Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 07:10

  Καινοτόμος θεραπεία για την οσφυϊκή στένωση

  Καινοτόμος θεραπεία για την οσφυϊκή στένωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Dr Γεώργιος Δημογέροντας, MD, MSc, PhD, Νευροχειρουργός-Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής και Ρομποτικής Νευροχειρουργικής, Θεραπευτηρίου Metropolitan

  Όταν μιλάμε για οσφυϊκή στένωση, εννοούμε τη μηχανική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, του χώρου δηλαδή από τον οποίο διέρχονται οι νευρικές ρίζες πριν σχηματίσουν τα οσφυϊκά νεύρα που αφορούν την κινητικότητα και την αισθητικότητα των κάτω άκρων και τα ιερά νεύρα που αφορούν τις αυτόνομες ή φυτικές λειτουργίες, της ούρησης, της αφόδευσης και της αναπαραγωγικής ικανότητας.

  Σε τι οφείλεται η οσφυϊκή στένωση και τα συμπτώματά της

  Τα αίτια που προκαλούν την οσφυϊκή στένωση είναι συνήθως οι χρόνιες εκφυλιστικές βλάβες της σπονδυλικής στήλης (αποτιτανωμένες δισκοκήλες, παρααρθρικές κύστεις, οστεόφυτα κτλ), τα κατάγματα τραυματικής ή οστεοπορωτικής αιτιολογίας, η μετατραυματική ή μετεγχειρητική αστάθεια (μετατόπιση σπονδύλου), η συγγενής στένωση όλου του σπονδυλικού σωλήνα (λόγω διάπλασης) και η σπονδυλόλυση που συνοδεύεται από σπονδυλολίσθηση.

  Ανάλογα με την ανατομική θέση στην οποία αναπτύσσεται η οσφυϊκή στένωση διακρίνεται σε στένωση του κεντρικού σπονδυλικού σωλήνα και σε στένωση των σπονδυλικών τρημάτων, των οπών δηλαδή από τις οποίες εξέρχονται οι οσφυϊκές νευρικές ρίζες.

  Η συμπτωματολογία της κεντρικής στένωσης χαρακτηρίζεται από τη νευρογενή χωλότητα, σε αντιδιαστολή με την διαλείπουσα χωλότητα που οφείλεται σε αρτηριακή απόφραξη. Με τον όρο νευρογενής χωλότητα εννοούμε την αδυναμία του ασθενούς να βαδίσει πέρα από μία συγκεκριμένη απόσταση λόγω εμφάνισης πόνου ή / και μουδιάσματος στην περιοχή των γλουτών και των μηρών. Χαρακτηριστικό του συμπτώματος αυτού είναι ότι υποχωρεί όταν ο ασθενής καθίσει ή σκύψει προς τα εμπρός λόγω της προσωρινής μηχανικής διεύρυνσης του σπονδυλικού σωλήνα που επιτυγχάνεται με την στάση αυτή.  

  Η νευρογενής χωλότητα μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ακράτεια ή επίσχεση ούρων , δυσκοιλιότητα ή διαταραχή της στύσης.


  Τα συμπτώματα της στένωσης των σπονδυλικών τρημάτων μοιάζουν περισσότερο με αυτά της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου δηλαδή εκδηλώνεται κυρίως ως ισχιαλγία με ή χωρίς οσφυαλγία.

  Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυϊκή στένωση

  Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οσφυϊκής στένωσης είναι χειρουργική αφού η πληθώρα των άλλων συντηρητικών μεθόδων που κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία και των δύο μορφών οσφυϊκής στένωσης (κεντρικού και πλάγιου τύπου) είναι η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων με πεταλεκτομή. 

  Σήμερα, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε την αποσυμπιεστική πεταλεκτομή διαδερμικά δηλαδή με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (Minimal Invasive Surgery) χρησιμοποιώντας ειδικούς σωλήνες (tubes), το χειρουργικό μικροσκόπιο και τα νευροχειρουργικά μικροεργαλεία. 

  Η τεχνική αυτή απαιτεί σύντομο χειρουργικό χρόνο και δεν απαιτεί αποκόλληση και καταστροφή των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει απώλεια αίματος και άρα δεν απαιτούνται μεταγγίσεις. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ενώ η αποκατάστασή του επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες ημέρες. 

  Για τους παραπάνω λόγους η τεχνική αυτή είναι ιδανική για τους ασθενείς της τρίτης ηλικίας στους οποίους είναι και πιο συχνή η οσφυϊκή στένωση. Λόγω όμως της πολυπλοκότητας των προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν συνήθως τα άτομα αυτά απαιτείται στενή συνεργασία του Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης με εξειδικευμένο Αναισθησιολόγο, σε οργανωμένη Κλινική, έτσι ώστε να πραγματοποιείται ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος και σωστή προετοιμασία των ηλικιωμένων ασθενών. Με τον τρόπο αυτό η διαδερμική πεταλεκτομή καθίσταται όχι μόνο ελάχιστα επεμβατική αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής τεχνική.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:28 01/12

  Έμφραγμα: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες ή οι γυναίκες από θάνατο μετά το περιστατικό;

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου μετά από ένα έμφραγμα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

  09:00 01/12

  Εμβόλιο για κορονοϊό: Θα επιλέγουμε ποιο απ’ όλα θα κάνουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

  Με παραπάνω από ένα εμβόλια για τον κορονοϊό να είναι στη διάθεσή μας -όπως όλα δείχνουν- προκύπτουν αρκετά ερωτήματα.

  08:00 01/12

  9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης

  Η αθηροσκλήρωση αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  08:00 01/12

  COVID-19: Καινοτόμες λύσεις ανίχνευσης και προστασίας από oυγγρικές ιατρο-τεχνολογικές εταιρείες

  Ο Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ουγγρικών επιχειρήσεων στον κλάδο της υγείας.

  09:50 30/11

  COVID-19: Οι σκέψεις του καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλη Βασιλικού που νοσεί με πνευμονία

  O Βασίλης Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας και ταμίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας νοσηλεύεται με COVID-19. Οι σκέψεις του όπως τις δημοσιοποίησε έχουν ενδιαφέρον.

  09:16 30/11

  Έχουμε εμβόλια - "Ξεμπερδέψαμε" με τον κορονοϊό ή μπορεί να αποκτήσει ανοσία σε αυτά;

  Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού στο μέλλον, οπότε εν καιρώ μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή των εμβολίων πρώτης γενιάς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:41 30/11

  Ελληνική μελέτη: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους νόσησαν από SARS-COV-2

  Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 δείχνει ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

  07:35 30/11

  alcoflu: Το νέο σκεύασμα για το κρυολόγημα και την αλλεργική ρινίτιδα

  Ένα νέο καινοτόμο σκεύασμα κυκλοφόρησε πρόσφατα η ΕLPEN για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.

  23:59 29/11

  Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ένα αβγό;

  Θα εντυπωσιαστείτε από τις ιδιότητες αυτής της απλής -και εύκολης και φθηνής- τροφής!

  09:11 27/11

  Εξέλιξη: Έγκριση θεραπείας για ασθενείς με COVID-19

  Το FDA εγκρίνει το συνδυασμό baricitinib και remdesivir για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

  09:11 27/11

  Θέρμανση καπνού: Αρκεί για την απελευθέρωση της νικοτίνης

  Γιατί δεν χρειαζόμαστε την καύση, παρά μόνο τη θέρμανση του καπνού για να απελευθερώσουμε τη νικοτίνη;

  09:02 27/11

  Η σιδηροπενία επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  Παρόλο που επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως, η σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου) υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

  08:36 27/11

  Πανδημία κορονοϊού: Ζωτικής σημασίας η υγεία των αγγείων

  Το ερώτημα που κυριαρχεί στην εποχή του κορονοϊού: Είστε σίγουροι ότι τα αγγεία σας είναι υγιή;

  09:08 26/11

  Έχετε ομάδα αίματος 0 ή αρνητικό ρέζους; Μπορεί να έχετε μικρότερο κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό

  Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητικό ρέζους να κολλήσουν κορονοϊό ή να περάσουν σοβαρή Covid-19, δείχνει καναδική μελέτη. Ωστόσο, κανείς ας μην επαναπαύεται!

  09:00 26/11

  Τα πιο σημαντικά 150 λεπτά της εβδομάδας μας

  Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία, πρέπει να κινούμαστε, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  08:42 26/11

  Φλεβική θρομβοεμβολή στα παιδιά: Θετική γνωμοδότηση για θεραπεία με ριβαροξαμπάνη

  Η πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά που νοσηλεύονται και ο πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για ΦΘΕ στα παιδιά είναι ο φλεβικός καθετηριασμός.