Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Νοε-2020 08:41

    Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

    Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

     Η παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 στον ορό σε ασθενών μετά από λοίμωξη COVID-19 αποτελεί πεδίο διαφωνιών στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Αρκετές  δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται ένα μήνα μετά το πέρας των συμπτωμάτων ενώ άλλες αναφέρουν ότι παραμένουν στον ορό τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη νόσηση. 

    Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

    Δεδομένα από την Ελλάδα, έγιναν προσφάτως δεκτά για δημοσίευση στο διεθνές ελβετικό ιατρικό περιοδικό Microorganisms. Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, εξετάσθηκαν 259 άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19 για να συμμετάσχουν στη δωρεά πλάσματος για τους ασθενείς που νοσούν τώρα από κορονοϊό. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης από SARS-CoV-2 με PCR, σε διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων και δυο αρνητικά αποτελέσματα PCR για SARS-CoV-2 στη συνέχεια. Συντονιστές της μελέτης είναι οι Καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο Καθηγητής Γεώργιος Παυλάκης που είναι Διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ. 

    Τη στιγμή της διάγνωσης της COVID-19, οι 20 (7,7%) ασθενείς ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικοί, οι 156 (60,2%) ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 83 (32%) ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία. Ο διάμεσος χρόνος από την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων ή της θετικής PCR (για τους ασυμπτωματικούς συμμετέχοντες στη μελέτη) μέχρι την ημέρα μέτρησης των αντισωμάτων ήταν 62 ημέρες.

    Αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν σε 229 (88%) άτομα. Τα ποσοστά των ασθενών που είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού ήταν 56% για τους ασυμπτωματικούς, 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν. Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων (εξέταση που δεν γίνεται στην Ελλάδα) σχετίστηκε ισχυρά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιϊκού αντιγόνου RBD (ουσία που απαιτείται για τη σύνδεση του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα), εξέταση που γίνεται στη χώρα μας. 

    Άλλο σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι οι ασθενείς που εξετάσθηκαν εντός χρονικού διαστήματος 60 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που εξετάσθηκαν αργότερα. Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι υψηλότεροι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού ανιχνεύονται σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και μάλιστα εντός των πρώτων δύο μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

    Η μελέτη αυτή έγινε εφικτή με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα ελληνικά κέντρα καθώς και από το NCI των ΗΠΑ. Ειδικότερα η συλλογή των δειγμάτων για τη μελέτη των αντισωμάτων και η εργαστηριακή τους ανίχνευση έγινε στα παρακάτω κέντρα (με τους αντίστοιχους ερευνητές):

    1.    Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Αλεξάνδρα" (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνη Θ. Δημόπουλος)
    2.    Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αρεταίειο" (Μ. Πολίτου) 
    3.    Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν" (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Σ. Παπαγεωργίου και Σ. Τσιόδρας) 
    4.    Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "ο Ευαγγελισμός" (Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης, Χ. Γιατρά και Α. Κοτανίδου) 
    5.    Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Σπυριδωνίδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος) 
    6.    Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία" (Α. Πεφάνης και Κ. Συρίγος) 
    7.    Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Αγιος Σάββας" (Ε. Γρουζή και Δ. Μοσχανδρέου) 
    8.    Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής και Σ. Λαμπροπούλου) 
    9.    Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης) 
    10.    Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Λ. Αλεξόπουλος) 
    11.    Τμήμα Ρετροϊών NCI ΗΠΑ (B.K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)

    Στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε, ότι πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος αντισωμάτων σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό ώστε να δωρήσουν το πλάσμα τους για να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσούν τώρα, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ασθενών που πάσχουν οξέως από COVID-19 με το πλάσμα αυτό. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    07:30 23/10

    Το νέο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να υπάρχει ήδη στα εμβόλια mRNA

    Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.

    00:01 23/10

    Κάνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους ιατρούς χειρότερους στη δουλειά τους;

    Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.

    Γράφει o Teddy Rosenbluth

    15:33 22/10

    VML και WPP Media: Μια μοναδική γραμματοσειρά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

    Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...

    08:16 22/10

    Αλκοόλ, κάπνισμα, παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια: Οι συνήθειες των 16χρονων στην Ελλάδα

    1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

    00:01 22/10

    Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

    Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    12:49 21/10

    FT: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης αιθανόλης σε απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για καρκίνο

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.