Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 08:19

  Επέμβαση στο θυρεοειδή: Απαραίτητη μια διαφορετική προσέγγιση

  Επέμβαση στο θυρεοειδή: Απαραίτητη μια διαφορετική προσέγγιση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (drvamvakidis.gr).

  Τα νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν τη συχνότερη ένδειξη της χειρουργικής του θυρεοειδούς αδένα. Η ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό και η συχνά επιβεβλημένη συμπληρωματική αγωγή με ραδιενεργό ιώδιο είναι συνήθως επαρκείς για την θεραπεία του ασθενούς που πάσχει από θηλώδη ή θυλακιώδη καρκινώματα.

  Επέμβαση στο θυρεοειδή: Απαραίτητη μια διαφορετική προσέγγιση

  Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση όμως είναι αναγκαία στις περιπτώσεις του σπανιότερου μυελοειδούς καρκινώματος που απαντάται σε ένα ποσοστό 3-5% των νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς αδένα. Το μυελοειδές καρκίνωμα σε ένα ποσοστό 70-75% περίπου είναι σποραδικό ενώ το υπόλοιπο 25-30% εμφανίζεται στα πλαίσια του συνδρόμου της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (ΜΕΝ2).

  Στις περιπτώσεις του ΜΕΝ2 μπορούν να συνυπάρχουν δύο νοσολογικές οντότητες που πρέπει να διερευνηθούν πριν ο χειρουργός προχωρήσει στην αφαίρεση του θυρεοειδούς.
  Η πρώτη είναι το φαιοχρωμοκύτωμα (ένας όγκος των επινεφριδίων, καλοήθης στο 90% των περιπτώσεων) που εμφανίζεται στο 50% των ασθενών αυτών και μπορεί να είναι ετερόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο, ενώ η δεύτερη είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός που εμφανίζεται στο 20-30% των ασθενών αυτών και μπορεί να έχει την μορφή αδενώματος ή υπερπλασίας περισσοτέρων παραθυρεοειδών αδένων.

  Συνήθως η εμφάνιση των ανωτέρω ακολουθεί μετά από χρόνια από την εμφάνιση του μυελοειδούς αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προϋπάρχει ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και να προηγείται της εμφάνισης του μυελοειδούς.

  Στην περιπτώσεις της διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων (αδενώματα/υπερπλασία) ο χειρουργός καλό είναι να γνωρίζει την συνύπαρξή τους ώστε να τους αφαιρέσει κατά την θυρεοειδεκτομή.

  Στις περιπτώσεις του φαιοχρωμοκυτώματος υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποκλείσουμε ή να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του πριν το χειρουργείο. Ο λόγος είναι ότι αν ο ασθενής πάσχει ταυτοχρόνως από φαιοχρωμοκύτωμα και υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή για το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς τότε κινδυνεύει κατά την διάρκεια του χειρουργείου από παροξυσμική αύξηση της αρτηριακής πίεσης που δύσκολα ελέγχεται και μπορεί να έχει μοιραίο αποτέλεσμα. Πρέπει λοιπόν σε συνεννόηση με τον θεράποντα Ενδοκρινολόγο να δρομολογηθούν προεγχειρητικά οι απαραίτητες βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό του φαιοχρωμοκυτώματος ώστε ο ασθενής να χειρουργηθεί με ασφάλεια.

  Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η συνύπαρξη του φαιοχρωμοκυτώματος τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί πρώτα σε επινεφριδιεκτομή και μετά σε δεύτερο χρόνο σε αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα μετά τουλάχιστον των κεντρικών τραχηλικών λεμφαδένων.

  Η θυρεοειδεκτομή για μυελοειδές καρκίνωμα συχνότατα συμπεριλαμβάνει και την αφαίρεση όχι μόνο κεντρικών αλλά και πλάγιων τραχηλικών λεμφαδένων. Κριτήρια για την επιλογή της ενδεδειγμένης έκτασης του λεμφαδενικού καθαρισμού είναι η βασική τιμή καλσιτονίνης και η προεγχειρητική χαρτογράφηση λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου.

  Εν κατακλείδι όταν ο χειρουργός έρθει σε επαφή με ασθενή πάσχοντα από μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς πρέπει πρώτα να αποκλείσει την συνύπαρξη του φαιοχρωμοκυτώματος μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο και στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατάλληλη χειρουργική θεραπεία ολικής θυρεοειδεκτομής απαραίτητα πλαισιωμένης από λεμφαδενικό καθαρισμό.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:05 03/12

  Συμπτώματα κορονοϊού: Τι πρέπει να κάνετε όταν νοσεί κάποιος στο σπίτι

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έδωσε οδηγίες για τη διαχείριση ενός ύποπτου με COVID-19 ή ασθενούς με κορονοϊό στο σπίτι.

  08:52 03/12

  Πρωτοφανές στην Ιατρική: Το timeline για τη δημιουργία των εμβολίων για τον κορονοϊό

  Οι ημερομηνίες κλειδιά που μας οδήγησαν από την αρχή της επιδημίας στο να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την έγκριση για εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

  08:44 03/12

  Μεταμόσχευση μαλλιών: Η νέα εποχή

  Τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γνωρίσει μία νέα εποχή στον τρόπο εφαρμογή της μέσα από σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

  07:25 03/12

  Η ΒΙΑΝΕΞ σύμμαχος στην καταπολέμηση του 2ου κύματος της πανδημίας

  Oι πρωτοβουλίες της εταιρείας έρχονται για ακόμη μια φορά να προστεθούν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

  09:05 02/12

  Διαζύγιο: Επώδυνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα

  Το διαζύγιο μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με δανική έρευνα.

  08:13 02/12

  Απαντήσεις και στήριξη για την αιμορροφιλία μέσα από... Σημεία Στίξης

  "Σημεία Στίξης", ονομάζεται η νέα πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αιμορροφιλία από το Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

  08:00 02/12

  Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Τα δεδομένα των εμβολίων που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κυκλοφορήσουν εναντίον του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

  07:55 02/12

  Κατ’ οίκον εξέταση για COVID-19 με την υποστήριξη της Europ Assistance Greece στον Νομό Αττικής

  Υπάρχει επίσης η δυνατότητα με το ίδιο δείγμα να γίνει παράλληλα εξέταση για γρίπη.

  09:28 01/12

  Έμφραγμα: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες ή οι γυναίκες από θάνατο μετά το περιστατικό;

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου μετά από ένα έμφραγμα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

  09:00 01/12

  Εμβόλιο για κορονοϊό: Θα επιλέγουμε ποιο απ’ όλα θα κάνουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

  Με παραπάνω από ένα εμβόλια για τον κορονοϊό να είναι στη διάθεσή μας -όπως όλα δείχνουν- προκύπτουν αρκετά ερωτήματα.

  08:00 01/12

  9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης

  Η αθηροσκλήρωση αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  08:00 01/12

  COVID-19: Καινοτόμες λύσεις ανίχνευσης και προστασίας από oυγγρικές ιατρο-τεχνολογικές εταιρείες

  Ο Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ουγγρικών επιχειρήσεων στον κλάδο της υγείας.

  09:50 30/11

  COVID-19: Οι σκέψεις του καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλη Βασιλικού που νοσεί με πνευμονία

  O Βασίλης Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας και ταμίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας νοσηλεύεται με COVID-19. Οι σκέψεις του όπως τις δημοσιοποίησε έχουν ενδιαφέρον.

  09:16 30/11

  Έχουμε εμβόλια - "Ξεμπερδέψαμε" με τον κορονοϊό ή μπορεί να αποκτήσει ανοσία σε αυτά;

  Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού στο μέλλον, οπότε εν καιρώ μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή των εμβολίων πρώτης γενιάς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:41 30/11

  Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

  Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 δείχνει ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

  07:35 30/11

  alcoflu: Το νέο σκεύασμα για το κρυολόγημα και την αλλεργική ρινίτιδα

  Ένα νέο καινοτόμο σκεύασμα κυκλοφόρησε πρόσφατα η ΕLPEN για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.