Σάββατο, 06-Φεβ-2021 10:05
Εμβόλιο της AstraZeneca: Τα δύο καλά νέα που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα της πανδημίας
Μπορεί η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας να μπαίνουν σε πιο αυστηρό lockdown, ωστόσο αν δούμε τη συνολική εικόνα έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Τα εμβόλια όλων των εταιρειών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ δείχνουν αποτελεσματικά και προσφέρουν υψηλό ποσοστό προστασίας από σοβαρή νόσηση, ειδικά στους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν περισσότερο.
Και παρότι υπάρχουν καθυστερήσεις που αλλάζουν το εμβολιαστικό πλάνο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα ελεγχθεί και σταδιακά θα υποχωρήσει.
Το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του Κεντ, της παραλλαγής του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην Βρετανία, όπως και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα δεδομένα, υπό μορφήν προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, δίνουν στοιχεία από πρόσφατες αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην μείωση του χρόνου αναπαραγωγής και του ιικού φορτίου, γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται σε μειωμένη μετάδοση της νόσου, αναφέρει το Πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει δημοσίευση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να απαντήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. "Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Οργανισμό Public Health England, μιλάνε για 20% αύξηση στο attack rate σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Οι πιθανότητες μετάδοσης όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, είναι κατά 20% περισσότερο αυξημένες σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου. Ωστόσο αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα μέτρα ατομικής υγιεινής", κατέληξε.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά.
Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η νέα βάση: κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και λιπαρά.
Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.
Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.
μετά από παρέμβαση του ΙΣΑ.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.