Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 08:32

  Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τι είναι τα μυελοειδή νεοπλάσματα και γιατί είναι απαραίτητη η θυρεοειδεκτομή

  Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τι είναι τα μυελοειδή νεοπλάσματα και γιατί είναι απαραίτητη η θυρεοειδεκτομή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ποιες οι ιδιαιτερότητες  των μυελοειδών καρκινωμάτων που καθιστούν την θεραπεία τους πιο απαιτητική σε σύγκριση με τους άλλους  καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα;

  Τι είναι τα μυελοειδή καρκινώματα του θυρεοειδούς αδένα

  Τα μυελοειδή καρκινώματα (ΜΚ) του θυρεοειδούς αδένα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στους καρκίνους του θυρεοειδούς για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την προέλευση τους, την επιθετικότητα και την πρόγνωσή τους καθώς και με τη συνύπαρξή τους με όγκους από άλλα όργανα.

  Τα ΜΚ έχουν μια πολύ πιο επιθετική συμπεριφορά σε σχέση με τα θηλώδη και θυλακιώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς, δίνοντας πολύ νωρίτερα λεμφαδενικές μεταστάσεις αλλά και πολύ συχνότερα απομακρυσμένες αιματογενείς μεταστάσεις με αποτέλεσμα η πρόγνωσή τους να είναι χειρότερη. 

  Σχετικά με την προέλευσή τους τα καρκινώματα αυτά εξορμώνται από τα παραθυλακιώδη ή αλλιώς C-κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα που παράγουν την καλσιτονίνη. Δεν προέρχονται δηλαδή όπως τα θηλώδη και θυλακιώδη καρκινώματα από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες, με συνέπεια η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο να μην έχει καμία επίδραση πάνω τους.

  Μυελοειδή καρκινώματα του θυρεοειδούς αδένα: Οι θεραπευτικές επιλογές

  Η αρχική θεραπεία του ΜΚ περιορίζεται στην χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ στις περιπτώσεις που η χειρουργική θεραπεία δεν έχει εξαλείψει τη νόσο, κυρίως λόγω απομακρυσμένων μεταστάσεων, η συντηρητική θεραπεία με αναστολείς τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙs) μπορεί να ελέγξει και να επιβραδύνει τη νόσο.

  Το 25% περίπου των ΜΚ εμφανίζεται συνήθως ως πρώτη εκδήλωση στα πλαίσια του συνδρόμου της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (ΜΕΝ) τύπου 2 και μπορεί να συνυπάρχει με 1) φαιοχρωμοκύτωμα (φαίο), έναν όγκο του επινεφριδίου που μπορεί να προκαλεί παροξυσμική υπέρταση  και 2) με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοεδισμό λόγω διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων που διαγιγνώσκεται από την αύξηση του ασβεστίου και της παραθορμόνης.

  Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και η νόσος κάνει την εμφάνισή της συνήθως σε παιδική ηλικία, η οποία εξαρτάται από την υποκείμενη μετάλλαξη στο RET πρωτο-ογκογονίδιο. Σε κάθε περίπτωση, ένα ποσοστό περίπου 7%, των φαινομενικά σποραδικών περιπτώσεων, μπορεί να υποκρύπτει μετάλλαξη στο RET, οπότε είναι σκόπιμο πριν την θυρεοειδεκτομή, οι ασθενείς να ελέγχονται για την πιθανή συνύπαρξη φαίο ή διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων.

  Στην περίπτωση επιβεβαίωσης της ταυτόχρονης παρουσίας του φαιοχρωμοκυτώματος πραγματοποιείται πρώτα η αφαίρεση του από το σύστοιχο επινεφρίδιο  και σε δεύτερο χρόνο δρομολογείται η επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα. Ο λόγος είναι ότι πιθανή υπερέκκριση κατεχολαμινών από το φαίο κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να εκτοξεύσει την αρτηριακή πίεση στα ύψη και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Πριν την αφαίρεση του φαίο ο θεράπων ενδοκρινολόγος για περίπου 15 μέρες έχει χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για να μπλοκάρει την παραγωγή των ορμονών.

  Στους ασθενείς με κληρονομούμενο ΜΚ  (σύνδρομο ΜΕΝ2) που διαγιγνώσκονται σε παιδική ηλικία η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι  η διενέργεια της προφυλακτικής θυρεοειδεκτομής, δηλαδή της αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα πριν εμφανιστεί η νόσος ή πριν προλάβει να επεκταθεί εξωθυρεοειδικά. 
  Η χειρουργική θεραπεία για το σποραδικό ΜΚ πρέπει να περιλαμβάνει πάντα λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, η έκταση του οποίου καθορίζεται από την χαρτογράφηση τραχήλου και την βασική τιμή καλσιτονίνης. Η πρώτη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική για την πορεία του ασθενούς και πρέπει η έκτασή της να  σχεδιάζεται προσεκτικά μετά από αγαστή συνεργασία του εξειδικευμένου χειρουργού με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο.

  Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, Διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", Fellow of the Division of Endocrine Surgery (drvamvakidis.gr)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:36 15/01

  Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

  Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

  09:38 15/01

  Άλλος ένας σοβαρός λόγος να κόψετε το κάπνισμα

  Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 15/01

  Μελέτη: Αυτοί είναι οι καρποί που βοηθούν στο αδυνάτισμα

  Νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει την ιδιότητα ορισμένων καρπών να μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.

  08:18 15/01

  Bayer: Ο μετασχηματισμός του Τομέα Φαρμάκων μέσα από καινοτομία αιχμής

  Καινοτόμες θεραπείες και λύσεις ψηφιακής υγείας καθώς και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης με περισσότερα από 50 έργα σε διαφορετικές φάσεις κλινικής έρευνας.

  08:39 14/01

  Έντομα στο... πιάτο: Τι θα αλλάξει στο "μενού" της Ευρώπης το επόμενο διάστημα;

  Τα πρώτα έντομα ενδέχεται να προσγειωθούν στα πιάτα των Ευρωπαίων μέχρι τα μέσα του 2021.

  08:19 14/01

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Μία μόνο δόση και... αισιοδοξία από την κλινική δοκιμή

  Αισιόδοξος ο Ηλίας Μόσιαλος για το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του.

  08:00 14/01

  Κρανιοσυνοστέωση και πλαγιοκεφαλία

  Η κρανιοσυνοστέωση και η πλαγιοκεφαλία είναι δύο παθήσεις που επηρεάζουν το σχήμα του κεφαλιού.

  11:13 13/01

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";

  Κι όμως δεν είναι ένα (υπερβολικά) αισιόδοξο σενάριο!

  09:11 13/01

  Ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

  Ένας χρηστικός οδηγός που απαντά στις πιθανές απορίες όσων πρόκειται να εμβολιαστούν αυτή την περίοδο.

  08:26 13/01

  Μορφή "επιδημίας" παίρνει ο διαβήτης στη χώρα μας

  Αυξημένος ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα με βάση τα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2020.

  08:51 12/01

  Εμβόλιο Moderna: Πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει;

  Η Moderna λέει ότι το εμβόλιο της παρέχει ανοσία τουλάχιστον για ένα χρόνο έναντι της Covid-19, θα παραδώσει 600 εκατ. έως ένα δισ. δόσεις μέσα στο 2021.

  08:43 12/01

  Το μυστικό για αποτελεσματική ηγεσία: Αυτο-φροντίδα

  Σήμερα, η ηγεσία είναι στο προσκήνιο με βασικά χαρακτηριστικά της έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η ανθρωπιά, η συμπόνια, η ευαισθησία.

  09:45 11/01

  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο "ανοίγει" το δρόμο για το κάπνισμα στους νέους

  Οι νεαροί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν μετά καθημερινοί καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:06 11/01

  Στόχος: Καθολική υγειονομική κάλυψη για τις σπάνιες παθήσεις

  Κάθε χρόνο, 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

  09:37 08/01

  Το φάρμακο tocilizumab για την αρθρίτιδα στη θεραπεία της Covid-19

  Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή Covid-19 ενώ το ΗΒ βάζει το ένα από αυτά στο πρόγραμμα θεραπείας των ασθενών στις ΜΕΘ.

  09:28 08/01

  Εμβόλιο κορονοϊός: Μπορεί να κάνουμε μία δόση αντί για δύο;

  Μπορεί να τροποποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του SARS-CoV-2; Τι απαντούν οι ειδικοί;