Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 07:43

  Κορονοϊός και παχυσαρκία: Γιατί οι παχύσαρκοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο;

  Κορονοϊός και παχυσαρκία: Γιατί οι παχύσαρκοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General, Εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας. (Ε.Χ.Ε.Π.)

  Από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα δεκάδες μελέτες αναφέρουν την παχυσαρκία ως βασικό κοινό χαρακτηριστικό νεότερων ασθενών που νόσησαν σοβαρά από το νέο κορονοϊό (Covid-19). Τις τελευταίες εβδομάδες, η σύνδεση μεταξύ των δύο πανδημιών (παχυσαρκίας και κορονοϊού) έχει επιβεβαιωθεί από παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως, όχι μόνο παχύσαρκοι ασθενείς (ΔΜΣ > 30 kg/m2) αλλά και άτομα που είναι απλώς υπέρβαρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

  Ενδεικτικά, η πρώτη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος στο Obesity Reviews αναλύει αριθμητικά τη συσχέτιση παχυσαρκίας και κορονοϊού. Μια ομάδα αναλυτών συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα 399.000 ασθενών με κορονοϊό. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως παχύσαρκα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό παρουσίαζαν:

  - 113% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε σχέση με άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους

  - 74% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στις ΜΕΘ

  - 48% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου

  Τι είναι αυτό που καθιστά τους παχύσαρκους ασθενείς πιο ευάλωτους στον ιό;

  Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν συσχέτιση παχυσαρκίας και κορονοϊού σε πολλά επίπεδα:

  -Ο Covid-19 εισέρχεται στα κύτταρά μας χρησιμοποιώντας τον ενζυμικό υποδοχέα ACE2, o οποίος ανευρίσκεται τόσο σε κύτταρα του πνεύμονα, όσο και σε κύτταρα του λιπώδους ιστού. Έτσι λοιπόν άτομα με μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού αναπτύσσουν και υψηλότερο ιικό φορτίο.

  -Το υψηλό ιικό φορτίο καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση της νόσου από τον οργανισμό. Ταυτόχρονα όμως συνεπάγεται και αποβολή περισσότερων μολυσμένων σωματιδίων με κάθε εκπνοή, πτάρνισμα ή βήχα, άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

  -Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που επιβαρύνει και επιβραδύνει το σύστημα ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη δυσκολία καταπολέμησης του ιού.

  -Σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν υποκείμενες χρόνιες παθήσεις (άσθμα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.) που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19.

  Για λόγους, οι οποίοι παραμένουν αδιευκρίνιστοι, οι παχύσαρκοι ασθενείς προσβάλλονται από ανθεκτικότερα στελέχη του ιού.

  Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

  Η πανδημία του Covid-19 ενισχύει τη μακρά λίστα παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας, αλλά και παγκοσμίως. Κρίνεται ζωτικής σημασίας πια να υπάρξει αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας όπως είναι η παχυσαρκία.

  Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν όπλα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, όμως τις περισσότερες φορές δεν αρκούν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα να μεγεθύνεται διαρκώς. Η προσπάθεια απώλειας βάρους με συντηρητικές μεθόδους είναι αποτελεσματική μόνο σε ένα ποσοστό 5% των νοσογόνα παχύσαρκων ασθενών. Το υπόλοιπο 95% αντιθέτως κινδυνεύει καθημερινά, όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από μια σειρά επικίνδυνων προβλημάτων υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία.

  Η αναχαίτιση της παχυσαρκίας ως ασθένεια και κοινωνικό φαινόμενο απαιτεί το σχεδιασμό μιας στρατηγικής πολλαπλών επιπέδων. Η μεταβολική – βαριατρική χειρουργική παρέχει αρκετές επιλογές, ώστε ο κάθε παχύσαρκος ασθενής να μπορέσει να βρει την επέμβαση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με την κατάλληλη καθοδήγηση ενός ειδικά εκπαιδευμένου Χειρουργού, ο παχύσαρκος ασθενής μπορεί να νικήσει την ασθένειά του και να αποκτήσει μία φυσιολογική ζωή.

  Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

  Οι διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για την ασφαλή και οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι:

  Γαστρικό μανίκι (gastric sleeve)

  Γαστρική παράκαμψη (gastric bypass)

  Γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης (one-anastomosis bypass)

  Γαστρική πτύχωση (gastric plication)

  Χολοπαγκρεατική εκτροπή (biliopancreatic diversion)

  Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και καιρό πως η καταπολέμηση της παχυσαρκίας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό προσεγγίσεων. Η υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας από μια ομάδα επαγγελματιών ειδικά εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση της νόσου (multidisciplinary approach), σε συνδυασμό με την ισχυρή θέληση των ίδιων των ασθενών εγγυώνται την επιτυχία του αποτελέσματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:43 06/12

  Κουρκουμάς: Με ποιο συστατικό να τον συνδυάσουμε για περισσότερα οφέλη για την υγεία

  Ο συνδυασμός που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%!

  12:01 06/12

  Μικρότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσους τηρούν τις ηθικές αρχές του Βουδισμού

  Νέα μικρή μελέτη κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

  09:56 06/12

  Αλτσχάιμερ: Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση

  Ένα νέο υπό ανάπτυξη τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ίχνη Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

  08:53 06/12

  Φάρμακο για το ήπαρ μπορεί να αξιοποιηθεί κατά της Covid-19

  Αυτό ανακάλυψε Έλληνας επιστήμονας στη Βρετανία και υπάρχει επιστημονική δημοσίευση στο Nature, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δράση του εν λόγω φαρμάκου.

  12:30 05/12

  5 πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες ωστόσο όταν βρεθεί νωρίς η πρόγνωση είναι θετική.

  11:16 05/12

  Φρούτο εποχής: Λωτός για σούπερ θρεπτικές ιδιότητες

  Ο γλυκός και λωτός έχει γίνει ένα από τα φρούτα που πλέον αγαπάμε. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τη θρεπτική του αξία;

  08:53 05/12

  Post Covid μετά από Όμικρον vs Δέλτα: Υπάρχουν διαφορές;

  Νέα μεγάλη μελέτη εξετάζει τη συμπτωματολογία μετά από COVID-19 ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις, ειδικά εάν το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

  11:20 02/12

  Novartis Hellas: Το αποτύπωμα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

  Ο ασθενής στο επίκεντρο, η ευθύνη προς την κοινωνία και η βιωσιμότητα παραμένουν ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις της Novartis Hellas.

  11:14 02/12

  Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:49 02/12

  Το 1555 απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

  "Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας; Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πώς και πού την χρησιμοποιώ;" Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που μπορούμε να λύσουμε καλώντας στο 1555.

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.