Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 10:28

  Έγκριση νέας θεραπείας CART-T για το λέμφωμα

  Έγκριση νέας θεραπείας CART-T για το λέμφωμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) είναι μία ταχέως εξελισσόμενη, επιθετική νόσος και η πιο συχνή μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος, που αποτελεί ένα στα τρία διαγνωσθέντα περιστατικά. Το 73% των ασθενών δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση ή εμφανίζουν υποτροπή ύστερα από τη δεύτερη γραμμή θεραπείας ή σε μεταγενέστερο στάδιο. Για τους ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή ή δεν εμφανίζουν ανταπόκριση στις πρώτες θεραπείες, οι συμβατικές θεραπευτικές επιλογές που προσφέρουν διατήρηση της ανταπόκρισης είναι περιορισμένες και το διάμεσο προσδόκιμο ζωής ανέρχεται σε 6 μήνες περίπου. Στόχος της θεραπείας στο διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα είναι πρόθεση για ίαση με οριστική θεραπεία. Χρειάζονται πρόσθετες επιλογές στο υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα για να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης της ανταπόκρισης σε αυτούς τους ασθενείς. 
  "Οι άνθρωποι που πάσχουν από υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο θεραπευτικό ταξίδι, σε σωματικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο", δήλωσε η Meghan Gutierrez, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Ερευνών Λεμφώματος. "Το lisocabtagene maraleucel είναι μια καινοτόμος θεραπεία που προσφέρει μια νέα επιλογή στους ασθενείς και έναν ακόμα λόγο για να διατηρούν την ελπίδα τους για το μέλλον".

  Η έγκριση του FDA για τη νέα θεραπεία

  Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το lisocabtagene maraleucel (liso-cel), μία θεραπεία με Τ-κύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (chimeric antigen receptor [CAR] T cells) που στοχεύει στο CD19. Στοχεύει στη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα ύστερα από τη λήψη δύο ή περισσοτέρων γραμμών συστηματικής θεραπείας.

  Κάποια βασικά δεδομένα

  - Η έγκριση είναι για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα ύστερα από τη λήψη δύο ή περισσοτέρων γραμμών συστηματικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) χωρίς άλλο προσδιορισμό (συμπεριλαμβανομένου του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα που προέρχεται από βραδείας εξέλιξης λέμφωμα), του υψηλής κακοήθειας λεμφώματος από B-κύτταρα, του πρωτοπαθούς λεμφώματος μεσοθωρακίου από μεγάλα Β-κύτταρα και του οζώδους ή λεμφοζιδιακού λεμφώματος βαθμού 3B.

  - Το lisocabtagene maraleucel δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

  - Το lisocabtagene maraleucel είναι μία κυτταρική θεραπεία CAR T που στοχεύει στο CD19 με καθορισμένη σύνθεση και χρήση της περιοχής συνδιέγερσης 4-1BB.

  - Το lisocabtagene maraleucel χορηγείται ως καθορισμένη σύνθεση για να μειωθεί η διακύμανση της δόσης των CD8 και CD4 Τ-κυττάρων. Η σηματοδότηση 4 1BB ενισχύει την έκπτυξη και τη διατήρηση του lisocabtagene maraleucel.

  - Το lisocabtagene maraleucel προσφέρει μια δυνητικά οριστική θεραπεία. Μία δόση του lisocabtagene maraleucel περιέχει 50 έως 110 x 106 CAR-θετικά βιώσιμα T-κύτταρα (αποτελούμενη από 1:1 CAR-θετικά βιώσιμα CD8 και CD4 T κύτταρα). 

  "Το lisocabtagene maraleucel, μία θεραπεία με Τ-κύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κλινική πρακτική, προσφέροντας στα άτομα που ζουν με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα την ευκαιρία να πετύχουν διατήρηση της ανταπόκρισης με μια εξατομικευμένη θεραπευτική εμπειρία", δήλωσε ο Samit Hirawat, M.D., επικεφαλής ιατρός της Bristol Myers Squibb. "Η έγκριση από τον FDA αντικατοπτρίζει τη βαθιά αφοσίωσή μας στην προώθηση της έρευνας κυτταρικών θεραπειών, αναπτύσσοντας καινοτόμες θεραπείες και υποστηρίζοντας τους ασθενείς σε κάθε στάδιο του θεραπευτικού ταξιδιού τους".  

  Η Bristol Myers Squibb σχεδιάζει να παρασκευάζει το lisocabtagene maraleucel για κάθε μεμονωμένο ασθενή στις υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις κυτταρικής ανοσοθεραπείας της εταιρείας στο Μπόθελ της Ουάσινγκτον. Το lisocabtagene maraleucel παρέχει χρόνο ολοκλήρωσης κύκλου θεραπείας 24 ημερών, καθώς και επιλογές νοσοκομειακής ή εξωνοσοκομειακής χορήγησης. 

  "Στη μελέτη TRANSCEND NHL 001, το lisocabtagene maraleucel προσέφερε διατηρούμενη ανταπόκριση σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα. Η μελέτη TRANSCEND έδειξε επίσης το εφικτό της εξωνοσοκομειακής διαχείρισης, η οποία είναι ουσιαστική για τους ασθενείς, τους ιατρούς και το σύστημα υγείας", δήλωσε ο Jeremy Abramson, M.D., M.M.Sc., διευθυντής του προγράμματος λεμφώματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και κύριος ερευνητής της μελέτης TRANSCEND NHL 001. "Χάρη σε αυτή την έγκριση, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα με μεγάλα B-κύτταρα οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές συστηματικής θεραπείας". 

  Το lisocabtagene maraleucel έχει λάβει τον χαρακτηρισμό Φαρμάκου προτεραιότητας PRIME (PRIority MEdicine) για υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας (MAA) βρίσκεται υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:52 16/04

  Έναρξη κλινικών δοκιμών νέου μονοκλωνικού αντισώματος για την COVID-19

  Το μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει στη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID και υποξαιμία.

  07:46 16/04

  Χάρτα δικαιωμάτων: Τα δικαιώματα των ασθενών που πρέπει να θυμόμαστε

  Οι δράσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

  07:18 16/04

  Συνέδριο "Καρδιολογία 2021": Τα μηνύματα των ειδικών

  Ένα σημαντικό συνέδριο για τους καρδιολόγους όλης της χώρας.

  07:12 16/04

  Update: Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός SARS-CoV-2 τα έμβρυα

  Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα.

  06:57 16/04

  Eurolife FFH- Όταν ένα θέλω έχει αξία, πρέπει να παίρνει ζωή

  Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis.

  08:27 15/04

  Παρενέργειες εμβόλιο AstraZeneca: Όσα γνωρίζουμε σήμερα

  Το εμβόλιο της Οξφόρδης- AstraZeneca μπορεί, όπως κάθε εμβόλιο ή φάρμακο, να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

  08:00 15/04

  #Put a period to bad periods - Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη νόσο Von Willebrand

  Η νόσος Von Willebrand σχετίζεται με την έντονη μηνορραγία και επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως.

  08:59 14/04

  Ένας top λόγος να στείλετε σήμερα το #6 για άσκηση

  Η παρατεταμένη έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο βαριάς Covid-19, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:21 14/04

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πώς "λειτουργεί", πώς δρα στον οργανισμό και οι μελέτες

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson βασίζεται στις γενετικές οδηγίες του ιού για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας.

  08:10 14/04

  Πανελλαδική έρευνα: "Πανδημία, Lockdown και Κάπνισμα- Συνήθειες και Κοινωνικές Τάσεις"

  Επιτακτική η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

  09:21 13/04

  Μειωμένα τα αντισώματα μετά τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκατασταλμένους

  Τι σχολίασε σχετικά με αυτό το θέμα η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  09:03 13/04

  Εμβόλια COVID και θρομβώσεις: Γιατί και πώς μπορεί να συνδέονται

  Πώς μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις; Όλα τα δεδομένα που ερευνά σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

  11:56 12/04

  Παίρνετε αντιβίωση; Να γιατί πρέπει να πάρετε και προβιοτικά

  Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

  09:17 12/04

  Νέα έρευνα: Πόσο συχνά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ παιδιά με COVID-19

  Ένα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ.

  23:59 11/04

  Ξηροί καρποί για πιο υγιές βάρος: Ποιους να προτιμήσετε

  Ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που ταιριάζουν σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους;

  16:59 09/04

  38% μείωση θανάτου σε ασθενείς COVID-19 με θεραπεία με baricitinib

  Τι έδειξαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.