Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 09:02

  Ιχθυέλαιο: 3 οφέλη στην υγεία των ανδρών

  Ιχθυέλαιο: 3 οφέλη στην υγεία των ανδρών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ιχθυέλαιο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής, πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του στην καλή μας υγεία και συγκεκριμένα στην υγεία των ανδρών; 

  Το ιχθυέλαιο και τα πολύτιμα λιπαρά οξέα

  Το ιχθυέλαιο προέρχεται από διάφορα είδη λιπαρών ψαριών, όπως τόνο, ρέγκα και σκουμπρί. Είναι ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής χάρη στην μεγάλη του περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν μπορεί να μπορεί να παρασκευάσει μόνος του οργανισμός. Δύο από τις πιο γνωστές μορφές ω3 είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαενοϊκό οξύ (DHA). Η επαρκής πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με οφέλη υγείας και κυρίως με την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική υγεία. 

  Τα πιθανά οφέλη από το ιχθυέλαιο στην υγεία των ανδρών

  Διανοητική υγεία

  Έρευνες που έχουν γίνει συσχετίζουν την κατάθλιψη με χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Σε μια μικρή μελέτη σε 23 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research βρέθηκε ότι η χορήγηση συμπληρώματος ω3 βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε 3 εβδομάδες.

  Ένας άλλος ενδιαφέρον συσχετισμός, είναι ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα προβλήματα μνήμης. Όπως δείχνει μελέτη η χορήγηση DHA, μόνου ή σε συνδυασμό με ΕΡΑ, μπορεί να βελτιώσει σε κάποιους ανθρώπους τα προβλήματα μνήμης. 

  Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων με λιπαρά ωμέγα 3 μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της διανοητικής φθοράς, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ανασκόπηση του 2019  επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

  Καρδιαγγειακή υγεία

  Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μία από τις βασικές αιτίες θανάτου στους άντρες - αλλά πλέον και στις γυναίκες. Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες η κατανάλωση ιχθυελαίου μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, μειώνοντας ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, το ιχθυέλαιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί σημαντικά η HDL "κακή" χοληστερόλη. 

  Γονιμότητα

  Το ιχθυέλαιο φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα στους άντρες. Μελέτη του 2020 σε νέους άντρες , βρήκε πως εκείνοι που κατά δήλωσή τους κατανάλωναν συμπλήρωμα διατροφής με ιχθυέλαιο είχαν υψηλότερο όγκο και ποιότητα σπέρματος. Είχαν επίσης πιο υγιές προφίλ στη θυλακιοτρόπο ανθρώπινη ορμόνη (FSH) και την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), οι οποίες είναι και οι δύο βασικές για τη ρύθμιση της παραγωγής σπέρματος. Παρότι η μελέτη δεν μπορεί να καταλήξει ότι η βελτίωση οφείλεται στο ιχθυέλαιο, υποδεικνύει πως μπορεί να παίζει ρόλο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:10 12/05

  Η VIATRIS Inc. και η GENESIS Pharma ανακοινώνουν τη νέα στρατηγική τους συνεργασία στην Ελλάδα

  Βάσει της νέας συνεργασίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την αποκλειστική εμπορική διάθεση του βιοομοειδούς σκευάσματος της Viatris στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας.

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  08:34 10/05

  COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

  Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  23:59 09/05

  Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

  Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.