Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 08:12

  Κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα: Την απάντηση θα δώσει η καλλιέργεια κολπικού υγρού

  Κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα: Την απάντηση θα δώσει η καλλιέργεια κολπικού υγρού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευσταθία Χρήστου, Msc.MD. Βιοπαθολόγος - Μικροβιόλογος, ιδιοκτήτρια και επιστημονικά υπεύθυνη των διαγνωστικών εργαστηρίων Mikrolab εξηγεί το ρόλο της καλλιέργειας κολπικού υγρού στην καλή γυναικολογική υγεία. 

   

  Τα βασικά παθογόνα του κόλπου, η διερεύνηση και η θεραπεία

  Η καλλιέργεια κολπικού υγρού παράλληλα με την  άμεση μικροσκόπηση νωπού παρασκευάσματος μας δίνει πλήθος πληροφοριών όσον αφορά τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου αλλά και για την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η καλλιέργεια χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ξεκινώντας από την απλή αερόβια, αναερόβια στην οποία θα αναζητήσουμε τη candida sp. Πρόκειται για βασικό μύκητα που προκαλεί κολπίτιδα με συμπτώματα έντονου καύσου και φαγούρας με λευκωπό έκκριμα το οποίο μοιάζει με "κομμένο γάλα"  και για τη θεραπεία χρειάζεται αντιμυκητισιακή αγωγή. Η candida sp πολλές φορές θεραπεύεται με δυσκολία. Εάν όντως υπάρχει αντίσταση, σε αυτή τη περίπτωση πραγματοποιείται  αντιμυκητόγραμμα το ποιο αναδεικνύει τη κατάλληλη θεραπεία 

  Ένα άλλο βασικό παθογόνο του κόλπου είναι ο β- αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδος Β (strept.agalactiae ). Το παθογόνο αυτό προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα κολπίτιδας και πρέπει να ελέγχεται στην κύηση μεταξύ 35ης και 37ης εβδομάδας καθώς αποτελεί αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας των νεογνών. Η θεραπεία του είναι απλή καθώς είναι ευαίσθητος στη πενικιλίνη.

  Η Gardnerella Vaginallis ή αλλιώς αιμόφιλος του κόλπου είναι ένα πλειομορφικό αερόβιο, αναερόβιο βακτήριο το οποίο προκαλεί κολπίτιδα με δύσοσμο έκκριμα. Συναντάται αρκετά συχνά και θεραπεύεται εύκολα με συγκεκριμένη αγωγή.

  Ένα άλλο παθογόνο του κόλπου είναι το παράσιτο τριχομονάδα. Αυτό το παθογόνο μεταδίδεται σεξουαλικώς, προκαλεί κολπίτιδα με αίσθημα καύσου και πολλές φορές μπορεί να συναντηθεί και στη γενική εξέταση ούρων.

  Εκτός των παθογόνων μικροοργανισμών στη καλλιέργεια κολπικού υγρού αναπτύσσεται επίσης η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου , "τα καλά μικρόβια", οι γαλακτοβάκιλλοι που δρουν προστατευτικά στο περιβάλλον του κόλπου.

  Τα gram αρνητικά μικρόβια, όπως το E.COLI , η Klebsiella sp. όταν ανευρίσκονται σε μικρή ανάπτυξη άνευ πυοσφαιρίων και με ύπαρξη καλής φυσιολογικής χλωρίδας δεν αξιολογούνται. Σε περίπτωση ύπαρξης πολλών πυοσφαιρίων και μειωμένης χλωρίδας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

  Η λήψη των δειγμάτων κολπικού και τραχηλικού πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα της εξέτασης. 

  Παθογόνα στον τράχηλο

  Τα παθογόνα που αναφέραμε αφορούν τη παθογένεια του κόλπου, υπάρχουν και μικροοργανισμοί όμως που αποικίζουν τον τράχηλο. Αυτοί είναι το ουρεόπλασμα (ureoplasma urealiticum ), το mycoplasma hominis και τα χλαμύδια. Τα συγκεκριμένα παθογόνα προκαλούν τραχηλίτιδα όταν η ανάπτυξη είναι > 1000 cfu /ml και θα πρέπει να ελέγχονται στη κύηση καθότι ενοχοποιούνται για εμφάνιση αποβολών. Η ανάπτυξη της τάξεως του 1000 ή 10000 cfu/ml συνηγορεί υπέρ αποικισμού και συνήθως δε χρήζει αγωγής, βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμούνται με τη κλινική εικόνα και εξέταση από τον θεράποντα γυναικολόγο. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:36 01/03

  Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ο σοβαρός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

  Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

  09:03 01/03

  Να γιατί πρέπει να κάνουμε διαχείριση άγχους!

  Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.