Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 14:02

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο χρησιμοποίησε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash για να επιλεγούν υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια κατά τη διαδικασία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η ερευνήτρια συνδύασε ακουστικά κύματα με τις αρχές της μηχανικής των ρευστών για την επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. 

  Αυτή η γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αναπτύχθηκε από μία φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Monash, δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστούν από το υπόλοιπο δείγμα σπέρματος τα σπερματοζωάρια που έχουν φυσιολογική μορφολογία κεφαλής και καλό DNA.

  Η συσκευή μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 140 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο και να επιλέξει περισσότερα από 60.000 σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας σε λιγότερο από 50 λεπτά, αριθμό ικανό προκειμένου να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και μικρογονιμοποίηση ωαρίου (ICSI).

  Η μέθοδος αυτή απομονώνει τα σπερματοζωάρια από το ακατέργαστο δείγμα σπέρματος εφαρμόζοντας ένα ακουστικό πεδίο σε γωνία 30 ° προς την κατεύθυνση ροής. Οι ακουστικές δυνάμεις κατευθύνουν και σπρώχνουν τα σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας εκτός του κεντρικού ρεύματος ροής, διαμέσου ενός μικροσκοπικού καναλιού και τα απομονώνει σε έναν ξεχωριστό χώρο, αφήνοντας τα υπόλοιπα σπερματοζωάρια στο δείγμα.

  Με την εφαρμογή της μεθόδου ακουστικών κυμάτων επιφάνειας SSAW στα 19,28 MHz και 1-2W, η δύναμη της ακουστικής ακτινοβολίας ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις και να κατευθύνει τα υγιή σπερματοζωάρια προς ένα μικροσκοπικό κανάλι για να συλλεχθούν, ενώ τα αυπόλοιπα σπερματοζωάρια συνέχισαν την πορεία τους και συνελέγησαν από το χώρο απόρριψης. 

  Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή μία συνεχόμενη, υψηλής απόδοσης επιλογή και απομόνωση υγιών σπερματοζωαρίων με βάση το μέγεθός τους.

  "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος επιλογής των σπερματοζωαρίων εμφανίζει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με κινητικότητα (83%), σε σύγκριση με το αρχικό ακατέργαστο δείγμα (52%) και με τον υποπληθυσμό σπερματοζωαρίων που απορρίφθηκε (36%)", είπε η ερευνήτρια. 

  Το αποτέλεσμα ήταν η επιλογή σπερματοζωαρίων με πάνω από 60% βελτιωμένηπροοδευτική κινητικότητα (πρόκειται για την ικανότητα του σπέρματος να κινείται ανεξάρτητα), παρέχοντας παράλληλα ένα δείγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και μικρογονιμοποίηση ωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που επιλέχθηκαν με αυτή τη μέθοδο έχουν επίσης σχεδόν 40% βελτίωση στην ακεραιότητα του DNA.

  "Η μέθοδός μας στοχεύει στην επιλογή καλύτερων σπερματοζωαρίων, πιο γρήγορα καιελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους και ευκαιρίες για τα υπογόνιμα ζευγάρια ώστε να αποκτήσουν παιδιά”, είπε ο επιβλέπων καθηγητής του πανεπιστημίου Monash.

  Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται μείωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών. Ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως είναι υπογόνιμο και στο 30% των περιπτώσεων ο λόγος είναι η ανδρική υπογονιμότητα, ενώ περίπου στο 50% είναι ένας συνδυασμός του ανδρικού και του γυναικείου παράγοντα.

  Η προετοιμασία και η επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων είναι ένα βασικό βήμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η υπάρχουσα κλινική διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια πλύσης και φυγοκέντρησης, αλλά και το στάδιο της χειροκίνητης επιλογής, διαδικασία που παίρνει έως και τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα με το δείγμα σπέρματος.

  Η άποψή μου
  Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει σημαντικά η μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση του ωαρίου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η διαδικασία αυτή εξαρτάται και από την ικανότητα και την εμπειρία του εμβρυολόγου να επιλέξει τα κατάλληλα σπερματοζωάρια.

  Η νέα μέθοδός εξετάζει εκτός από την κινητικότητα και το μέγεθος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων κατά τη διαδικασία επιλογής.

  Επίσης, είναι αυτοματοποιημένη και αντικειμενική. Προσδοκούμε ότι όταν αυτή η μέθοδος εισέλθει στην κλινική πρακτική, θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα μειώσει το κόστος των θεραπειών. 

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:07 03/03

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  07:23 03/03

  Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

  Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.

  12:03 02/03

  Εξέταση αίματος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις βιοψίες

  Τι αναφέρει ο Dr. Ronen Sadeh, επικεφαλής του Senseera Health.

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  11:05 01/03

  Τι σχέση έχει η διατροφή με την κατάθλιψη;

  Το παράδοξο είναι ότι ενώ πολύ συχνά τείνουμε να συνδέουμε σωματικές ασθένειες ή συμπτώματα με τη διατροφή μας, δεν συμβαίνει το ίδιο με ασθένειες του νου και της ψυχής μας.

  10:05 01/03

  ΙΑΣΩ: Νέα ενδοσκοπική μονάδα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής

  Για τη διάγνωση και τη θεραπεία των γαστρεντερολογικών και πνευμονολογικών παθήσεων.

  12:00 26/02

  Υπογονιμότητα: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι;

  Η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί είτε από προβλήματα στον άνδρα είτε από προβλήματα στη γυναίκα ή και στους δύο.

  11:50 26/02

  Institute of Life – ΙΑΣΩ: Συνεργασία με τον εμβρυολόγο Dr. Jacques Cohen

  Για την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

  12:01 23/02

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: Δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

  Μια νέα μελέτη Δανών ερευνητών καθησυχάζει τις γυναίκες.

  12:30 19/02

  Ποιές τροφές ανεβάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Και ποιες δρουν προληπτικά

  Επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

  12:00 19/02

  Διεθνές συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις

  Με θέμα: "Οικοδομώντας το μονοπάτι από τη διάγνωση έως την πρόσβαση".