Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 14:02

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων

  Εξωσωματική: Νέα μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο χρησιμοποίησε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash για να επιλεγούν υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια κατά τη διαδικασία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η ερευνήτρια συνδύασε ακουστικά κύματα με τις αρχές της μηχανικής των ρευστών για την επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. 

  Αυτή η γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αναπτύχθηκε από μία φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Monash, δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστούν από το υπόλοιπο δείγμα σπέρματος τα σπερματοζωάρια που έχουν φυσιολογική μορφολογία κεφαλής και καλό DNA.

  Η συσκευή μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 140 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο και να επιλέξει περισσότερα από 60.000 σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας σε λιγότερο από 50 λεπτά, αριθμό ικανό προκειμένου να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και μικρογονιμοποίηση ωαρίου (ICSI).

  Η μέθοδος αυτή απομονώνει τα σπερματοζωάρια από το ακατέργαστο δείγμα σπέρματος εφαρμόζοντας ένα ακουστικό πεδίο σε γωνία 30 ° προς την κατεύθυνση ροής. Οι ακουστικές δυνάμεις κατευθύνουν και σπρώχνουν τα σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας εκτός του κεντρικού ρεύματος ροής, διαμέσου ενός μικροσκοπικού καναλιού και τα απομονώνει σε έναν ξεχωριστό χώρο, αφήνοντας τα υπόλοιπα σπερματοζωάρια στο δείγμα.

  Με την εφαρμογή της μεθόδου ακουστικών κυμάτων επιφάνειας SSAW στα 19,28 MHz και 1-2W, η δύναμη της ακουστικής ακτινοβολίας ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις και να κατευθύνει τα υγιή σπερματοζωάρια προς ένα μικροσκοπικό κανάλι για να συλλεχθούν, ενώ τα αυπόλοιπα σπερματοζωάρια συνέχισαν την πορεία τους και συνελέγησαν από το χώρο απόρριψης. 

  Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή μία συνεχόμενη, υψηλής απόδοσης επιλογή και απομόνωση υγιών σπερματοζωαρίων με βάση το μέγεθός τους.

  "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος επιλογής των σπερματοζωαρίων εμφανίζει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με κινητικότητα (83%), σε σύγκριση με το αρχικό ακατέργαστο δείγμα (52%) και με τον υποπληθυσμό σπερματοζωαρίων που απορρίφθηκε (36%)", είπε η ερευνήτρια. 

  Το αποτέλεσμα ήταν η επιλογή σπερματοζωαρίων με πάνω από 60% βελτιωμένηπροοδευτική κινητικότητα (πρόκειται για την ικανότητα του σπέρματος να κινείται ανεξάρτητα), παρέχοντας παράλληλα ένα δείγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και μικρογονιμοποίηση ωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που επιλέχθηκαν με αυτή τη μέθοδο έχουν επίσης σχεδόν 40% βελτίωση στην ακεραιότητα του DNA.

  "Η μέθοδός μας στοχεύει στην επιλογή καλύτερων σπερματοζωαρίων, πιο γρήγορα καιελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους και ευκαιρίες για τα υπογόνιμα ζευγάρια ώστε να αποκτήσουν παιδιά”, είπε ο επιβλέπων καθηγητής του πανεπιστημίου Monash.

  Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται μείωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών. Ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως είναι υπογόνιμο και στο 30% των περιπτώσεων ο λόγος είναι η ανδρική υπογονιμότητα, ενώ περίπου στο 50% είναι ένας συνδυασμός του ανδρικού και του γυναικείου παράγοντα.

  Η προετοιμασία και η επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων είναι ένα βασικό βήμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η υπάρχουσα κλινική διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια πλύσης και φυγοκέντρησης, αλλά και το στάδιο της χειροκίνητης επιλογής, διαδικασία που παίρνει έως και τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα με το δείγμα σπέρματος.

  Η άποψή μου
  Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει σημαντικά η μέθοδος επιλογής των καλύτερων σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση του ωαρίου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η διαδικασία αυτή εξαρτάται και από την ικανότητα και την εμπειρία του εμβρυολόγου να επιλέξει τα κατάλληλα σπερματοζωάρια.

  Η νέα μέθοδός εξετάζει εκτός από την κινητικότητα και το μέγεθος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων κατά τη διαδικασία επιλογής.

  Επίσης, είναι αυτοματοποιημένη και αντικειμενική. Προσδοκούμε ότι όταν αυτή η μέθοδος εισέλθει στην κλινική πρακτική, θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα μειώσει το κόστος των θεραπειών. 

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:09 30/06

  Τα καρκινικά κύτταρα διασπείρονται κατά το βραδινό ύπνο

  Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν συσχετίσει τις μεταβολές στον κιρκαδιανό ρυθμό με την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου.

  10:02 30/06

  Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέα μέθοδος πρόβλεψης αποβολής και αποτυχίας της θεραπείας

  Η εξειδικευμένη ανάλυση του γονιδιώματος μίας γυναίκας μπορεί να προβλέψει τα ποσοστά κινδύνου αποβολής.

  09:30 30/06

  Ρομποτική στην ουρολογία: Σύγκριση με την ανοιχτή και λαπαροσκοπική χειρουργική

  Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική στην ουρολογία, σήμερα περιλαμβάνει πληθώρα επεμβάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

  12:24 29/06

  Ηλίας Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Στην Ελλάδα προέχει να αυξηθούν οι εμβολιασθέντες άνω των 60 ετών με τέταρτη δόση, τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

  11:41 29/06

  Μυασθένεια Gravis: Μήνας ενημέρωσης και εγρήγορσης για τη νόσο

  Η μυασθένεια Gravis (MG), είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.

  11:27 29/06

  Ασθενείς με LONG COVID: Ένα καινούργιο πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς

  Το κέντρο θα λειτουργεί στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" και πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής...

  08:50 29/06

  H ευλογιά των πιθήκων: Δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες

  Η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα, ο εμβολιασμός και η απάντηση στο αν κινδυνεύουμε από μία νέα πανδημία.

  10:50 28/06

  Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Ποιος μήνας είναι πιο επικίνδυνος για αποβολή;

  Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, βρήκε νέα αμερικανική μελέτη.

  10:40 28/06

  Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου: Βοηθούν οι βιταμίνες;

  Φορείς υγείας στις ΗΠΑ εξετάζουν τον συσχετισμό σχετικά με τη λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

  08:55 28/06

  Καρκίνος του Πνεύμονα: Χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για ασθενείς

  Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως σε άνδρες και γυναίκες.

  15:35 27/06

  Παθήσεις και συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος

  Η παρακάτω συμπτωματολογία "αποκαλύπτει" κάποια από τα βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι στο αναπνευστικό μας σύστημα.

  10:55 27/06

  Εμβόλιο γρίπης vs Αλτσχάιμερ

  Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:01 27/06

  Νέα έρευνα: Η νόσηση από COVID-19 μας κάνει ευάλωτους σε νευροεκφυλιστικές νόσους

  Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, έχουν όσοι νόσησαν από COVID-19 -αλλά και από γρίπη-, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία.

  08:57 27/06

  Πρωταθλήτρια η Ελλάδα  στους θανάτους από ναρκωτικά

  Αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  08:08 27/06

  Λύση για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αυτόνομο Ρομποτικό Σύστημα Απολύμανσης Robotsafe με Τεχνολογία UV-C

  Με το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να γιγαντώνεται, η εφαρμογή λύσης με τη χρήση υπερσύγχρονης ρομποτικής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών εξασφαλίζει την...

  00:05 27/06

  Η επόμενη μεγάλη θεραπεία κατά του εθισμού

  Πώς ψυχεδελικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενα για την καταπολέμηση εθιστικών ουσιών.

  Αρθρο του Brendan Borrell