Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Φεβ-2021 08:27

  Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες

  Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με τίτλο: "Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες".

  Συντονιστές του σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού Κέντρου "Metropolitan Hospital" Πειραιά, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση και μεταξύ άλλων ανέδειξε τη σημαντική συμβολή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην παρακολούθηση αλλά και στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Σ.Δ. και η κα Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σ.Δ Πειραιά και Νήσων και Αντιπρόεδρος Α’ Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη των ανθρώπων με Σ.Δ. για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση για την επίτευξη του ενός και μοναδικού στόχου: την καλή ρύθμιση του Σ.Δ.

  Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η Δρ. Καίτη Τρικαλινού, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελήτρια Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού Κέντρου ’’Metropolitan Hospital’’ Πειραιά  και ο Δρ. Αλέξανδρος Καμαράτος, Παθολόγος – Διαβητολόγος MD, PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος  Διαβητολογικού Κέντρου  - Συντονιστής Εκπαίδευσης Γενικών Ιατρών  Γ.Ν. Πειραιά ’’Τζάνειο’’ ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες: "Η αξία της αυτοπαρακολούθησης στον Σ.Δ., και ‘’Τρόποι και συστήματα παρακολούθησης’’, αντίστοιχα, όπου, εκτός των άλλων παρουσίασαν και τα πλέον σύγχρονα συστήματα στιγμιαίας παρακολούθησης και συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, με ενδιαφέρουσες και άριστα τεκμηριωμένες παρουσιάσεις.

  Την τελευταία ενότητα του επιστημονικού προγράμματος με τίτλο: ‘’Από την εντατικοποίηση της ινσουλινοθεραπείας στη σύγχρονη αντιμετώπιση του Σ.Δ. Αντλίες ινσουλίνης: Τα νεότερα από τη θεωρία στην πράξη’’ ανέπτυξε η Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, PhD, MSc στη Βιοστατιστική, Επιμελήτρια Α’, Α’ Παθολογικό Τμήμα και Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. Πειραιά ‘’Τζάνειο’’, η οποία παρουσίασε διεξοδικά την εξέλιξη στη χορήγηση της ινσουλίνης από το εντατικοποιημένο σχήμα στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και αφού παρουσίασε τις νεότερες συσκευές, αναφέρθηκε λεπτομερειακά στο πρώτο, άρτι αφιχθέν στη χώρα μας, υβριδικό κλειστό σύστημα συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης και στην λειτουργία του. 

  Τους παραπάνω ομιλητές πλαισίωσαν άτομα με Σ.Δ. χρήστες των τεχνολογιών, που κατέθεσαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τα ευεργετικά αποτελέσματα των τεχνολογιών στην παρακολούθηση και τη αντιμετώπιση του Διαβήτη τους. 

   Στο δεύτερο, επίσης, πολύ ενδιαφέρον μέρος της εκδήλωσης, η  Δρ. Μαρία Πανουσοπούλου Med Chem Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών – Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών,  Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ, Διεύθυνση Στρατηγικού  Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε συνοπτικά τους συμμετέχοντες σχετικά με τις παροχές  του ΕΟΠΥΥ στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και τις αποζημιώσεις των  αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών υλικών αλλά και των ιατρικών εξετάσεων, καθώς και για τις διαδικασίες ένταξης των νέων τεχνολογιών στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ. 

  Τέλος, ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., Βιολόγος, MSc ‘’Φροντίδα στον Σ.Δ.’ αναφέρθηκε στις επίμονες και άοκνες προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στις παρούσες συγκυρίες της πανδημίας, που  έχουν στο επίκεντρο τους, τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ. και στοχεύουν στην προστασία τους από τον επικίνδυνο κορονοϊό  στον εργασιακό τους χώρο. Οι προσπάθειες όμως, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος , προσκρούουν σε ώτα μη ευήκοα!  Αναφέρθηκε, επίσης, σφαιρικά στις διεκδικήσεις από το Σύστημα Υγείας καθώς και στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

  Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος  στους εκπροσώπους των εταιρειών Medtronic, Abbott Laboratories και Menarini  Diagnostics, που ήταν οι μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης. Έτσι ο κος Γιάννης Γαβριατόπουλος, ο κος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και η κα Εύα Κωνσταντάκη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν και παρουσίασαν τα νέα τεχνολογικά τους προϊόντα, που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Με το πέρας των ομιλιών, τον συντονισμό των ερωτήσεων του κοινού ανέλαβε η κα Μαρία Τριανταφύλλου, Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. – Δημοσιογράφος

  Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των μεγάλων χορηγών Medtronic, Abbott Laboratories, Menarini Diagnostics, των χορηγών Ascensia, Φαρμασέρβ-Λίλλυ και Accu-chek Roche Diabetes και του υποστηρικτή Medical Pharmaquality  AE.

  Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Γκόλφω Γεμιστού, δήλωσε: "Ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας του Covid-19, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για ακόμη μία φορά, με αφορμή το κοινό μας σημείο, το Διαβήτη μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε  διαδικτυακά, να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας γύρω από αυτόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκλεκτούς επιστήμονες που πλαισίωσαν το σεμινάριο μας, τους χορηγούς της εκδήλωσης για την άψογη συνεργασία και την υποστήριξη, την εταιρεία Medtronic για την παραχώρηση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας,  την εταιρεία ’’Perception’’ για την άριστη διοργάνωση, την κα Μαρία Τριανταφύλλου για το συντονισμό των ερωτήσεων, και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του καθώς και τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για τη σημαντική συμμετοχή τους!".


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.