Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 09:48

  Έντονη τριχόπτωση εν μέσω lockdown;

  Έντονη τριχόπτωση εν μέσω lockdown;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όπως όλοι, έτσι κι εσείς διανύετε ένα δεύτερο lockdown προσπαθώντας να προσαρμοστείτε σε μια νέα ομαλότητα. Ετοιμάζεστε για επαγγελματικό meeting στο Zoom, λούζετε και χτενίζετε τα μαλλιά σας όταν ξαφνικά βλέπετε την χτένα γεμάτη τρίχες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Χάνετε τα μαλλιά σας; Εξηγεί τους λόγους και προτείνει τρόπο αντιμετώπισης ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

  "Τους τελευταίους μήνες από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι δερματολόγοι και πολύ περισσότερο όσοι είμαστε εξειδικευμένοι σε θεραπείες τριχόπτωσης και αποκατάστασης των μαλλιών, έχουμε παρατηρήσει ένα ανησυχητικό μοτίβο: όλο και περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα αραίωσης των μαλλιών τους κατά τη διάρκεια του lockdown”, υποστηρίζει ο Dr. Τζερμιάς. 

  Ποιοι παράγοντες εντείνουν την τριχόπτωση και την απώλεια μαλλιών;

  "Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε έχει αναμφισβήτητα σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική μας υγεία. Η τριχόπτωση αποτελεί μια από τις δυσάρεστες ‘παρενέργειες’ αυτής της κατάστασης”, επισημαίνει ο γιατρός και εξηγεί τους λόγους που εντείνουν την απώλεια των μαλλιών εν μέσω καραντίνας.

  - Έντονο στρες: Η τριχόπτωση λόγω άγχους συμβαίνει όταν τα μαλλιά περνούν από την φάση ανάπτυξης στην φάση ανάπαυσης. Αυτό συμβαίνει μετά από μια στρεσογόνο αιτία, η οποία μπορεί να είναι είτε σωματική είτε ψυχολογική. Αν υποθέσουμε ότι στην καθημερινή μας ζωή αντιμετωπίζουμε διάφορες δόσεις άγχους, μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχουν αυξηθεί με την πανδημία. Ωστόσο, η σημαντικότερη αιτία για τη συνεχιζόμενη απώλεια μαλλιών είναι το άγχος που δημιουργείται όταν βλέπουμε να συμβαίνει η τριχόπτωση. Όταν αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι χάνουμε τα μαλλιά μας, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. 

  - Lockdown και αλλαγές στην καθημερινότητα: Με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα πλαίσια. Για όσους συνήθιζαν να κάνουν εξωτερικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση, η μείωση της βιταμίνης D έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γενική τους υγεία και φυσικά στην υγεία των μαλλιών τους. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο. Τυχόν μείωση των θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων στο τριχωτό της κεφαλής. 

  Μπορεί να σταματήσει η τριχόπτωση και να αποκατασταθεί η πυκνότητα των μαλλιών;

  τριχόπτωση και γενικά η αραίωση των μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το ζήτημα είναι να αντιδράσετε άμεσα και να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε”, επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς. Αρχικά, θα πρέπει να κάνετε τριχοσκόπηση, που είναι η πιο αναλυτική μέθοδος διάγνωσης. Με αυτή την εξέταση γίνεται λεπτομερής μελέτη των τριχοθυλακίων, ενώ σε συνδυασμό με το γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης ανιχνεύεται η πραγματική αιτία και καθορίζεται η θεραπεία που ταιριάζει στην κάθε περίπτωση. Η τριχοσκόπηση επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με συγκριτικές εικόνες πριν και μετά τη θεραπεία. 

  "Υπάρχουν σύγχρονες, μη επεμβατικές θεραπείες για την ανδρική τριχόπτωση που μπορούν να ενδυναμώσουν αποτελεσματικά τα τριχοθυλάκια και να αποκαταστήσουν την πυκνότητα των μαλλιών”, εξηγεί ο γιατρός. Μεταξύ αυτών, η αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® TruPRP, η φωτοθεραπεία με χρήση LASER χαμηλής ισχύος, η θεραπεία πλάσματος PRP εμπλουτισμένο με όζον, η οξυγονοθεραπεία, αλλά και θεραπείες βασισμένες σε δραστικές φαρμακευτικές ουσίες.  Η συνδυαστική δράση τους ανά περίπτωση ενεργοποιεί τα τριχοθυλάκια και διεγείρει την τριχοφυΐα. 

  "Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μία θεραπεία αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα όταν ο οργανισμός δεν υποφέρει από έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα, που ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών”, τονίζει ο Dr. Τζερμιάς. "Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να επέμβουμε με την ειδική βιταμινοτεχνία που διαθέτουμε στις κλινικές μας για να δημιουργούμε τα σκευάσματα βιταμινών, απαραίτητα για τον οργανισμό σας”.

  Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:36 01/03

  Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ο σοβαρός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

  Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

  09:03 01/03

  Να γιατί πρέπει να κάνουμε διαχείριση άγχους!

  Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.