Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 08:44

  Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: μετά τη θεραπεία, τι;

  Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: μετά τη θεραπεία, τι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, που είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV. Στο σώμα εμφανίζονται ως μικρές ως προεξοχές ή μάζες του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με ελιές στην πρωκτογεννητική περιοχή. Κάποιες φορές τα αποκαλούν κουνουπιδάκια, εξαιτίας του σχήματός τους. 

  Το ιδιαίτερο στην περίπτωση των κονδυλωμάτων είναι ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα μετά τη μετάδοση του ιού, αλλά μπορεί να εμφανιστούν αρκετές εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή που την προκάλεσε. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός αλλά να μην εμφανιστούν ποτέ κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δηλαδή να υπάρχει μόλυνση, αλλά χωρίς συμπτώματα. Τέλος, αν και συμπεριλαμβάνονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ολοκληρωμένη ερωτική επαφή ή ανταλλαγή σωματικών υγρών για να μεταδοθεί ο ιός. Αρκεί η επαφή του δέρματος ενός ατόμου με το δέρμα ενός άλλου ατόμου, που έχει τη μόλυνση.

  Οι θεραπείες για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

  Ο ιός HPV θεωρείται ενεργός στον οργανισμό μόνο όταν έχουν ήδη εμφανιστεί τα κονδυλώματα στο δέρμα. Αυτό, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να συμβεί μια φορά, ενώ σε άλλους εμφανίζονται υποτροπές ανά διαστήματα. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οριστική θεραπεία για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Στόχος κάθε μιας από αυτές είναι η εξάλειψη των ορατών κονδυλωμάτων, η μείωση δηλαδή του ιικού φορτίου, καθώς και η μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού.
  Στις θεραπείες για τα κονδυλώματα συμπεριλαμβάνονται * κρέμες για τοπική χρήση (δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ως εκ τούτου ευθύνονται για συχνές υποτροπές) *Τριχλωροοξικό οξύ (TCA), * Διαθερμοπηξία *Κρυοθεραπεία, *Xειρουργική αφαίρεση και τέλος το* Ultra Pulse CO2 Laser, που είναι και η πιο αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδος στην αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων.

  10 συχνές απορίες για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

  "Κάνω θεραπεία για κονδυλώματα. Τι πρέπει να προσέξω;"
  Το κυριότερο είναι να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του δερματολόγου- αφροδισιολόγου. Σίγουρα όμως, πρέπει να προσέχετε πολύ κατά τις σεξουαλικές επαφές σας. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και όταν κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με τρόπο που δε θα τραυματίζεστε. 

  "Θα απαλλαγώ οριστικά από τα κονδυλώματα ή υπάρχει πιθανότητα να ξαναδημιουργηθούν;"
  Αν η θεραπεία που σας έχει δοθεί από τον ειδικό γιατρό είναι η σωστή και συμμορφωθείτε με τις οδηγίες του, τότε θα απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα. Ωστόσο, ο ιός βρίσκεται στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σημαντικής αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επανέλθει η μόλυνση. 

  "Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω στον γιατρό για επανέλεγχο μετά το πέρας της θεραπείας;"
  Ακόμα και μετά την εξαφάνιση των κονδυλωμάτων, δεν αποκλείεται ο δερματολόγος να σας ζητήσει να επανεξετάζεστε μία φορά το μήνα για το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο εκείνος θα υποδείξει. 

  "Μολύνθηκα από έναν τύπο HPV και το ανοσοποιητικό μου σύστημα το καθάρισε. Έχω αποκτήσει ανοσία και σε άλλους τύπους HPV; "
  Η ανοσία σε έναν τύπο HPV δεν παρέχει απόλυτη προστασία έναντι των άλλων τύπων. Επίσης, το διαθέσιμο σήμερα εμβόλιο προστατεύει από 9 διαφορετικούς τύπους HPV, δηλαδή προστατεύει από εκείνους τους τύπους  που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ασθένεια.

  "Τι σημαίνει όταν μια λοίμωξη από HPV "εκκαθαρίζεται"; Ο ιός έχει φύγει ή μπορεί ακόμα να μεταδοθεί;"
  Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα "καθαρίσει” τη λοίμωξη, σημαίνει ότι ο ιός δεν υπάρχει πλέον στον οργανισμό και επομένως δεν μπορεί να μεταδοθεί. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό να κατανοηθεί είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν λοιμώξεις από HPV χωρίς συμπτώματα και έτσι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν μολυνθεί. Περαιτέρω, δεδομένου ότι μια δοκιμασία Pap ελέγχει τις κυτταρικές αλλαγές και όχι την παρουσία ιού, μια "αρνητική” δοκιμασία Pap δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόλυνση από HPV. Αυτό σημαίνει μόνο ότι τα κύτταρα που βρίσκονται στον τράχηλο δεν εμφανίζουν σημάδια βλάβης που να προκαλούνται από μια επίμονη λοίμωξη από τον HPV. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να επαναλαμβάνουν τακτικά το τεστ Παπανικολάου.

  "Πόσο καιρός χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα του HPV;"
  Οι άνθρωποι μπορούν είναι μολυσμένοι  με τον ιό HPV για χρόνια, ή ακόμα και δεκαετίες, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μόλυνσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες πρέπει να κάνουν συστηματικά τεστ  Pap. Επειδή οι κυτταρολογικές εξετάσεις Pap έχουν πρώιμες ενδείξεις μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου (προκαρκινικές αλλαγές), είναι βασικό να πραγματοποιούνται στα πλαίσια πρόληψης.

  "Αν και έκανα το εμβόλιο HPV, παρουσίασα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Θα τα  έχω πάντα;"
  Δεν αποκλείεται να εμφανίσετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, καθώς μπορεί να έχετε μολυνθεί από ένα στέλεχος HPV που δεν περιέχεται στο εμβόλιο. Όσον αφορά το αν θα έχετε πάντα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Στους περισσότερους ανθρώπους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα τελικά θα καθαρίσει τη λοίμωξη και τα κονδυλώματα θα εξαφανιστούν, αλλά για μερικούς, μπορεί να παραμείνουν. 

  "Με τη σύζυγό μου είμαστε μονογαμικοί 20 χρόνια. Εκείνη δεν είχε ποτέ κονδυλώματα. Πως κόλλησα τώρα εγώ;"
  Υπολογίζεται πως σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Κάποιοι μπορεί να μην έρθουν ποτέ αντιμέτωποι με τα συμπτώματα. Κάποιοι άλλοι μπορεί να εμφανίσουν τα κονδυλώματα ακόμα και χρόνια μετά τη χρονική στιγμή που μολύνθηκαν. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπετε το ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνουσία. Η επαφή δέρματος με δέρμα ή το στοματικό σεξ μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό. Τέλος, ακόμη και οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και εκείνοι που δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

  "Εάν έχω κάνει εμβόλιο HPV, πρέπει να χρησιμοποιώ προφυλακτικό;"
  Το εμβόλιο για τον HPV δεν προστατεύει από τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη, τα χλαμύδια, η γονόρροια και ο έρπης, ούτε προστατεύει από τους τύπους HPV στους οποίους έχει ήδη εκτεθεί. Για τους λόγους αυτούς, η χρήση του προφυλακτικού κρίνεται πάντα απαραίτητη. 

  Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο – αφροδισιολόγο και Επιστημονικό Διευθυντή της Dermadvance & του MCMC.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  16:23 23/01

  Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας

  Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.

  12:15 23/01

  Τι είναι καλό να κάνουμε πριν το ραντεβού με το γιατρό – και τι όχι!

  Έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το γιατρό σας; Οι παρακάτω "καλές" και "κακές" συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση.

  09:19 23/01

  Έρευνα: Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 και η υβριδική ανοσία προ την Όμικρον

  Η μεταδοτικότητα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών θέτει ουσιαστικά την ερώτηση πόσο και για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση ή/και εμβολιασμό.

  10:09 20/01

  Έρευνα: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μικροβίωμα

  Είναι ίσως η πρώτη έρευνα, που βρίσκει μια τόσο σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο εν λόγω σύνδρομο και στο μικροβίωμα του εντέρου.

  09:20 20/01

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;

  Παρότι αυτή μπορεί να είναι μια κοινή διαπίστωση, η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη απάντηση.

  08:04 20/01

  Συνεργασία Euromedica -  Alfa Life

  O Όμιλος Euromedica προχώρησε σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία Alfa Life, πάροχο υγείας των πολυϊατρείων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank.

  10:26 19/01

  Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τείνουν να έχουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα από τη Δανία.

  09:42 19/01

  Χρόνια νεφρική νόσος: Αυτή είναι η διατροφή που μπορεί να μας προστατεύει

  Μικρότερος ο κίνδυνος νεφρικής νόσου για όσους τρώνε συχνά λιπαρά ψάρια με πολλά ωμέγα-3, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.