Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 09:30

  Νέα έρευνα απαντά στο αν μεταδίδεται ο κορονοϊός με το ανθρώπινο σπέρμα

  Νέα έρευνα απαντά στο αν μεταδίδεται ο κορονοϊός με το ανθρώπινο σπέρμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά τη διάρκεια του 2020, επιστήμονες της Cryos, της μεγαλύτερης διεθνούς τράπεζας σπέρματος και ωαρίων, με έδρα τη Δανία, διερεύνησαν κατά πόσον το ανθρώπινο σπέρμα μπορεί να περιέχει τον ιό SARS-CoV-2 και, συνεπώς, να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, διαφάνηκε πως η μόλυνση δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος.

  Η μελέτη διεκπεραιώθηκε από την Cryos International Sperm & Egg Bank και εξέτασε δείγματα σπερματικού υγρού ανδρών με μέση ηλικία τα 32 χρόνια, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με μοριακή εξέταση PCR του σπερματικού υγρού. Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην πρώτη θετική διάγνωση και την ανάλυση του δείγματος ήταν 6 μέρες.

  Ευχάριστα νέα για ζευγάρια και μονήρη άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας.

  Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη σε σχέση με τον Covid-19 που καθησυχάζει  όσους υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας ανά το παγκόσμιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. "Διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης που να συνδέεται με το σπέρμα των ανδρών που έλαβαν μέρος στην μελέτη, αποτέλεσμα σίγουρα καθησυχαστικό για εμάς, ως η μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα σπέρματος, για τις κλινικές που συνεργαζόμαστε και ιδιαίτερα για τους ασθενείς μας,"  δήλωσε η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos στην Κύπρο, Saghar Kasiri.

  Στην αρχή της πανδημίας Covid-19, οι θεραπείες γονιμότητας αναστάλθηκαν σε όλο τον κόσμο για προληπτικούς λόγους. "Όλοι ανέμεναν με ανυπομονησία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον νέο ιό", δήλωσε η κα. Kasiri. "Η γνώση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 στο σπέρμα που χρησιμοποιείται για θεραπείες γονιμότητας, είναι καθησυχαστική."

  Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας της Cryos έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό Journal of Reproductive Physiology and Disease. "Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα σε αυτή την μελέτη. Η Cryos απαρτίζεται από μια ισχυρή ομάδα επιστημόνων, η οποία είναι αφοσιωμένη στην έρευνα και την παροχή βοήθειας σε άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί", ανέφερε η κα. Saghar Kasiri.

  Μια καινούρια μελέτη διεξάγεται από την Cryos για την ποιότητα του σπέρματος

  Επιπρόσθετα, πέραν της ανησυχίας για την ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2 στο σπέρμα, οι επιστήμονες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις  μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού στην ποιότητα του σπέρματος. Αυτό το ερώτημα ενδέχεται να απαντηθεί πολύ σύντομα. Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Hvidovre της Δανίας και την CooperSurgical, η Cryos συμμετέχει σε μια νέα μελέτη που εξετάζει την ποιότητα του σπέρματος ανδρών που έχουν αναρρώσει από τον  Covid-19.

  "Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει τον κίνδυνο μείωσης της ποιότητας του σπέρματος σε άνδρες που διαγνώστηκαν με Covid-19. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δέχθηκαν έντονη κριτική από τους ειδικούς λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας τους και της έλλειψης διαφάνειας. Επομένως, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε μέσω της δικής μας μελέτης αν η ποιότητα σπέρματος επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, μετά από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2", σχολίασε η κα. Saghar Kasiri.

  Έχει σημασία η πορεία της ασθένειας;

  Στο πλαίσιο αυτής της νέας μελέτης, θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να δώσουν δείγματα αίματος και σπέρματος τα οποία θα υποβληθούν σε μοριακές εξετάσεις PCR, για περίοδο 6 μηνών μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19. Σκοπός της μελέτης είναι να διαπιστωθεί αν η σοβαρότητα της πορείας της ασθένειας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

  "Όσα περισσότερα μπορέσουμε να  κατανοήσουμε για τις επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2 στο αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε στη δημιουργία οικογένειας.  Ως η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στον κόσμο έχουμε επίσης ευθύνη για την ασφάλεια των δοτών μας, καθώς και για την παροχή υψηλής ποιότητας σπέρματος και ωαρίων από επιλεγμένους/ες και ελεγμένους/ες δότες και δότριες ανεξαρτήτως φαινότυπου και εθνικής καταγωγής."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  19:09 10/04

  Κορονοϊός: Πρόστιμα 399.200€ στους ελέγχους τήρησης των μέτρων την Παρασκευή

  Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν συνολικά 89.780 ελέγχους και κατέγραψαν 1.216 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

  11:26 10/04

  Ινδία: Ρεκόρ με 145.384 κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα

  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία ανέρχεται πλέον σε 13,21 εκατομμύρια και είναι ο τρίτος υψηλότερος στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

  09:37 10/04

  Γερμανία: 24.097 κρούσματα και 246 θάνατοι από κορονοϊό το προηγούμενο 24ωρο

  Σε 78.249 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

  09:10 10/04

  Βραζιλία: Πάνω από 90.000 κρούσματα κορονοϊού και 3.693 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

  Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 348.718 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 13.373.174 μολύνσεων.

  09:03 10/04

  FDA: Δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ θρομβώσεων και του εμβολίου της Johnson&Johnson

  Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων διερευνά περιστατικά στις ΗΠΑ.

  08:14 10/04

  Αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα, μειώθηκε όμως ο ρυθμός μετάδοσης

  Οι επιδημιολογικοί δείκτες που καταγράφουν άνοδο και ποιοι σημάδια σταθεροποίησης.

  22:58 09/04

  Ο Παναμάς ενέκρινε τη χρήση του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού της Sinovac

  H χορήγηση άδειας κατεπείγουσας χρήσης θα βοηθήσει τη χώρα της κεντρικής Αμερικής να εξασφαλίσει τα εμβόλια που χρειάζεται για την ανοσοποίηση του πληθυσμού της κατά του ιού.

  22:56 09/04

  Καναδάς: Αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού ζητά ο Τριντό

  Καθώς η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού δεν μπορεί να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας.

  21:22 09/04

  Αυστρία: Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

  Στο πλαίσιο των εμβολιασμών που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

  21:13 09/04

  Γαλλία: Στη Νίκαια το μεγαλύτερο κέντρο εμβολιασμών στη χώρα

  Στόχος ο εμβολιασμός πάνω από 5.000 ανθρώπων την ημέρα.

  21:07 09/04

  Ιταλία: 18.938 νέα κρούσματα και 718 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

  Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, αργά αλλά σταθερά το "τρίτο κύμα" του κορονοϊού στην χώρα άρχισε να αποδυναμώνεται.

  20:24 09/04

  Κύπρος: Κανένας θάνατος, 601 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

  Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 50.589.

  19:23 09/04

  Β. Κοντοζαμάνης: Έχουν διατεθεί 246.700 self tests σε μαθητές - εκπαιδευτικούς

  Από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια.

  18:25 09/04

  Β. Παπαευαγγέλου: Παραμένει επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο

  Καταγράφεται μεγάλη ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ έχουμε μετάδοση και στους εξωτερικούς χώρους.

  17:31 09/04

  Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 790 διασωληνωμένους, 2.747 νέα κρούσματα

  Στα 1.248 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 379 στη Θεσσαλονίκη, 111 στην Αχαΐα, 90 τα υπό διερεύνηση. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία είναι 559. (update)