Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 12:30

  Κάπνισμα: Ο τρόπος να καταπολεμηθεί μια μεγάλη μάστιγα της δημόσιας υγείας

  Κάπνισμα: Ο τρόπος να καταπολεμηθεί μια μεγάλη μάστιγα της δημόσιας υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη σημασία που μπορεί να έχει η υιοθέτηση μιας πολιτικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα μέσω της προώθησης εναλλακτικών προϊόντων καπνού, αναδεικνύει η μελέτη Burning Issues: The Global State of Tobacco Harm Reduction 2020, του βρετανικού οργανισμού Knowledge Action Center, που παρουσιάστηκε πρόσφατα. 

  Στη μελέτη καταγράφεται πως σε χώρες όπου τα προϊόντα καπνού μειωμένου κινδύνου (προϊόντα θέρμανσης καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα) υιοθετήθηκαν ευρέως, όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδία, η μείωση του ποσοστού καπνιστών τσιγάρου επιταχύνθηκε. Όμως, παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα για την περιορισμό της βλάβης από αυτά τα προϊόντα σε σχέση με το τσιγάρο, οι πρακτικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα φαίνεται να αντιμετωπίζονται ακόμη ως απειλή και όχι ως ευκαιρία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. 

  Η κατάσταση σήμερα 

  Σύμφωνα με την έρευνα για κάθε 100 καπνιστές παγκοσμίως σήμερα αντιστοιχούν μόλις εννέα χρήστες εναλλακτικών προϊόντων καπνού, και αυτοί κυρίως σε ανεπτυγμένες χώρες. 

  Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 98 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα. Απ’ αυτούς τα 68 εκατομμύρια χρησιμοποιούν προϊόντα ατμίσματος, κυρίως σε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία. Περίπου 20 εκατομμύρια χρησιμοποιούν συσκευές θέρμανσης καπνού, οι περισσότεροι βρίσκονται στη Ιαπωνία όπου από το 2016 που κυκλοφόρησαν αυτά τα προϊόντα οι πωλήσεις τσιγάρων έχουν υποχωρήσει κατά 32%. Τέλος, 10 εκατομμύρια χρησιμοποιούν προϊόντα snus (είδος μασώμενου καπνού). 

  Την ίδια στιγμή το κάπνισμα παραμένει η σημαντικότερη απειλή δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε ο Gerry Stimson, ομότιμος καθηγητής δημόσιας υγείας του Imperial College του Λονδίνου στην εκδήλωση οι καπνιστές παγκοσμίως ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο, αριθμός που δεν έχει μειωθεί εδώ και 20 χρόνια.  Το κάπνισμα αποτελούσε τη πρώτη αιτία για την εμφάνιση καρκίνου το 1990 και συνέχισε να αποτελεί τον βασικότερο κίνδυνο ακόμη και το 2017. 

  Παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για τον περιορισμό του καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα τουλάχιστον 8 εκατομμύρια άνθρωποι. 

  Η πολιτική μείωσης της βλάβης 

  Η έρευνα αντηχεί τις απόψεις ολοένα και περισσότερων ειδικών που καλούν τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς δημόσιας υγείας να προστεθεί στους υφιστάμενους πυλώνες της διακοπής και της πρόληψης,  η πολιτικής μείωσης της βλάβης για όσους καπνιστές αδυνατούν να διακόψουν το κάπνισμα. 

  Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η στροφή τους σε εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού, τα οποία  μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων από τις Ρυθμιστικές Αρχές κρίνονται ότι προκαλούν σημαντικά λιγότερη βλάβη στον οργανισμό.  

  Οι πολιτικές μείωσης της βλάβης δεν είναι νέα ιδέα. Έχει εφαρμοστεί αρχικά για τη διαχείριση πολλών άλλων εξαρτήσεων όπως το αλκοόλ, αλλά και ασθενειών όπως για παράδειγμα το AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

  Συντηρητική αντιμετώπιση 

  Παγκοσμίως υπάρχει μια συντηρητική αντιμετώπιση από τους φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα. Με εξαίρεση φορείς όπως ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία που έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο να αναγνωριστεί αυτή η ανάγκη και να γίνουν τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα περισσότερο προσβάσιμα στους καπνιστές με στόχο να εγκαταλείψουν το τσιγάρο, οι περισσότερες χώρες διατηρούν σοβαρούς περιορισμούς.. 

  Αυτός σύμφωνα με τους μελετητές οφείλεται σε μια παρανόηση για τη νικοτίνη. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η νικοτίνη των τσιγάρων που προκαλεί τη βλάβη στον οργανισμό. Όμως, μελέτες έχουν καταλήξει ότι οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά αυτό που προκαλεί τις μεγαλύτερες βλάβες είναι η πίσσα, η οποία παράγεται από την καύση του καπνού. 

  Τα τσιγάρα καίνε τον καπνό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να εκλύονται κατά την καύση περίπου 6.000 τοξικές ουσίες από τις οποίες περίπου 100 έχουν χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς για τον οργανισμό. 

  Η απουσία της καύσης είναι αυτή που διαφοροποιεί τα εναλλακτικά προϊόντα, είτε είναι ηλεκτρονικά τσιγάρα είτε θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.  Συνεπώς εάν βρεθούν προϊόντα τα οποία θα μπορέσουν να παρέχουν τη νικοτίνη στους καπνιστές, προκαλώντας σημαντικά μικρότερη βλάβη, τότε θα υπάρξει όφελος συνολικά για τη δημόσια υγεία. 

  Σε μια σειρά από μελέτες που παρουσίασε κατά την εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας ο βρετανός ειδικός της νευροψυχοφαρμακολογίας David Nutt το άτμισμα παρουσιάζει σημαντικά λιγότερους κινδύνους από το κάπνισμα, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας η στροφή των καπνιστών στο άτμισμα, μπορεί να μειώσει κατά 6 εκατομμύρια τους πρόωρους θανάτους από κάπνισμα κάθε χρόνο.

  Τι ισχύει στην Ελλάδα 

  Στην Ελλάδα ελήφθησαν πρόσφατα σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αρχή έγινε το 2019 όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση του Καπνίσματος στο οποίο προβλέπεται 4ος πυλώνας (μετά την πρόληψη, τον περιορισμό του παθητικού καπνίσματος με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τη διακοπή), ο οποίος περιλαμβάνει την πολιτική της Μείωσης της Βλάβης και την αξιολόγηση των νέων καπνικών προϊόντων. 

  Τον Ιούλιο του 2020 στο νόμο 4715/2020 θεσμοθετήθηκε η πολιτική μείωσης της βλάβης, καθιερώθηκε αυστηρή διαδικασία βάσει της οποίας ειδική επιτροπή θα αξιολογεί τα επιστημονικά δεδομένα των εναλλακτικών προϊόντων και θα αποφασίζει για το εάν το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να συνοδεύεται από μηνύματα επικοινωνίας για μειωμένη βλάβη. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:14 04/03

  Ο όμιλος Coca-Cola HBC στηρίζει τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών στην Ελλάδα

  Aνακοίνωσε τη δωρεά δύο σημαντικών οργάνων ιατρικού εξοπλισμού.

  11:59 04/03

  Bristol Myers Squibb: Έγκριση από την ΕΕ για το fedratinib για τη θεραπεία της μυελοΐνωσης

  Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

  11:37 04/03

  Η MSD βοηθά στην παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson

  Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.

  10:01 04/03

  Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.

  04:09 04/03

  Παχυσαρκία, ένας σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.

  23:59 03/03

  Τσικνίστε χωρίς τύψεις – και χωρίς να βαρυστομαχιάσετε!

  Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;

  13:07 03/03

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  07:23 03/03

  Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

  Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.

  12:03 02/03

  Εξέταση αίματος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις βιοψίες

  Τι αναφέρει ο Dr. Ronen Sadeh, επικεφαλής του Senseera Health.

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  11:05 01/03

  Τι σχέση έχει η διατροφή με την κατάθλιψη;

  Το παράδοξο είναι ότι ενώ πολύ συχνά τείνουμε να συνδέουμε σωματικές ασθένειες ή συμπτώματα με τη διατροφή μας, δεν συμβαίνει το ίδιο με ασθένειες του νου και της ψυχής μας.