Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιαν-2021 08:00

  Κρανιοσυνοστέωση και πλαγιοκεφαλία

  Κρανιοσυνοστέωση και πλαγιοκεφαλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Βασίλειος Ζέρρης, Νευροχειρουργός, Διευθυντής Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

  Η κρανιοσυνοστέωση και η πλαγιοκεφαλία είναι δύο παθήσεις που επηρεάζουν το σχήμα του κεφαλιού. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε έως και την ενηλικίωσή μας ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται.

  Όπως είναι λογικό, μαζί με τον εγκέφαλό μας μεγαλώνει και το κρανίο μας, ώστε να αυξάνεται η κρανιακή κοιλότητα και να χωράει ο συνεχώς αναπτυσσόμενος εγκέφαλος. Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, το κρανίο μας δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές οστό. Αντιθέτως, αποτελείται από πολλαπλά κόκαλα, τα οποία ενώνονται σε μαλακά ανοιχτά σημεία χωρίς κόκαλο, που ονομάζονται ραφές.
  Οι πιο σημαντικές ραφές είναι: η μετωπιαία, οι δύο στεφανιαίες και η οβελιαία. Οι ραφές αυτές ενώνονται στην πρόσθια πηγή, η οποία είναι ένα μαλακό σημείο
  στο κρανίο που μπορούμε να αισθανθούμε στα βρέφη όταν πιέζουμε το μπροστινό μέρος του κεφαλιού τους.
  Όταν κάποια από αυτές τις ραφές κλείσει πριν την ώρα της, τότε επηρεάζεται η ανάπτυξη και η μορφολογία του κρανίου, οδηγώντας σε αλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας και παραμόρφωση του σχήματος του κρανίου.

  Ανάλογα με το ποια ραφή κλείνει πρόωρα, το κρανίο παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχήματα:
  •    Αν κλείσει πρόωρα η μετωπιαία ραφή, τότε το μέτωπο παίρνει ένα τριγωνικό σχήμα, το οποίο ονομάζεται τριγωνοκεφαλία.
  •    Αν κλείσει μία από τις δύο στεφανιαίες ραφές, τότε υπάρχει ασυμμετρία του αριστερού μετώπου σε σχέση με το δεξιό μέτωπο, με προβολή του μετώπου που βρίσκεται αντίθετα από τη μεριά της κρανιοσυνοστέωσης.
  •    Αν κλείσουν και οι δύο στεφανιαίες ραφές, τότε δημιουργείται ένα κοντό αλλά πολύ πλατύ κεφάλι, το οποίο ονομάζεται βραχυκεφαλία.
  •    Αν κλείσει η οβελιαία ραφή, τότε δημιουργείται ένα μακρύ και στενό κεφάλι, το οποίο μοιάζει με καρίνα πλοίου, εξ ου και ονομάζεται σκαφοκεφαλία.
  •    Αν κλείσει πρόωρα μόνο μία από τις ραφές του κρανίου, το πρόβλημα είναι πρωτίστως αισθητικό και η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση ή όχι για το μωρό εξαρτάται από τον βαθμό της αισθητικής παραμόρφωσης.
  •    Αν κλείσουν πρόωρα δύο ή περισσότερες ραφές, τότε πέραν του αισθητικού προβλήματος το παιδί μπορεί να έχει αυξημένη ενδοκράνια πίεση και νευρολογικό έλλειμμα. Στην περίπτωση αυτή, η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική.

  Εν αντιθέσει με την κρανιοσυνοστέωση, η πλαγιοκεφαλία θέσεως αποτελεί κρανιακή παραμόρφωση η οποία δεν οφείλεται σε πρόωρο κλείσιμο ραφής, αλλά σε παρατεταμένη εξωτερική πίεση σε συγκεκριμένο σημείο του κρανίου.
  Αυτό συχνά συμβαίνει όταν το μωρό κοιμάται ανάσκελα με το κεφάλι γυρισμένο πάντα από την ίδια μεριά.

  Η πλαγιοκεφαλία θέσεως είναι καθαρά αισθητικό πρόβλημα, το οποίο με την εξαίρεση ελάχιστων περιπτώσεων δεν αντιμετωπίζεται με χειρουργείο, αλλά με τη χρήση εξειδικευμένου κράνους για κάποιους μήνες.

  Αξιοποιώντας την εκπαίδευση και την εκτεταμένη εμπειρία μας από τις ΗΠΑ, στην A’ Παιδονευροχειρουργική Κλινική του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζουμε σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα προκειμένου να εξασφαλίσουμε στα παιδιά και στους γονείς που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, μια φυσιολογική ζωή.
  Γνωρίζουμε ότι η διάγνωση μιας νευροχειρουργικής πάθησης στην αρχή της ζωής δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα του παιδιού να χαρεί και να χαρίσει στους γύρω του μια φυσιολογική ανάπτυξη και ζωή. Η Παιδονευροχειρουργική σε έμπειρα χέρια προσφέρει τη δυνατότητα μιας ασφαλούς και οριστικής λύσης σε ασθένειες.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:12 25/01

  Σεξουαλική βία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα θύματα

  Η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση είναι και τα δύο πράξεις που εκτός από καταδικαστέες ποινικά, επηρεάζουν βαθιά την ψυχοσύνθεση του θύματος.

  08:43 25/01

  Κύστη κόκκυγος: Οι εξελίξεις στη θεραπεία της

  Τι είναι η κύστη κόκκυγος, που οφείλεται και τι περιλαμβάνουν οι θεραπευτικές επιλογές.

  08:30 25/01

  Διαδικτυακή συζήτηση "Εμβολιασμός COVID-19 και χρόνιοι ασθενείς"

  Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

  10:00 22/01

  Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία, τα ποσοστά και η σοβαρότητα

  Νέα, ενημερωμένη έρευνα εξετάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 των Pfizer/BioNTech.

  09:28 22/01

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

  Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, προλαμβάνουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποιες είναι οι παρενέργειες.

  09:00 22/01

  Ποντίκια με παραπληγία περπάτησαν ξανά χάρη σε πειραματική θεραπεία

  Η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και, παρότι πολλά υποσχόμενη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσουν ακόμη οι δοκιμές σε ανθρώπους.

  11:06 21/01

  Γιατί έχει τόση σημασία ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ;

  Νέα έρευνα υποδεικνύει πως όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μία ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19.

  08:40 21/01

  Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο

  Τι είναι το παλμικό οξύμετρο, ποιος είναι ο σκοπός του, πώς λειτουργεί και όλα τα βήματα της διαδικασίας.

  08:34 21/01

  Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα

  Η διαστοματική ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις στην ωτορινολαρυγγολογία αλλά και τον καρκίνο του λάρυγγα.

  11:29 20/01

  Βρέθηκε επιτέλους το "φάρμακο" κατά της γήρανσης;

  Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν σε πειραματόζωα μια νέα γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση.

  09:09 20/01

  Οξεία και χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών στη λοίμωξη COVID-19

  Το όφελος και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χορήγηση κορτιζόνης και άλλων γλυκοκορτικοειδών.

  08:56 20/01

  Επέμβαση Linx: Νέα και επαναστατική μέθοδος για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζεται μέχρι και στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  09:15 19/01

  Τηγανητά & καρδιαγγειακά νοσήματα: Νέα έρευνα θα μας κάνει να τα... κόψουμε

  Η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

  09:08 19/01

  Νέα στελέχη του SARS-CoV-2 και αποτελεσματικότητα εμβολιασμού

  Αυτή τη στιγμή "τρέχουν" πολλές ερευνητικές προσπάθειες που διερευνούν γιατί τα νέα στελέχη του κορονοϊού και την πιθανή επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

  09:40 18/01

  Ρευματοπαθείς και εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19

  Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς συστήνουν στους ρευματοπαθείς να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 .

  09:23 18/01

  Καρδιοπάθειες και COVID-19: Ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν, οι συστάσεις προστασίας

  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα και τον νέο κορονοϊό.