Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 15:21

  Η σύγχρονη εποχή στη μεταμόσχευση μαλλιών

  Η σύγχρονη εποχή στη μεταμόσχευση μαλλιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επεμβάσεις της αισθητικής ιατρικής για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και απώλειας μαλλιών

  Είναι γνωστό ότι η συνολική εικόνα ενός ανθρώπου καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση των μαλλιών. Έτσι, ένα άτομο που παρουσιάζει έντονη τριχόπτωση ή απώλεια μαλλιών, έρχεται αντιμέτωπο με μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, η οποία έχει επίδραση τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία του. Οι προεκτάσεις της απώλειας μαλλιών συχνά αφορούν σε χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια και στρες στην καθημερινότητα, οδηγώντας πολλές φορές σε κοινωνική απομόνωση.

  Ευτυχώς, πρόκειται για μια κατάσταση που πλέον μπορεί να αναστραφεί άμεσα. Στη σύγχρονη εποχή η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με νέες τεχνικές οι οποίες διευκολύνουν τη διαδικασία της επέμβασης, προσφέροντας φυσικά και άριστα αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια.

  Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος – χειρουργός, ο οποίος διαθέτει την κατάρτιση και κλινική εμπειρία, είναι το κατάλληλο άτομο για την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων μεταμόσχευσης μαλλιών.

  Πού οφείλεται η απώλεια μαλλιών;

  Η απώλεια μαλλιών οφείλεται -κατά κανόνα- στην ανδρογενετική αλωπεκία (male pattern hairloss). Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση η οποία προκύπτει από τη γενετική προδιάθεση ανισορροπίας σε κάποιες ορμόνες. Σε αυτήν την περίπτωση τα τριχοθυλάκια εμφανίζουν ευαισθησία στα ανδρογόνα, κάτι που οδηγεί στη σταδιακή μικροσκοποποίησή τους (miniaturization),  οι τρίχες προοδευτικά λεπταίνουν και τελικώς πέφτουν.

  Οι παράγοντες που μπορεί να επιτείνουν την απώλεια μαλλιών που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία είναι οι εξής: 

  • Αυξημένο και χρόνιο στρες

  • Κάποιο σοβαρό γεγονός που προκαλεί σοκ στον ασθενή (π.χ. θάνατος αγαπημένου ανθρώπου)

  • Κακή διατροφή

  • Διατροφική διαταραχή, όπως ανορεξία

  • Τακτικές στιλιστικές παρεμβάσεις στα μαλλιά (π.χ. πλεξούδες και αλογοουρές)

  • Χρήση "εχθρικών" προϊόντων για τα μαλλιά (τζελ, λακ, ξηρό σαμπουάν, κ.α.)

  • Ξαφνική απώλεια σωματικού βάρους

  • Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών

  • Χημειοθεραπεία

  Άλλοι αιτιοπαθολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών είναι: 

  • Σιδηροπενική αναιμία

  • Διαβήτης

  • Θυλακικός λειχήνας

  • Ψωρίαση

  • Δερματίτιδα

  • Προβλήματα με τον θυρεοειδή

  • Διάφορες ορμονικές διαταραχές (όπως π.χ. κατά την εγκυμοσύνη)

  Απώλεια μαλλιών: Πότε παρουσιάζεται συνήθως;

  Η απώλεια μαλλιών παρουσιάζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ωστόσο, πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει συχνότερα τον ανδρικό πληθυσμό, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες παρουσιάζουν απώλεια μαλλιών.

  Όσον αφορά στην ηλικία, η τριχόπτωση στους άνδρες μπορεί να ξεκινήσει από την εφηβεία, ενώ επιδεινώνεται σημαντικά στην ηλικία των 30 ετών περίπου. 

  Η πορεία της απώλειας μαλλιών ξεκινάει από το πρόσθιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής με σταδιακή κατεύθυνση προς την κορυφή. 

  Στην περίπτωση των γυναικών, η αυξημένη τριχόπτωση συνήθως παρουσιάζεται μεταξύ 45 και 50 ετών, δηλαδή κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Παρόλα αυτά, ποικίλες ορμονικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση ή απώλεια μαλλιών ακόμα και σε νεότερες ηλικίες, όπως είναι τα 20 με 30 έτη. Η αραίωση μαλλιών στις γυναίκες επηρεάζει ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής (διάχυτη),παρουσιάζοντας εντονότερη απώλεια στην κορυφή.

  Μεταμόσχευση Μαλλιών& Νέες τεχνικές

  Οι σύγχρονες τεχνικές που έχουν σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι οι  FUE&FUT. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται τα τελευταία είκοσι χρόνια και έχουν καθιερωθεί, ειδικά η FUE, ως ελάχιστα επεμβατικές (minimally invasive). Προσφέρουν φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα με απόλυτη ασφάλεια, ενώ περιγράφονται ως εύκολες από τους ασθενείς. 

  Τεχνική FUE

  Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται από το 2002 και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί σημαντικά, κατέχοντας πλέον την 1η θέση στις επιλογές μεταμόσχευσης μαλλιών. Κατά την επέμβαση με την τεχνική FUE τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται ένα προς ένα από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (δότρια περιοχή). Στη συνέχεια, υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία ώστε να εμφυτευθούν τελικά στη λήπτρια περιοχή

  Με τη συγκεκριμένη τεχνική, προκαλείται ελάχιστος τραυματισμός και έτσι δε δημιουργούνται δύσμορφες εκτεταμένες ουλές, καθώς δεν απαιτείται συρραφή. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται μια πλήρως φυσική εικόνα, χωρίς να υπάρχει κάποια υποψία χειρουργικής παρέμβασης από τον εξωτερικό παρατηρητή. 

  Η ελάχιστη επεμβατικότητα της τεχνικής FUE απαλλάσσει τον ασθενή από οποιονδήποτε πόνο μετεγχειρητικά. Επιπλέον, μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική καθημερινότητά του άμεσα.

  Τεχνική FUT

  Κατά τη διαδικασία με την τεχνική FUT πραγματοποιείται αφαίρεση μιας λωρίδας τριχοθυλακίων (τμήμα δέρματος) από τη δότρια περιοχή. Έπειτα, τα τριχοθυλάκια διαχωρίζονται και στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία με σκοπό τη μεμονωμένη εμφύτευσή τους στη λήπτρια περιοχή. 

  Στη δότρια περιοχή από όπου έγινε η αφαίρεση, πραγματοποιείται ειδική συρραφή (τριχοφυτική σύγκλειση),δημιουργώντας μια πολύ λεπτή ουλή. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι ορατή καθώς καλύπτεται από τα περιβάλλοντα μαλλιά.

  Ο ασθενής μετά την επέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει ήπιο πόνο, ο οποίος όμως ελέγχεται με απλά αναλγητικά φάρμακα. Περίπου 10 ημέρες μετά, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, πάντα, φυσικά, υπό τις οδηγίες του γιατρού.

  Αναλόγως με το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τις ανάγκες του ατόμου, οι δύο τεχνικές μπορεί να συνδυαστούν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, στοχεύοντας στο βέλτιστο αποτέλεσμα. 

  Μεταμόσχευση Μαλλιών – Βασικές Πληροφορίες

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μια ασφαλή και ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο χειρουργός που την εφαρμόζει να διαθέτει την κατάλληλη κατάρτιση και εμπειρία. 

  • Η επέμβαση δεν προκαλεί επιπλοκές ή κάποιου τύπου παρενέργειες.

  • Ο ασθενής συνήθως δε βιώνει πόνο μετεγχειρητικά. Σε περίπτωση που αισθανθεί πόνο, αυτός είναι καλά ανεκτός και ρυθμίζεται με απλά αναλγητικά.

  • Η διάρκεια και το κόστος της επέμβασης εξαρτώνται από παράγοντες όπως είναι η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που θα εφαρμοσθεί, καθώς και ο αριθμός των τριχοθυλακίων που απαιτείται να μεταμοσχευθούν. 

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών ενδέχεται να απαιτεί διαφορετικές συνεδρίες για να ολοκληρωθεί σωστά και με ασφάλεια. Ο αριθμός των συνεδριών ορίζεται σύμφωνα με το βαθμό της απώλειας μαλλιών.

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υγιή τριχοθυλάκια της δότριας ζώνης εμφυτεύονται στη λήπτρια ζώνη, εξασφαλίζοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία των τριχών - όπως ακριβώς συμβαίνει στη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας.

  • Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τον 1ο μήνα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών και ο ασθενής ήδη μπορεί να παρατηρήσει τις βελτιώσεις στην εικόνα του. Παρόλα αυτά, η τελική διαμόρφωση της εικόνας των μαλλιών ολοκληρώνεται έπειτα από περίπου 10 μήνες και ο ασθενής πλέον μπορεί να απολαύσει τη νέα αναβαθμισμένη εμφάνισή του.

  • Μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού, η κατάλληλη διάγνωση, η οργάνωση της κλινικής, το καταρτισμένο προσωπικό, ο σωστός και εξατομικευμένος σχεδιασμός για την επέμβαση, καθώς και η επιλογή της/ των κατάλληλων τεχνικών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:07 16/04

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

  Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  12:59 16/04

  Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να μείνουν έγκυοι με δικά τους ωάρια

  Η χορήγηση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος και γοναδοτροπινών φάνηκε πως αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών.

  07:52 16/04

  Έναρξη κλινικών δοκιμών νέου μονοκλωνικού αντισώματος για την COVID-19

  Το μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει στη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID και υποξαιμία.

  07:46 16/04

  Χάρτα δικαιωμάτων: Τα δικαιώματα των ασθενών που πρέπει να θυμόμαστε

  Οι δράσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

  07:18 16/04

  Συνέδριο "Καρδιολογία 2021": Τα μηνύματα των ειδικών

  Ένα σημαντικό συνέδριο για τους καρδιολόγους όλης της χώρας.

  07:12 16/04

  Update: Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός SARS-CoV-2 τα έμβρυα

  Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα.

  06:57 16/04

  Eurolife FFH- Όταν ένα θέλω έχει αξία, πρέπει να παίρνει ζωή

  Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis.

  13:46 15/04

  Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

  Η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας.

  12:13 09/04

  Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τα νέα δεδομένα

  Μελέτη δείχνει πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.

  18:36 08/04

  To PIF χαιρετίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"

  Θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης

  11:51 01/04

  Στυτική δυσλειτουργία: Μια νέα επαναστατική μέθοδος βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία

  Νέα επαναστατική ενδαγγειακή μέθοδος έρχεται να βοηθήσει τους ανδρολόγους. Γράφει ο Θεοδόσιος Μπίσδας, MD, PhD.

  13:56 31/03

  Αραίωση μαλλιών; Μην συμβιβάζεστε πιά!

  Νικήστε την οριστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE.

  13:06 31/03

  Για πρώτη φορά ερευνητές μελέτησαν τη δομή του γονιδιώματος του πλακούντα εγκύων

  Kαι ανακάλυψαν ότι μοιάζει με εκείνη ενός όγκου!

  23:59 29/03

  4 λόγοι για να τρώμε κάθε μέρα γιαούρτι!

  Είναι μια υγιεινή, θρεπτική και εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.

  10:18 29/03

  Παχυσαρκία: Μια αιτία καρκίνου που όμως μπορούμε να προλάβουμε

  Υπολογίζεται ότι το 20% του συνόλου των καρκίνων έχει άμεση σχέση με την παθολογική συσσώρευση λίπους.

  18:34 26/03

  Η μαγνητική μαστού με σκιαγραφικό μειώνει την ανάγκη βιοψίας

  Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφευχθούν βιοψίες.