Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 08:45
Εμβόλιο της AstraZeneca: Σε τι διαφέρει από το εμβόλιο της Pfizer, πόσο αποτελεσματικό είναι, πόσες δόσεις χρειάζονται

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού έχει ήδη πάρει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ περιμένουμε το επόμενο -σύντομο- διάστημα να κατατεθεί ο φάκελος για την έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή. Περισσότερα για το εμβόλιο αυτό μας εξηγεί η Ομότιμος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Στη διάρκεια ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε πιο λεπτομερώς στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. "Το εμβόλιο αυτό έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech. Είναι όπως λέμε ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος "ταχυδρόμου" που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που δημιουργεί και την ανοσολογική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό" εξήγησε.
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια, το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Δίνεται δε σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούμε ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις τις οποίες έχουμε πλέον τη δυνατότητα και μέσω διαδικτύου να παρακολουθούμε, προδίδουν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όσο το δυνατόν των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή μήπως ο μακρότερος χρόνος που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτός που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.
Όμως φαίνεται, χωρίς να είναι πλήρως ακόμη τεκμηριωμένο, ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορονοϊό.
Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, αυτό είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα.
"Πρώτον, είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης. Δεύτερον, είναι φτηνό. Και τρίτον, μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες ούτως ώστε να καλύψει ευρέως, πληθυσμούς εμβολιαστικά.
Το εμβόλιο της AstraZeneca επομένως, είναι ένα θέμα που εξελίσσεται, επικαιροποιείται, θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποια θα είναι η τελική ένδειξη, το τελικό χρονοδιάγραμμα αυτού του εμβολιασμού".
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Εφόσον του προταθεί, όταν έρθει η σειρά του.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Θα καλυφθεί το κενό κατά το 3ο τρίμηνο;
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του.
H AstraZeneca παρέδωσε χθες 15% λιγότερα εμβόλια στη χώρα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού προστατεύει σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη της Covid-19, τόνισε ο αντιπρόεδρος του γερμανικού παραρτήματος της βρετανοσουηδικής εταιρίας...
Σύμφωνα με τον Γ.Γ της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν Βατσλ
Μετά από μια αναβολή που οφειλόταν στις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα κατά του τοπικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού του εμβολίου της AstraZeneca που αγόρασε αρχικά η κυβέρνηση.
Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για τα άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών.
Οι ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca είναι αβάσιμες και τάσσεται υπέρ της ευρείας χρήσης του παρασκευάσματος στην Γερμανία
Μεγάλος αριθμός του νοσοκομειακού προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί με το παρασκεύασμα της εταιρείας. Για το υπουργείο Υγείας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Στον αγώνα των εμβολίων για τον κορονοϊό το Βέλγιο κατέχει κομβική θέση. Πολλά εργαστήρια και αποθήκες φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται στη χώρα. Και όχι μόνο.
Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα οποία παρασκευάζονται στην Ινδία (Serum Institute) και τη Νότια Κορέα (SKBio).
Η νέα έρευνα έχει στόχο να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στα παιδιά 6 με 17 ετών.
149 δηλώσεις φαρμακοεπαγρύπνησης από τα 10.000 άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί.