνια, άτομα που μολύνθηκαν με τον SARS-CoV του 2003 είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα μέχρι και 2 χρόνια μετά τη λοίμωξη, και το αντίστοιχο διάστημα για τον MERS-CoV ήταν 15 μήνες.  

  Ειδικά στα ασυμπτωματικά άτομα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που ανέπτυξαν ήταν συγκρίσιμα με αυτά των συμπτωματικών περιπτώσεων, αριθμητικά λιγότεροι ασυμπτωματικοί ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη λοίμωξη (ποσοστό 36,2%, έναντι 55,4% στους συμπτωματικούς). Όμως, και στους ασυμπτωματικούς, τα αντισώματα διατηρήθηκαν για τουλάχιστον 9 μήνες.

  Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι:

  1.    Ακόμα και στο επίκεντρο της πανδημίας, την περιοχή του Wuhan με τα περισσότερα καταγραφέντα κρούσματα στον κόσμο (50.000 μέχρι τον Απρίλιο 2020), ο σταθμισμένος οροεπιπολασμός στον πληθυσμό ήταν πολύ χαμηλός (6,9%). Το ποσοστό αυτό απέχει μακράν από το επιδιωκόμενο για την επίτευξη "ανοσίας της κοινότητας", που έχει υπολογιστεί στο 60-70%.

  2.    Το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, φθάνοντας το 80% στην περιοχή του Wuhan. Συνεπώς, πολλοί μολυνθέντες από τον SARS-CoV-2 εμφανίζουν τόσο ήπια συμπτώματα που δεν αξιολογούνται ως συμβατά με COVID-19.

  3.    Τα αντισώματα IgG και τα εξουδετερωτικά αντισώματα στους μολυνθέντες από τον SARS-CoV-2 διατηρούνται για τουλάχιστον 9 μήνες. Συνεπώς, υπάρχει παρατεταμένη προστασία των ατόμων που μολύνθηκαν με φυσική λοίμωξη αλλά και όσων εμβολιάζονται.

  4.    Η διατήρηση της ανοσίας για τουλάχιστον 9 μήνες είναι ανεξάρτητη από το φύλο, την ηλικία και την εμφάνιση ή όχι συμπτωμάτων της COVID-19.   

  Τελικά, από τη μελέτη αυτή διαφαίνεται σαφώς ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι απολύτως απαραίτητος για να επιτύχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο "ανοσία της κοινότητας", να προστατεύουμε τον πληθυσμό που κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη ή από επαναμόλυνση, και συνεπώς να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της πανδημίας.            

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  22:55 05/05

  Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν στηρίζουν την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19

  Ωστόσο, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και μεγάλη συζήτηση.

  16:29 05/05

  Κορονοϊός: Ένας στους τρεις άνω των 70 ετών δεν εμβολιάζεται - Αποκαλυπτικά στοιχεία του ECDC για την Ελλάδα

  Χαμηλότερη η συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία . Μαζικότερη των νεότερων.

  19:20 02/05

  Αυστρία-εμβολιασμοί: Προσπάθεια προσέγγισης των αναποφάσιστων

  ο Αυστριακός υπ. Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν είναι αρνητικός στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

  10:35 02/05

  Βασιλακόπουλος: Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους

  Τι ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  08:02 01/05

  Εμβολιασμοί: Οι 45-49 ετών παίρνουν τη σκυτάλη

  Θα μπορούν να κάνουν και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Έως χθες το απόγευμα είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό συνολικά 130 χιλιάδες πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.

  23:39 30/04

  Κορονοϊός: 21.995 εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο - 944.123 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως

  Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 3.097.693 εμβολιασμοί.

  19:48 30/04

  Reuters: Ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το εμβόλιο της Valneva

  Δύο πηγές εξοικειωμένες με τα σχέδια του μπλοκ ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, εξακολουθούν να πιέζουν για συμφωνία για να ενισχυθεί η...

  16:14 29/04

  Γιατί η Ινδία δεν μπορεί πια να εξάγει εμβόλια

  Παρομοιάζεται με παγκόσμιο φαρμακείο γιατί παράγει και εξάγει εκατομμύρια δόσεις σε Δύση και Αφρική. Τώρα όμως η Ινδία χρειάζεται εμβόλια για να αντιμετωπίσει την έξαρση κρουσμάτων.

  15:45 29/04

  Σκέρτσος: Δεν χρειαζόμαστε αντιφατικά μηνύματα - Να κάνει και η αντιπολίτευση ενεργητική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού

  Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, "δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ένα πεδίο που πρέπει να μας ενώσει όλους, να έχουμε κοινά μηνύματα.

  15:13 29/04

  Στα $157 δισ. οι παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της Covid-19 έως το 2025

  Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων υγείας IQVIA Holdings που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  16:00 28/04

  Μ. Θεμιστοκλέους: Αρχές Μαΐου θα ξέρουμε πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 40-44

  Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 18-30.

  16:23 27/04

  Κ. Μητσοτάκης για τον εμβολιασμό 30-39 ετών: Θωρακιζόμαστε και προστατεύουμε τους αγαπημένους μας

  Προτροπή να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  11:30 27/04

  Η Δανία θα παράγει εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Mette Frederiksen.

  16:13 26/04

  Τα 1.073 φτάνουν τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα

  Ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ακόμα MEGA εμβολιαστικό κέντρο.