Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 14:02

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο χρησιμοποίησε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash για να επιλεγούν υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια κατά τη διαδικασία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η ερευνήτρια συνδύασε ακουστικά κύματα με τις αρχές της μηχανικής των ρευστών για την επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. 

  Αυτή η γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αναπτύχθηκε από μία φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Monash, δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστούν από το υπόλοιπο δείγμα σπέρματος τα σπερματοζωάρια που έχουν φυσιολογική μορφολογία κεφαλής και καλό DNA.

  Η συσκευή μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 140 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο και να επιλέξει περισσότερα από 60.000 σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας σε λιγότερο από 50 λεπτά, αριθμό ικανό προκειμένου να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και μικρογονιμοποίηση ωαρίου (ICSI).

  Η μέθοδος αυτή απομονώνει τα σπερματοζωάρια από το ακατέργαστο δείγμα σπέρματος εφαρμόζοντας ένα ακουστικό πεδίο σε γωνία 30 ° προς την κατεύθυνση ροής. Οι ακουστικές δυνάμεις κατευθύνουν και σπρώχνουν τα σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας εκτός του κεντρικού ρεύματος ροής, διαμέσου ενός μικροσκοπικού καναλιού και τα απομονώνει σε έναν ξεχωριστό χώρο, αφήνοντας τα υπόλοιπα σπερματοζωάρια στο δείγμα.

  Με την εφαρμογή της μεθόδου ακουστικών κυμάτων επιφάνειας SSAW στα 19,28 MHz και 1-2W, η δύναμη της ακουστικής ακτινοβολίας ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις και να κατευθύνει τα υγιή σπερματοζωάρια προς ένα μικροσκοπικό κανάλι για να συλλεχθούν, ενώ τα αυπόλοιπα σπερματοζωάρια συνέχισαν την πορεία τους και συνελέγησαν από το χώρο απόρριψης. 

  Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή μία συνεχόμενη, υψηλής απόδοσης επιλογή και απομόνωση υγιών σπερματοζωαρίων με βάση το μέγεθός τους.

  "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος επιλογής των σπερματοζωαρίων εμφανίζει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με κινητικότητα (83%), σε σύγκριση με το αρχικό ακατέργαστο δείγμα (52%) και με τον υποπληθυσμό σπερματοζωαρίων που απορρίφθηκε (36%)", είπε η ερευνήτρια. 

  Το αποτέλεσμα ήταν η επιλογή σπερματοζωαρίων με πάνω από 60% βελτιωμένηπροοδευτική κινητικότητα (πρόκειται για την ικανότητα του σπέρματος να κινείται ανεξάρτητα), παρέχοντας παράλληλα ένα δείγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και μικρογονιμοποίηση ωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που επιλέχθηκαν με αυτή τη μέθοδο έχουν επίσης σχεδόν 40% βελτίωση στην ακεραιότητα του DNA.

  "Η μέθοδός μας στοχεύει στην επιλογή καλύτερων σπερματοζωαρίων, πιο γρήγορα καιελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους και ευκαιρίες για τα υπογόνιμα ζευγάρια ώστε να αποκτήσουν παιδιά”, είπε ο επιβλέπων καθηγητής του πανεπιστημίου Monash.

  Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται μείωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών. Ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως είναι υπογόνιμο και στο 30% των περιπτώσεων ο λόγος είναι η ανδρική υπογονιμότητα, ενώ περίπου στο 50% είναι ένας συνδυασμός του ανδρικού και του γυναικείου παράγοντα.

  Η προετοιμασία και η επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων είναι ένα βασικό βήμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η υπάρχουσα κλινική διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια πλύσης και φυγοκέντρησης, αλλά και το στάδιο της χειροκίνητης επιλογής, διαδικασία που παίρνει έως και τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα με το δείγμα σπέρματος.

  Η άποψή μου
  Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει σημαντικά η μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση του ωαρίου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η διαδικασία αυτή εξαρτάται και από την ικανότητα και την εμπειρία του εμβρυολόγου να επιλέξει τα κατάλληλα σπερματοζωάρια.

  Η νέα μέθοδός εξετάζει εκτός από την κινητικότητα και το μέγεθος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων κατά τη διαδικασία επιλογής.

  Επίσης, είναι αυτοματοποιημένη και αντικειμενική. Προσδοκούμε ότι όταν αυτή η μέθοδος εισέλθει στην κλινική πρακτική, θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα μειώσει το κόστος των θεραπειών. 

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  12:01 23/02

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: Δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

  Μια νέα μελέτη Δανών ερευνητών καθησυχάζει τις γυναίκες.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  12:30 19/02

  Ποιές τροφές ανεβάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Και ποιες δρουν προληπτικά

  Επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

  12:00 19/02

  Διεθνές συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις

  Με θέμα: "Οικοδομώντας το μονοπάτι από τη διάγνωση έως την πρόσβαση".

  14:42 18/02

  PMI: Τα προϊόντα χωρίς καύση ως συμπληρωματική λύση για τη δημόσια υγεία

  Τα δεδομένα που παρουσίασε το επιστημονικό τμήμα της Philip Morris International στο 3ο διεθνές διαδικτυακό Open Science Event.

  10:57 15/02

  Τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν έχουν πάντα 100% ίδιο DNA

  Αντίθετα με ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.