Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 13:53

  COVID-19: Οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες μειώνουν τα συμπτώματα

  COVID-19: Οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες μειώνουν τα συμπτώματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, συμμετέχουν στην παραγωγή αντισωμάτων κι όπως φαίνεται από την ανάλυση στοιχείων, συμβάλλουν στην προστασία από τα συμπτώματα του COVID-19.

  Έχει φανεί πως η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του COVID-19 και οι πιθανότητες να χάσει κανείς τη ζωή του, είναι πιο αυξημένες στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά και στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι αναπαραγωγικές, στεροειδείς ορμόνες έχουν προστατευτικό ρόλο στον γυναικείο οργανισμό

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι αναπαραγωγικές, στεροειδείς ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) και η αλλοπρεγνανολόνη (για την σύνθεση της οποίας είναι απαραίτητη η προγεστρόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη) προσφέρουν στον οργανισμό της γυναίκας αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες, αναμορφώνουν την ικανότητα των ανοσοκυττάρων, τονώνουν την παραγωγή αντισωμάτων, προάγουν την αποκατάσταση των αναπνευστικών επιθηλιακών κυττάρων και αναστέλλουν τον υποδοχέα ACE2, την "πόρτα πρόσβασης” του κορονοϊού SARS-CoV-2 όταν μολύνει τον οργανισμό. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι αναπαραγωγικές ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να είναι οι γυναίκες πιο προστατευμένες. 

  Η μελέτη ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν οι πρώτες αναφορές έδειχναν πως οι έγκυοι που είχαν κολλήσει COVID-19 αλλά ήταν ασυμπτωματικές, μετά τον τοκετό μπορεί να είχαν τόσο έντονα συμπτώματα που να ήταν απαραίτητη η νοσηλεία στην εντατική. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνέπιπτε χρονικά με την ραγδαία πτώση της οιστραδιόλης, της προγεστερόνης και της αλλοπρεγνανολόνης μετά τη γέννα.

  "Οι ορμόνες στην εγκυμοσύνη, όπως η προγεστερόνη, είναι 100 φορές αυξημένες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε σχέση με μία γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Η οιστραδιόλη, η αλλοπρεγνανολόνη και η προγεστερόνη έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και εμπλέκονται στην "επανεκκίνηση” του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό δείχνει κατά πάσα πιθανότητα ότι οι έγκυοι εμφάνισαν συμπτώματα (και κάποιες χρειάστηκε να μπουν στην εντατική) μετά τον τοκετό, επειδή αυτές οι ορμόνες ξαφνικά μειώθηκαν πολύ. Ο συσχετισμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός”, αναφέρεται στην έκθεση.

  Οι έγκυοι είναι πιο προστατευμένες
  Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, 38.071 έγκυοι νόσησαν με COVID-19 και 51 έχασαν τη ζωή τους, δηλαδή ποσοστό 0,13%. Το ποσοστό θανάτων στις γυναίκες που δεν ήταν έγκυοι φθάνει το 2%. 

  "Οι έγκυοι έχουν 15 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες”, αναφέρεται στην έκθεση.

  Αυτή η διαφορά που παρατηρείται στις εγκύους δίνει στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο για το γεγονός ότι οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο "προστατευμένες” σε σχέση με τους άνδρες, αλλά και για το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, καθώς πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών.

  Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την έκβαση μετά την νοσηλεία στην εντατική είναι εμφανής. Οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές και εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι αναπαραγωγικές ορμόνες, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αναφέρεται στην έκθεση. 

  Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η σημασία των αναπαραγωγικών ορμονών στη διέγερση της παραγωγής αντισωμάτων, στην ενίσχυση της διαδικασίας "επισκευής” των πνευμονικών κυττάρων μετά από μόλυνση από ιούς και στην καταπολέμηση της αποκαλούμενης "καταιγίδας κυτοκίνης”, μίας ανοσοαπόκρισης κατά την οποία ο οργανισμός αρχίζει να επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του, αντί να καταπολεμά μόνο τον ιό.

  "Η προγεστερόνη και η αλλοπρεγνανολόνη μπορούν να εμποδίσουν την απίστευτη υπερ-αντίδραση του φλεγμονώδους συστήματος, καταστέλλοντάς την και αποφεύγοντας την υπερβολική έκφραση των προφλεγμονωδών κυτοκινών.

  Αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάλογη προστασία
  Η προστασία που προσφέρουν οι αναπαραγωγικές ορμόνες από τα συμπτώματα του COVID-19 θα μπορούσε να αναπαραχθεί με αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη ή με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 

  Ήδη γίνονται κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητας της προγεστερόνης ή της οιστραδιόλης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων COVID-19 σε άνδρες καιμετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

  Η μελέτη με τίτλο "Το Φύλο και ο Covid-19: o προστατευτικός ρόλος των αναπαραγωγικών στεροειδών”, δημοσιεύθηκε στο Trends in Endocrinology and Metabolism.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  22:20 28/02

  Μόσιαλος: Πώς και πότε μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο - Τι πρότεινε για τα σχολεία

  Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

  21:20 28/02

  Αυστρία: Αμφίβολο θεωρείται να υπάρξουν περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

  Η εστίαση, ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ευελπιστούν σε μία προγενέστερη προοπτική, όπου αρχικά γινόταν λόγος για άνοιγμά τους το νωρίτερο γύρω στο Πάσχα των...

  14:57 26/02

  Ο EMA συνιστά τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron για την COVID-19

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

  15:56 25/02

  Οι Pfizer/BioNTech δοκιμάζουν τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου τους

  Για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση κατά των νέων παραλλαγών του ιού.

  15:30 25/02

  Yπέρ του πιστοποιητικού ανοσίας ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

  Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι τάσσεται υπέρ της ταχείας καθιέρωσης ενός πιστοποιητικού ανοσίας.

  13:56 25/02

  Moderna: Νέες επενδύσεις για αύξηση της παγκόσμιας δυναμικότητας παραγωγής εμβολίων Covid-19

  Το βασικό πλάνο παραγωγής για το 2021 αυξάνεται σε 700 εκατομμύρια δόσεις, με την εταιρεία να εργάζεται για να διανείμει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις φέτος.

  12:44 25/02

  Κίνα: Διαψεύδει ότι επέβαλε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικό τεστ για την COVID-19

  Ευελπιστώντας να εξουδετερώσει μια πρόσφατη πολεμική ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

  12:17 25/02

  Γαλλία-Γερμανία: Ενίσχυση των ελέγχων για την COVID-19 στα κοινά σύνορα των δύο χωρών

  Καθώς η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αναχαιτίσει μια αύξηση των κρουσμάτων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στον γαλλικό νομό του Μοζέλα.

  11:51 25/02

  Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να επιταχύνουν επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων

  Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού κατά τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα,

  16:19 24/02

  Γερμανία: Κορυφαίος πνευμονολόγος ελληνικής καταγωγής προτείνει ποδοσφαιρικό αγώνα με φιλάθλους για επιστημονική έρευνα

  Δεν υπάρχουν ακόμη έγκυρα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης σε τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις.

  16:19 24/02

  IATA: Σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα "ταξιδιωτικό πάσο" για την Covid-19 στα τέλη Μαρτίου

  Η IATA υπογράμμισε σήμερα ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να χορηγούν στους πολίτες τους ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

  16:00 24/02

  ΗΠΑ: Μωρό βρέθηκε με τεράστιο ιικό φορτίο και άγνωστη παραλλαγή του κορονοϊού

  Το ιατρικό μυστήριο μωρού με απίστευτα υψηλό ιικό φορτίο κορονοϊού -51.418 φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου- προβληματίζει τους επιστήμονες στις ΗΠΑ

  11:07 24/02

  XAV-19: Τα πολυκλωνικά αντισώματα ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση των μεταλλάξεων της Covid-19

  Η δοκιμή του XAV-19 κρίθηκε απαραίτητη από τις Γαλλικές υγειονομικές Αρχές.

  17:39 23/02

  Σουηδία: Τα κρούσματα αυξάνονται και οι αρχές δεν αποκλείουν τη λήψη μέτρων

  Την περασμένη εβδομάδα, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα ήταν 9.458.

  17:32 23/02

  Ολλανδία: Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει χαλάρωση των μέτρων,

  Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια μικρή χαλάρωση στους περιορισμούς για την Covid-19.