Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 14:02
Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο χρησιμοποίησε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash για να επιλεγούν υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια κατά τη διαδικασία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η ερευνήτρια συνδύασε ακουστικά κύματα με τις αρχές της μηχανικής των ρευστών για την επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
Αυτή η γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αναπτύχθηκε από μία φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Monash, δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστούν από το υπόλοιπο δείγμα σπέρματος τα σπερματοζωάρια που έχουν φυσιολογική μορφολογία κεφαλής και καλό DNA.
Η συσκευή μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 140 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο και να επιλέξει περισσότερα από 60.000 σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας σε λιγότερο από 50 λεπτά, αριθμό ικανό προκειμένου να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και μικρογονιμοποίηση ωαρίου (ICSI).
Η μέθοδος αυτή απομονώνει τα σπερματοζωάρια από το ακατέργαστο δείγμα σπέρματος εφαρμόζοντας ένα ακουστικό πεδίο σε γωνία 30 ° προς την κατεύθυνση ροής. Οι ακουστικές δυνάμεις κατευθύνουν και σπρώχνουν τα σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας εκτός του κεντρικού ρεύματος ροής, διαμέσου ενός μικροσκοπικού καναλιού και τα απομονώνει σε έναν ξεχωριστό χώρο, αφήνοντας τα υπόλοιπα σπερματοζωάρια στο δείγμα.
Με την εφαρμογή της μεθόδου ακουστικών κυμάτων επιφάνειας SSAW στα 19,28 MHz και 1-2W, η δύναμη της ακουστικής ακτινοβολίας ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις και να κατευθύνει τα υγιή σπερματοζωάρια προς ένα μικροσκοπικό κανάλι για να συλλεχθούν, ενώ τα αυπόλοιπα σπερματοζωάρια συνέχισαν την πορεία τους και συνελέγησαν από το χώρο απόρριψης.
Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή μία συνεχόμενη, υψηλής απόδοσης επιλογή και απομόνωση υγιών σπερματοζωαρίων με βάση το μέγεθός τους.
"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος επιλογής των σπερματοζωαρίων εμφανίζει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με κινητικότητα (83%), σε σύγκριση με το αρχικό ακατέργαστο δείγμα (52%) και με τον υποπληθυσμό σπερματοζωαρίων που απορρίφθηκε (36%)", είπε η ερευνήτρια.
Το αποτέλεσμα ήταν η επιλογή σπερματοζωαρίων με πάνω από 60% βελτιωμένηπροοδευτική κινητικότητα (πρόκειται για την ικανότητα του σπέρματος να κινείται ανεξάρτητα), παρέχοντας παράλληλα ένα δείγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και μικρογονιμοποίηση ωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που επιλέχθηκαν με αυτή τη μέθοδο έχουν επίσης σχεδόν 40% βελτίωση στην ακεραιότητα του DNA.
"Η μέθοδός μας στοχεύει στην επιλογή καλύτερων σπερματοζωαρίων, πιο γρήγορα καιελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους και ευκαιρίες για τα υπογόνιμα ζευγάρια ώστε να αποκτήσουν παιδιά”, είπε ο επιβλέπων καθηγητής του πανεπιστημίου Monash.
Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται μείωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών. Ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως είναι υπογόνιμο και στο 30% των περιπτώσεων ο λόγος είναι η ανδρική υπογονιμότητα, ενώ περίπου στο 50% είναι ένας συνδυασμός του ανδρικού και του γυναικείου παράγοντα.
Η προετοιμασία και η επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων είναι ένα βασικό βήμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η υπάρχουσα κλινική διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια πλύσης και φυγοκέντρησης, αλλά και το στάδιο της χειροκίνητης επιλογής, διαδικασία που παίρνει έως και τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα με το δείγμα σπέρματος.
Η άποψή μου
Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει σημαντικά η μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση του ωαρίου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η διαδικασία αυτή εξαρτάται και από την ικανότητα και την εμπειρία του εμβρυολόγου να επιλέξει τα κατάλληλα σπερματοζωάρια.
Η νέα μέθοδός εξετάζει εκτός από την κινητικότητα και το μέγεθος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων κατά τη διαδικασία επιλογής.
Επίσης, είναι αυτοματοποιημένη και αντικειμενική. Προσδοκούμε ότι όταν αυτή η μέθοδος εισέλθει στην κλινική πρακτική, θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα μειώσει το κόστος των θεραπειών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί είτε από προβλήματα στον άνδρα είτε από προβλήματα στη γυναίκα ή και στους δύο.
Για την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια νέα μελέτη Δανών ερευνητών καθησυχάζει τις γυναίκες.
Επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Με θέμα: "Οικοδομώντας το μονοπάτι από τη διάγνωση έως την πρόσβαση".
Τα δεδομένα που παρουσίασε το επιστημονικό τμήμα της Philip Morris International στο 3ο διεθνές διαδικτυακό Open Science Event.
Αντίθετα με ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.
Τι δείχνει μελέτη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Τι δείχνουν τα στοιχεία με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας.