Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 09:15
Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά: Τι είναι τα εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό, επηρεάζουν το DNA μας;

Αναφορικά με τα εμβόλια mRNA απαντά σε βασικές μας απορίες ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εμβόλια mRNA δεν μας μεταφέρουν τον κορονοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA μας. "Όπως και οι άλλοι τύποι εμβολίων COVID-19, τα εμβόλια τύπου ‘mRNA’ δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορονοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη - να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από COVID-19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις.
Αν προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε κεφάλαια ολόκληρα βιοχημείας και ανοσολογίας (και όχι μόνο) για να εξηγηθεί σε 5 γραμμές το πως φτάνουμε από το σχεδιασμό ενός εμβολίου στη χρήση του, είναι δεδομένο πως θα προκύψουν ή πολλές άγνωστες λέξεις στους μη ειδικούς, ή πολλές παρεξηγήσεις με τους πιο ειδικούς. Μια απλοποιημένη ερμηνεία του φαινομένου όμως είναι η εξής:
Τα εμβόλια COVID-19 mRNA χορηγούνται συστημικά, για παράδειγμα στο μπράτσο, και ενθυλακωμένα σε ένα λιπιδικό περίβλημα. Η πληροφορία (mRNA) θα μπει στα κύτταρα και θα δοθούν οι οδηγίες παραγωγής -για παράδειγμα- της ακίδας στα μυϊκά κύτταρα. Πως γίνεται και πως ελέγχεται αυτό;
Πολύ χοντρικά μπορούμε να πούμε πως το κύτταρο έχει 2 χώρους: τον πυρήνα και το χώρο έξω από τον πυρήνα, το κυτταρόπλασμα που φτιάχνονται οι πρωτεΐνες. Το mRNA δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας.
Εξάλλου
• Το mRNA αποδομείται αφού συναρμολογηθεί μέσα στο κύτταρο η πρωτεϊνική δομή που ορίζει η πληροφορία
• Το σώμα μας έχει μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει και να καταστρέψει το ελεύθερο-ξένο mRNA.
Αφού φτιαχτούν λοιπόν οι πρωτεΐνες, οι οδηγίες συναρμολόγησης αποδομούνται από τα κύτταρά. Μέσω συγκεκριμένων κυτταρικών μηχανισμών κάποια κύτταρα θα φέρουν τις πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους, και μέσω της συνεργασίας πολλών συστημάτων (όπως του λεμφικού και του κυκλοφορικού) αυτές οι δομές θα παρουσιαστούν προς αναγνώριση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τις έχει ξαναδεί και, για να επιτευχθεί τελικά η κυτταρική ανοσία, θα ξεκινήσει τη διαδικασία λεπτομερούς απομνημόνευσης της πρωτεΐνης -π.χ. της ακίδας- και θα μπορεί να επιτεθεί ταχύτατα στο φορέα της - δηλαδή τον νέο κορονοϊό- όταν τον συναντήσει στο μέλλον.
Όχι, είναι η απάντηση του καθηγητή. "Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν είχαν ξανακούσει για τα mRNA εμβόλια. Αυτού του τύπου τα εμβόλια είναι νέα, όχι άγνωστα. Και ναι, προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA αλλά πολλά βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, για διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και για ιούς, όπως για παράδειγμα γρίπη, ζίκα και κυτταρομεγαλοϊό (CMV). Εξ ου και γιατί όταν ήταν διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες (όπως η γενετική αλληλουχία του ιού, και οι πιθανές δομές της πρωτεΐνης ακίδας) οι επιστήμονες προχώρησαν στη χρήση υπαρχουσών πλατφορμών και άρχισαν να σχεδιάζουν COVID-19 mRNA εμβόλια. Οι στόχοι πραγματοποιήθηκαν και δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων στην ανάπτυξη των εμβολίων.
Τι εννοώ λέγοντας χρήση υπαρχουσών πλατφορμών; Το mRNA είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μακρομόριο. Η εισαγωγή του στα κύτταρα και η επιβίωσή του στο ενδοκυτταρικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολη ακόμα και με τοπική χορήγηση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα χαρακτηριστικά της πληροφορίας που χρειάζεται να μεταφερθεί. Μια άλλη δυσκολία προκύπτει από το αν θέλουμε να προσεγγίσουμε υγιή ιστό ή ιστό που νοσεί (όπως στα mRNA εμβόλια για τον καρκίνο). Η βελτιστοποίηση της στοχευμένης συστημικής χορήγησης της πληροφορίας, μέσω ενός mRNA εμβολίου επιτεύχθηκε και με διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Αυτό το είδαμε και με τα νέα εμβόλια, που το mRNA είναι ενθυλακωμένο σε ένα φιλικό προς το κύτταρο λιπιδικό περίβλημα που έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από τη χρήση των νανοσωματιδίων.
Η επιτυχία των εμβολίων mRNA λοιπόν είναι σημαντική και πολυδιάστατη και η λύση διεπιστημονική, καθώς οι ερευνητές αντιμετώπιζαν για δεκαετίες πολλές από αυτές τις προκλήσεις που ανέφερα εν συντομία".
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Συνολικά 120.580 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Βρετανία από τον ιό. Οι θάνατοι που καταγράφονται κατά μέσο όρο τις τελευταίες 7 ημέρες μειώθηκαν κατά 27%.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Γάζας είπαν πως θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς αύριο, δίνοντας προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες.
Έως σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε ορίσει ως στόχο να εμβολιάσει τον ενήλικο πληθυσμό έως τον Σεπτέμβριο.
Ήδη στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.
Ο υπουργός έστελνε φίλους του να εμβολιαστούν παρακάμπτοντας τα ραντεβού.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την εξέλιξη "σημαντικό ορόσημο".
Πρόκειται για 4.680 δόσεις εμβολίων της Pfizer, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει ακόμη 3.320 δόσεις.
Με αναρτήσεις του σε Twitter και Facebook, πρωθυποργός προέβαλε το νέο σποτ για τον εμβολιασμό.
Δεν χρειάζεται πλέον να περάσει από ολόκληρη τη διαδικασία έγκρισης, δηλώνει η Επίτροπος Υγείας.
Ντόμινο κρουσμάτων, νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ, επιβαρύνεται η εικόνα της διασποράς.
Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων τριπλασιάστηκε μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες.
Οι Βρετανοί πολίτες πάντως, θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, αν την χρειάζονται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
Την ίδια ώρα 10.000 πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, καθώς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.