Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 08:34
Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα

O καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των καρκίνων, ενώ το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές.
Πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η μόλυνση με τον ιό HPV, η έκθεση στην ακτινοβολία και σε βλαβερές χημικές ουσίες, όπως ο αμίαντος. Άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες είναι η φτωχή σε λαχανικά διατροφή αλλά και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. Για χρόνια οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές ήταν η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και οι κλασικές ανοιχτές χειρουργικές μέθοδοι καθώς και ο συνδυασμός τους ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας. Όμως τα τελευταία 20 χρόνια η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου προόδευσε εξαιρετικά εστιάζοντας σε λιγότερο ακρωτηριαστικές τεχνικές και στη διατήρηση των οργάνων στο μέγιστο βαθμό. Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής με laser και τα τελευταία χρόνια και με τη διαστοματική ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci, που συγκαταλέγεται στις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές.
H διαστοματική ρομποτική χειρουργική έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε αρκετά κέντρα σε όλο τον κόσμο ως ασφαλής εναλλακτική χειρουργική μέθοδος σε ασθενείς με καλοήθεις αλλά και πρώιμες κακοήθεις βλάβες της περιοχής κεφαλής και τραχήλου. Ενδείξεις για την εφαρμογή είναι η φαρυγγοπλαστική και η χειρουργική της ρίζας της γλώσσας στην περίπτωση των καλοήθων παθήσεων, όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, ενώ στις κακοήθεις παθήσεις η αφαίρεση όγκων από τη βάση της γλώσσας, τις αμυγδαλές, το λάρυγγα και η διερεύνηση για τον εντοπισμό του καρκίνου σε περιπτώσεις ασθενών με μεταστατικό καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας.
Σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική, η διαστοματική χειρουργική έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
• Γρηγορότερη επάνοδο στις δραστηριότητες. • Λιγότερες επιπλοκές. • Μειωμένη πιθανότητα για μακροχρόνια προβλήματα κατάποσης. • Μικρότερης διάρκειας νοσηλεία. • Λιγότερες ουλές. • Μικρότερο ποσοστό φλεγμονών. • Μειωμένη πιθανότητα για μετάγγιση αίματος. • Αποφυγή της τραχειοστομίας ως ρουτίνας. • Δυνατότητα επανεγχείρησης. • Καλύτερη προσπέλαση σε σχέση με το Laser CO2 σε ασθενείς με περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και περιορισμένο εύρος στη διάνοιξη του στόματος.
Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ζήτημα αν τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι ισοδύναμα με αυτά των κλασικών τεχνικών.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήχου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημoνικό συνεργάτη Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα pataridou.gr
Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.
Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.